👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

Kiropraktorutbildning

16 apr 2008
FRÅGA
Jag vill ställa några frågor.!

jag är 14 men vet redan vad jag vill studera och jag vill bli kiropraktor. så frågorna lyder så här:

1. vilken linje ska jag gå på föratt kunna bli det ?

2. hur höga betyg ska jag ha ?

3. vilket är det bästa gymnasiet för att plugga just det ämnet ?

Svar:

Hej

1. För att läsa till kiropraktor på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan krävs idag:

Grundläggande behörighet för högskolestudier.
Särskild behörighet, naturvetenskapliga kunskaper på nivå Ma C, Fy A, Ke A och Bi A (Alternativt Ma C och Naturkunskap B). I de fall sökande saknar dessa ger en genomgången naturvetenskaplig baskurs tillträde till kiropraktorutbildningen. Kursen är specifikt anpassad för kiropraktorutbildningen och tar upp adekvata delar, upp till ovanstående nivå.
Tidigare erfarenhet från sjukvård, idrottsledarutbildning samt terapeutyrken är meriterande.

För att läsa till kiropraktor på Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation i Odense, Danmark krävs idag:

Avgångsbetyg från naturvetenskaplig gymnasielinje med lägst betyg G i matematik, fysik, kemi och biologi eller motsvarande komplettering på Komvux:

o Matematik C

o Kemi A

o Fysik A

o Biologi A

Alla nationella gymnasieprogram ger grundläggande behörighet. Detta gör att du kan välja att gå vilket gymnasieprogram du vill. Det som är viktigt är att tänka på är att välja de ämnen som krävs för den särskilda behörigheten. Detta kan du fråga din studie- och yrkesvägledare om.

2. Vilka betyg som krävs kan jag inte svara på. Det bästa är om du kontaktar respektive skola för den informationen. Se länk:

https://www.studentum.se/listEducations.aspx?CategoryID=&PlaceID=&EducationTypeID=&Keyword=kiropraktor

Kom ihåg att intagningspoängen är beroende av antal sökande. Ett år kan utbildningen vara populär och då kan det krävas ett högt betygssnitt. Andra år kan antalet som söker minskat eller antalet platser ökat och då blir betygssnittet lägre. Detta gör alltså att snittet ändras varje år och du ska bara se tidigare års antagningsstatistik som en fingervisning.

3. Börja först med att fundera över vilket gymnasieprogram du vill gå. Ett program som du finner intressant samtidigt som du kan få den särskilda behörigheten. När du bestämt utbildning kan du börja titta efter vilka skolor som ger den. En sak som kan vara bra att tänka på är att antagningen till högskolan och universitet sker genom ett betygsurval. Detta gör enligt mig att det är bra att välja ett program som man tycker är roligt eftersom detta ofta går hand i hand med att man kan få bra betyg. Gymnasiet är tre år så se till att det blir tre roliga år!

Lycka till med dina gymnasiestudier

Vänliga hälsningar

Jenny
Information

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information