Tulltjänsteman – Hitta utbildning på:
Ekonomiprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet
Hur blir man tulltjänsteman på gymnasiet?
För att arbeta som tulltjänsteman så krävs det att du söker jobb på Tullverket där utbildningen sker på plats samtidigt som du blir anställd som aspirant och får lön. Det finns två olika arbetskategorier som du kan arbeta inom på Tullverket: Brottsbekämpning och Effektiv handel.
Brottsbekämpningsutbildningen tar 12 månader och kräver att du har en examen från en 3-årig gymnasieutbildning (med lägsta betyget Godkänd/3/E i Svenska B eller Svenska 3, Engelska A eller Engelska 5, Samhällskunskap A eller Samhällskunskap 1b och Matematik A eller Matematik 1a, 1b eller 1c) samt två års arbetserfarenhet och bilkörkort.
Effektiv handelsutbildningen tar 6 månader, och för att få anställning krävs oftast examen eller högre studier från KY/YH/Högskola/Universitet, men ibland så räcker det med viss arbetslivserfarenhet.
Vad gör en tulltjänsteman?
Som tulltjänsteman arbetar du på Tullverket med att hantera gods som kommer in till landet, vilket kan vara varor som ska skattas eller att stoppa illegala varor som vapen, narkotika samt smuggelvaror som sprit och tobak. I samverkan med polisen, kustbevakningen och myndigheterna så analyserar och hanterar du det gods som kommer genom tullen för att se om varorna är illegala eller behöver beskattas. Du hjälper även till med brottsutredningar tillsammans med andra myndigheter för att hantera olika brott som är under prövning.
Du kan även arbeta med att informera och utbilda företag som importerar och exporterar varor kring de regler och lagar som gäller vid överförsel av gods över landets gränser.
Framtidsutsikter för tulltjänsteman
Arbetsförmedlingen utför inga prognoser för den framtida arbetsmarknaden för yrket som tulltjänsteman.
Källa: Arbetsförmedlingen, Tullverket.se
Vad tjänare en tull- och kustbevakningstjänsteman?
36 400 kr/månad
Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020
Bra val av gymnasieprogram:
« Tillbaka till alla yrken inom Säkerhet
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö