Stenmontör - Hitta utbildning här
Hur blir man stenmontör på gymnasiet?
Du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen Husbyggnad och som programfördjupning väljer du därefter specialyrken. Under utbildningen varvas teoretisk och praktisk utbildning i skolan med utbildning på en arbetsplats, APL. Du ska ha minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande, under din utbildningstid.
Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling.
Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du har en komplett grundutbildning och en efterföljande kvalificeringstid. Tiden redovisas som poäng från gymnasieskolan (godkänt i 2250 p av 2500 p) och kvalificeringstid (resterande 30 månader).
Vad gör en stenmontör?
Som stenmontör arbetar du med både nyproduktioner och renovering av historiska miljöer.
En stenmontör lägger golv, sätter trappor och monterar fasader av natursten såsom marmor, granit, skiffer, sandsten och kalksten. I detta yrke får du ofta visa din hantverksskicklighet genom att sätta komplicerade stenmaterial i hallar, trapphus och öppna ytor. Resultatet av arbetet ska vara funktionellt, dekorativt och bestå i många år.
I princip kan man beskriva stenmontören som en plattsättare, men med skillnaden att man jobbar med tyngre material.
Framtidsutsikter för stenmontörer
Stenmontör är ett litet specialyrke i Sverige. Merparten av utbildningarna sker som lärling ute på företagen, men tyvärr räcker detta inte till för att täcka behovet. Idag får vi därför importera mycket av den här arbetskraften. För den som vill utbilda sig till stenmontör är framtidsprognosen god.
Källa: byggdinframtid.se
Bra val av gymnasieprogram:
BYN - Byggbranschens Yrkesnämnd arbetar för att bygg- och anläggningsbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar.