Svetsare – Hitta utbildning på:
Hur blir man svetsare på gymnasiet?
För att bli svetsare kan du läsa det Industritekniska programmet med inriktning Svetsteknik på gymnasiet. På många skolor erbjuds utbildning till Internationellt certifierad svetsare.
Det finns även utbildningar till svetsare som ges som arbetsmarknadsutbildningar och som kommunala vuxenutbildningar. Viss utbildning kan även erbjudas av yrkeshögskolor och av företag.
Vad gör en svetsare?
Att vara svetsare kan innebära både att du själv svetsar eller sammanfogar metaller, eller övervakar och styr ett automatiserat arbete när robotar svetsar.
En svetsare arbetar med att foga samman stål och andra metaller genom uppvärmning och/eller tryck, så att de bildar en enhet. Du kan arbeta med tillverkning, montering eller reparation av alltifrån möbler, bilar, maskiner, pacemakers och raketmotorer. Det finns flera olika svetsmetoder och tekniker att specialisera sig inom, både inom manuell svetsning och automatiserad s.k. robotsvetsning.
Som svetsare är du anställd inom verkstadsindustrin, vid bygg- eller anläggningsföretag, entreprenadföretag samt som underhålls- eller reparationspersonal vid olika industrier. Vissa anställningar kan också ge möjlighet till resor, både innan- och utanför Sverige.
Vem passar yrket för?
Att jobba som svetsare passar dig som gillar att skapa, lösa problem, är noggrann och ansvarstagande. Att jobba som svetsare kräver att du kan arbeta strukturerat och systematiskt, något du får träna på under utbildningen.
Karriärmöjligheter
Det finns goda möjligheter att göra karriär inom den här branschen. Efter några år
kan du exempelvis gå vidare genom att jobba som svetsansvarig eller arbetsledare
på ett företag, eller varför inte bli robotssvetsoperatör och programmera robotar?
Framtidsutsikter för svetsare
Arbetsförmedlingen bedömer att arbetsmarknaden för svetsare är god och kommer fortsätta vara så både på både fem och tio års sikt.
Vad tjänar en svetsare?
27 500 -42 700 kr/månad
Statistiken hämtas från Teknikföretagens lönestatistik från 2022
*80 procent av de anställda har en lön mellan de två beloppen. 10 procent av de anställda tjänar lägre än det lägsta beloppet och 10 procent av de anställda tjänar mer än det högsta beloppet. Skillnader kan förekomma beroende på ålder, var i landet du bor, eventuell vidareutbildning på högskola etc.
Källa: Arbetsförmedlingen, Teknikföretagen
Bra val av gymnasieprogram:
« Tillbaka till alla yrken inom Industri
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö
Teknikföretagen arbetar för att teknikbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo att möta framtidens tekniska utmaningar.
Läs mer här.