Tågvärd – Hitta utbildning på:
Fordons- och transportprogrammet
Försäljnings- och serviceprogrammet
Hur blir man tågvärd?
Det finns ingen specifik utbildning till tågvärd på gymnasiet, men det kan vara praktiskt att studera försäljnings- och serviceprogrammet för att lära dig mer om serviceyrket. Även fordons- och transportprogrammet passar dig som vill arbeta som tågvärd i framtiden. För att bli tågvärd efter gymnasiet behöver du bli anställd på ett företag som utbildar dig internt under några veckor.
Vad gör en tågvärd?
Som tågvärd hanterar du alla resenärer som åker med tåget och du har som huvuduppgift att kontrollera biljetter. Du ser till att kunderna är nöjda på resan, att de sitter där de ska, hjälper dem om det är något problem och kommunicerar ut viktiga budskap. Tågvärdar hanterar även försäljningen av mat och dryck ombord på tåget, informerar om anslutningar mot andra resmål samt ser till att det finns ersättningstrafik om det uppstår problem eller förseningar.
Som serviceledare (kan även kallas för ombordchef eller särskild ombordsansvarig) ansvarar du för säkerheten ombord på tåget tillsammans med lokföraren. Du ansvarar för att ge klartecken när dörrarna ska stängas och tåget kan åka vidare till nästa destination.
Framtidsutsikter för tågvärd
Enligt Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognos så finns det i dagsläget små till medelstora möjligheter till arbete som tågvärd både i nuläget och i framtiden.
Källa: Arbetsförmedlingen, järnvägsjobb.se
Förmågor & kompetenser som är bra att ha för en tågvärd
😄 Serviceinriktad
Det är A och O att kunna bemöta kunder på ett bra sätt när man arbetar med ett serviceyrke. Därför är det viktigt att vara serviceinriktad och hjälpsam i arbetet som tågvärd.
⏱️ Stresstålighet
Ibland kan det uppstå stressiga situationer i arbetet som tågvärd och det är därför viktigt att kunna behålla lugnet.
📢 Initiativförmåga
Att hantera förseningar och missade anslutningar för resenärer är en del av arbetet som tågvärd, därför är det viktigt att du är lösningsorienterad och vågar ta initiativ.
🤝 Kommunikativ förmåga
En stor del av arbetet handlar om att kommunicera med resenärer, det är därför viktigt att du kan diskutera på ett lungt, tydligt och bra sätt samt har god konflikthanteringsförmåga.
Lönestatistik för tågvärdar och ombordansvariga m.fl
32 300 kr/månad
Statistiken hämtas från SCB:s lönesök.
Bra val av gymnasieprogram:
Fordons- och transportprogrammet
Försäljnings- och serviceprogrammet
Vill du veta mer om järnvägsbranschen? Klicka här!