Dags att söka till gymnasiet? Vad kul! Första steget på vägen mot din drömskola och ditt drömprogram är såklart att hitta rätt gymnasieprogram. Efter det måste du göra din ansökan! Här går vi igenom vad du behöver tänka på när du ska söka till gymnasiet, så att dina frågetecken om gymnasieansökan suddas ut.
Här kan du hitta ditt gymnasieprogram
Allt börjar med ett lösenord
När det är dags att göra ditt gymnasieval i januari får du ett lösenord hemskickat eller utdelat till dig i skolan. Detta gäller dig som är elev i någon av landets grundskolor. Om du är bokförd i länet men inte går i skolan kan du ringa din hemkommun eller kontakta gymnasieantagningen/antagningskansliet direkt via mejla eller telefon, för att få ett lösenord.
Med hjälp av ditt lösenord loggar du in på sajten för gymnasieantagning i din kommun för att fylla i dina gymnasieval. Om du är osäker på vilken antagningsenhet som gäller för dig kan du gå in på antagningskanslier.se. Där hittar du alla landets antagningskanslier.
När du gjort de val du vill göra, skriver du ut din ansökan. Om du är under 16 år kan det vara bra om både du och din vårdnadshavare skriver under ansökan. Men, enligt Skollagen har du faktiskt rätt att föra din egen talan i ansökan till gymnasieskolan, även om du inte fyllt 16 år.
Har du tappat bort ditt lösenord? Kontakta antagningskansliet i din hemkommun så hjälper de dig! Ofta kan även din SYV i skolan hjälpa till.
När kan du söka till gymnasiet?
När du kan ansöka till gymnasiet varierar lite beroende på var i landet du bor. Men oftast öppnar ansökan till gymnasiet i början av januari och är öppen fram till början av eller slutet av februari. Första sökperioden är preliminär, det är också ditt antagningsbesked. Det betyder att resultatet inte är slutgiltigt. Det preliminära beskedet dyker oftast upp i mars månad.
Rangordna dina val
När du fyller i din ansökan till gymnasiet måste du rangordna de olika valalternativen. Alltså, det du vill läsa först sätter du som alternativ ett. Det du näst helst vill komma in på som alternativ två och så vidare. Din ansökan till gymnasiet baseras sedan på vilket meritvärde du har, alltså dina betygspoäng. Du kan bara komma in på ett av de val du gjort.
Om du kommer in på ditt förstahandsval stryks de andra valen du gjort. Kommer du in på ditt andrahandsval sätts du automatiskt som reserv på ditt förstahandsval och de val du rangordnat lägre stryks då. Du kan alltså inte komma in på flera val.
Omvalet – ändra i din gymnasieansökan
Ja, det går faktiskt att ändra sin ansökan till gymnasiet från och med mitten av april till mitten av maj ungefär. Under omvalsperioden kan du lägga till val, ta bort val eller ändra i rangordningen. Om du är nöjd med det val du gjorde i februari ska du inte göra något alls.
Antagningen kommer att baseras på ditt slutbetyg som du får när du tar din examen från grundskolan. Slutbetyget skickas automatiskt till kommunens antagningskansli.
Tips! Resultatet i det preliminära valet är en bra hjälp för att se över din ansökan inför det slutgiltiga valet. Om du ser att du inte kommit in preliminärt är det en bra idé att tänka om inför slutvalet och passa på att ändra i omvalet.
Sista ansökningsdagen för ditt gymnasieval
Sista dagen för att göra ditt gymnasieval varierar från skola till skola. Den påskrivna ansökan lämnar du sedan in till skolanS studie- och yrkesvägledare om inget annat meddelas. Sista inlämningsdag kan variera något. Om du inte går i skolan skickar du din ansökan till din hemkommun.
När får jag mitt antagningsbesked?
Ditt antagningsbesked kommer någon gång mellan midsommar och mitten av juli.
Förra årets antagningspoäng
Är du nyfiken på vad som krävdes för att komma in på ett visst program på en viss skola?
Allt om antagningspoäng
Vad är maximal antagningspoäng jag kan få? Vad innebär fri kvot?
Antagning till gymnasiet
Vad innebär preliminär, slutgiltig och reservantagning egentligen?
Betyg & behörighet
Vilken behörighet behöver jag för att läsa ett yrkesprogram? För ett högskoleförberedande program?