Ventilationsmontör – Hitta utbildning här
Är du intresserad av ett arbete där du ser till att luften i byggnader är frisk, och skyddar lokalerna från farliga partiklar? Som ventilationsmontör arbetar du med byggnaders ventilationssystem. Läs mer om yrket, utbildning och hur framtiden ser ut.
Hur blir man ventilationsmontör på gymnasiet?
Om du vill arbeta som ventilationsmontör direkt efter gymnasiet så kan du gå VVS- och fastighetsprogrammet med inriktning mot Ventilation. Då blir är du redo att gå ut i arbetslivet direkt efter studenten. Om din skola inte erbjuder den utbildningen så finns det ofta möjlighet att gå som lärling på ett ventilationsföretag under din gymnasietid. Efter det kan du komplettera din utbildning på PVF Teknikcentrum i Katrineholm.
Inom yrket kan du välja att specialisera dig mot till att till exempel bli projektör, besiktningsman, energioptimerare och mycket mer. Du kan även bli certifierad ventilationsmontör när du arbetat i några år.
Vad gör en ventilationsmontör?
En ventilationsmontör ser till att byggnader får ren och frisk luft genom dess ventilationssystem. Detta är en väldigt viktig uppgift eftersom vi spenderar ca 19 timmar av vårt dygn inne i byggnader. Du får montera fläktar, kanaler och olika sorters aggregat som ser till att frisk luft pumpas in, och dåligt luft pumpas ut. Det är ett yrke som både kräver att du tänker logiskt och planerar för bästa effekt, samtidigt som du praktiskt utför själva byggnationen. Som ventilationsmontör får du besöka många olika plaster och byggnader samt träffa många nya människor.
Framtidsutsikter för ventilationsmontörer
Arbetsmöjligheterna för ventilationsmontörer är mycket goda och kommer att fortsätta vara så under kommande år. Det finns ett stort behov av yrkesgruppen på arbetsmarknaden enligt branschen.
Källa: vent-montor.nu
Lönestatistik för byggnadsplåtslagare
30 000 kr/månad
Statistiken hämtas från Plåt & Ventbyrån