Preliminär antagning till gymnasiet
I mitten av april görs en preliminär antagning till gymnasiet på grundval av höstterminsbetyget i årskurs nio. Observera att detta bara är en preliminär antagning som inte garanterar dig en plats på valt gymnasieprogram.
Slutgiltig antagning till gymnasiet
När det blir dags för den slutgiltiga antagningen till gymnasiet kommer antagningen baseras på grundval av slutbetyget från årskurs nio.
Olika antagningskanslier i landet har olika rutiner för hur antagningsbesked publiceras; ibland endast via inloggning alternativt skickas med post hem till den berörda sökande.
Om svar ska lämnas, i vilka fall, och hur, via inloggning eller via svarstalong skiljer sig också mellan olika antagningskanslier.
På många platser i landet ska du runt början av juli logga in på hemsidan för gymnasieantagningen där du bor. Läs noga igenom den information som står i ditt antagningsbesked.
Det räcker i princip alltid med att du registrerar ditt svar på webben.
Har du glömt ditt lösenord, som du behöver för att ta del av din ansökan och antagningsresultatet, så läs på antagningskansliets hemsida hur du gör för att få tillgång till din inloggning.
Har du frågor?
Har du frågor eller behöver mer information om vad som gäller för dig så kontakta din hemkommuns antagningskansli, det vill säga, det antagningskansli som du gjort din ansökan till. Frågor om antagning till utbildningar man sökt till utanför det egna antagningskansliets antagningsområde hänvisas till den sökta utbildningens antagningskansli.
Du kan också vända dig till studie- och yrkesvägledaren på din skola. Hen kan ofta hjälpa dig med att svara på frågor om till exempel hur du fyller i ansökan, svarar på antagningsbesked eller får tag i ett nytt lösenord. Studie- och yrkesvägledaren kan också ge dig mer information om vad som gäller i just din kommun eller för en specifik skola.
Reservantagning till gymnasiet
I juli påbörjas reservantagningen till gymnasiet och sträcker sig till mitten av september. Det är olika för olika delar av landet när skolorna själva tar över reservantagningen, ibland vid terminsstart och ibland först i september. Under reservantagningen till gymnasiet tas elever in till de platser som blivit lediga när andra elever tackat nej eller blivit uppflyttade till högre rangordnat val.
Se frågor och svar om antagning, betyg & behörighet
Gå till den här sidan på arabiska اذهب إلى هذه الصفحة باللغة العربية
Förra årets antagningspoäng
Är du nyfiken på vad som krävdes för att komma in på ett visst program på en viss skola?
Allt om antagningspoäng
Vad är maximal antagningspoäng jag kan få? Vad innebär fri kvot?
Antagning till gymnasiet
Vad innebär preliminär, slutgiltig och reservantagning egentligen?
Betyg & behörighet
Vilken behörighet behöver jag för att läsa ett yrkesprogram? För ett högskoleförberedande program?