FAQ - Yrkesutbildning
Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.
Just nu tar vi inte emot nya frågor.
Sök
Högskoleförberedande program
Antal frågor
Yrkesförberedande program
Antal frågor
Övrigt
Antal frågor
Senaste frågorna i ämnet: FAQ - Yrkesutbildning
Vill du bli ambulanssjuksköterska kommer du behöva läsa vidare efter gymnasiet. Ett förslag är att läsa Vård- och omsorgsprogrammet, vilket är ett yrkesprogram som förbereder dig för att arbeta med människor inom vården. Välj svenska 3 eller svenska som andraspråk 3 och engelska 6 som programfördjupning eller inom det individuella valet för högskolebehörighet.
Du kan också läsa ett högskoleförberedande program, men då kommer du inte få lika mycket praktisk erfarenhet vilket ger dig en bra inblick hur det är att arbeta i vårdrelaterade yrken.
Jag har en tanke på att jag kanske skulle vilja arbeta som hus mäklare senare i livet. Vet ni vilken eller vilka gymnasielinjer jag skulle jag skulle kunna välja.
vore tacksam på svar så fort som möjligt (det är nära nu)
Mathias
Hej Mathias!
Vad roligt att du vill bli mäklare. På Studentum.se hittar du information om närmare 6000 utbildningar över hela världen. Du kan hitta viktig information om utbildningar på söktjänsten och du kan gå in och läsa mer om vad som tex krävs för att komma in på en viss utbildning. På Studentum.se kan du söka på fyra olika sätt, bla fritextsök. Då skriver du ordet mäklare i fritextrutan och då kommer du att få upp alla utbildningar som har med mäklare att göra.
På de olika utbildningssidorna på Studentum.se kan du se vilken behörighet som krävs. Om det inte framgår kan du kontakta skolan som ger utbildningen. Du hittar kontaktuppgifter på Studentum.se. Du kan även skriva en fråga till utbildaren och det gör du genom att klicka på ikonen som ser ut som en pil, där kan du även lämna dina kontaktuppgifter och beställa hem material utan att det kostar något.
En annan funktion som är populär på söktjänsten är den där man kan Räkna ut sitt snittbetyg.
På Gymnasium.se kan du läsa om olika gymnasieprogram och se vad de olika prgrammen innehåller. För att få bredast behörighet kan det naturvetenskapliga programmet rekommenderas.
Lycka till med skolan! Hoppas att du känner dig lite klokare!
Hälsningar,
Karin Sigge på Studentum.se
jag är en tjej som snart ska välja gymnasie och undrar om det finns utbildning som tatuerare eftersom jag skulle vilja bli tatuerare, finns det? //mvh
pennan
Hej!
Det finns inget gymnasieprogram, på www.gymnasium.se, som har inriktat sig just på tatuerare, däremot finns det estetiska programmet.
Om du går ett estetiskt gymnasieprogram kan du välja en inriktning som exempel bild - och formgivning, då får du praktisk träning inom det estetiska området.
Jag har sökt information om tatueringsutbildningar och det vanligaste är att man gör en tid som lärling på en tatueringsstudio.
Om jag vore dig skulle jag surfa runt och titta på olika forum som handlar om tatueringar, tatueringsutbildningar och då kan du säkert leta dig fram till en utbildning eller kurs som gör dig till tatuerare. Du kan även ta kontakt med en tatueringsstudio och fråga dem som jobbar där, vad de har för utbildning och bakgrund.
Om du har frågor angående eftergymnasiala utbildningar , kan du alltid kolla på www.studentum.se, som är en söktjänst för just eftergymnasiala utbildningar.
Lycka till! Hoppas du hittar rätt utbildning som gör dig till tatuerare!
/Karin Sigge på www.gymnasium.se en söktjänst för gymnasieprogram och skolor
Jag har en liten fråga som jag undrar om ni kan hjälpa mig att besvara, min SYO är nämligen bortrest ett tag och jag blev helt plötsligt väldigt ivrig på att ta reda på svaret.
Jag läser för tillfället en IT/Media linje men känner att jag hamnat lite fel. Egentligen är jag jätteintresserad av det men jag skulle aldrig klara av att ha det som yrke. Vad jag istället däremot skulle vilja arbeta som är djurvårdare, men det känns lite fel att hoppa av gymnasiet när jag snart bara har ett år kvar för att börja om igen.
Kan man läsa alla ämnen som krävs för att bli djurvårdare på komvux eller liknande? Jag har försökt googla mig fram till det men hittar inget svar. Jag hittar inte heller någon annan motsvarande utbildning jag kan läsa efter gymnasiet på eran hemsida. Jag fick hela tiden höra att valet av gymnasie inte var livsavgörande, och att det mesta gick att fixa till efteråt. Men just nu känns det som om mitt enda val är att börja om gymnasiet? Eller?
Vore supertacksam om ni kan hjälpa mig att reda ut lite frågetecken =).
/Cassandra
Hej Cassandra,
Tack för ditt mail. Jag förstår att det är lite svårt att bestämma sig. Självklart ska inga beslut vara helt avgörande för framtiden. Däremot så väljer man ju en inriktning i skolan och då kan det ofta bli så att man sedan jobbar med det. Jag ser egentligen lite olika alternativ.
1. Om du tycker att det är intressant med IT/media, så kan du alltid fortsätta programmet och ta studenten inom det. Dvs. plugga på ett år till. Då har du en gymnasieutbildning och examen. Sedan kan du läsa till kurser under ett år kanske och på så sätt få behörighet till en djurutbildning.
2. Alternativet att sluta media/IT programmet, vilket jag tycker att du ska tänka igenom ordentligt innan du fattar beslut. Prata med din SYV, föräldrar, bekanta så att du inte gör något förhastat. Det finns egentligen ingen större anledning att sluta det program som du snart är klar med, eftersom den utbildning som du vill läsa sen inte alltid kräver så många extra kurser. De kurser som krävs kan du med största sannolikhet läsa till på komvux, se mer info nedan.
Här hittar du olika djurutbildningar bla Djurvårdare
Om du klickar dig in på de olika utbildningarna så kan du läsa om vad som krävs för att komma in. Har du sedan specifika frågor så kan du maila eller ringa skolan som ger utbildningen.
Det finns en rad olika eftergymnasiala utbildningar att välja mellan och här kan du läsa vad som skiljer de olika åt; olika utbildningar
Angående komvux för att läsa upp betyg så är din hemkommun som ansvarar för det, kolla med dem; Komvux
Om det är en ingenjörsutbildning som du vill läsa efter gymnasiet så kan du komplettera med ett naturvetenskapligt basår.
Ett stort lycka till! Jag hoppas att du blev lite klokare.
Hälsning,
Karin på Studentum
Behöver man ha erfarenhet av snickeri och likande om man söker en bygglinje. Är totalt oerfaren, men funderar på det ändå. Har man mycket att "ta igen" om man skulle söka?
Hej!
Det ska nog inte vara några problem att läsa bygglinje utan större erfarenhet. Du kan alltid kontakta skolan som ger utbildningen för att få svar på dina frågor. Du hittar kontaktuppgifter på Studentums sida.
Lycka till!
/Karin
Om jag på gymnasiet fått betyg i cirka 1000 poäng, och sedan hoppar av gymnasiet år 2001 (har då endast samlat betygsdokument), för att sedan några år senare läsa de resterande 1200 poängen på Komvux. Då kan jag väl slå ihop dessa två skolor och få behörighet till högskolan, eller har jag fel? Det känns som att jag inte riktigt fått svar på denna fråga innan när jag frågat vägledare etc, så det vore bra om ni kanske kunde hjälpa mig.
Hej
Så kan man säga, du får behörighet till högskolan om du läser de kurser du saknar från gymnasiet. Däremot kan jag inte helt svara på hur själva betygsdokumenten ser ut. Om du går in på länken nedan kan du under rubriken "styrdokument" läsa mer om detta.
Styrdokument
Här kan du läsa mer om Antagningsregler.
Vänliga hälsningar
Jenny
Information
jag är 14 men vet redan vad jag vill studera och jag vill bli kiropraktor. så frågorna lyder så här:
1. vilken linje ska jag gå på föratt kunna bli det ?
2. hur höga betyg ska jag ha ?
3. vilket är det bästa gymnasiet för att plugga just det ämnet ?
Hej
1. För att läsa till kiropraktor på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan krävs idag:
Grundläggande behörighet för högskolestudier.
Särskild behörighet, naturvetenskapliga kunskaper på nivå Ma C, Fy A, Ke A och Bi A (Alternativt Ma C och Naturkunskap B). I de fall sökande saknar dessa ger en genomgången naturvetenskaplig baskurs tillträde till kiropraktorutbildningen. Kursen är specifikt anpassad för kiropraktorutbildningen och tar upp adekvata delar, upp till ovanstående nivå.
Tidigare erfarenhet från sjukvård, idrottsledarutbildning samt terapeutyrken är meriterande.
För att läsa till kiropraktor på Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation i Odense, Danmark krävs idag:
Avgångsbetyg från naturvetenskaplig gymnasielinje med lägst betyg G i matematik, fysik, kemi och biologi eller motsvarande komplettering på Komvux:
o Matematik C
o Kemi A
o Fysik A
o Biologi A
Alla nationella gymnasieprogram ger grundläggande behörighet. Detta gör att du kan välja att gå vilket gymnasieprogram du vill. Det som är viktigt är att tänka på är att välja de ämnen som krävs för den särskilda behörigheten. Detta kan du fråga din studie- och yrkesvägledare om.
2. Vilka betyg som krävs kan jag inte svara på. Det bästa är om du kontaktar respektive skola för den informationen. Se länk:
https://www.studentum.se/listEducations.aspx?CategoryID=&PlaceID=&EducationTypeID=&Keyword=kiropraktor
Kom ihåg att intagningspoängen är beroende av antal sökande. Ett år kan utbildningen vara populär och då kan det krävas ett högt betygssnitt. Andra år kan antalet som söker minskat eller antalet platser ökat och då blir betygssnittet lägre. Detta gör alltså att snittet ändras varje år och du ska bara se tidigare års antagningsstatistik som en fingervisning.
3. Börja först med att fundera över vilket gymnasieprogram du vill gå. Ett program som du finner intressant samtidigt som du kan få den särskilda behörigheten. När du bestämt utbildning kan du börja titta efter vilka skolor som ger den. En sak som kan vara bra att tänka på är att antagningen till högskolan och universitet sker genom ett betygsurval. Detta gör enligt mig att det är bra att välja ett program som man tycker är roligt eftersom detta ofta går hand i hand med att man kan få bra betyg. Gymnasiet är tre år så se till att det blir tre roliga år!
Lycka till med dina gymnasiestudier
Vänliga hälsningar
Jenny
Information
Jag är 19 år gammal. Tog studenten i våras och försöker nu bestämma mig för vad jag skall plugga vidare till hösten -08. Jag vet att mitt största intresse är musik. Jag är även en väldigt kreativ person som håller på mycket med foto, göra hemsidor och skriva en del. Jag gillar att skapa och jag gillar att uppträda. Jag har dock ingen som helst aning om vad jag vill utbilda mig till. Jag tänker inte utbilda mig till musiker. Ska jag bli det så får det bli i ett band eller liknande inte som "yrke" på det sättet.
Jag vet att jag vill ha någon plats i musik/skapande-industrin men jag vet inte vilken och jag vet inte hur jag ska förstå vilken. Jag kan inte preciesera mitt intresse. Kan ni hjälpa mig på nått sätt? Vet ni någonstanns jag kan vända mig för att få hjälp med mitt problem? Hoppas det!
Mvh.
Hej
Tyvärr kan inte jag hjälpa dig i detta forum, men mitt tips är att du kontaktar en studie- och yrkesvägledare i din kommun. Han eller hon kommer att kunna hjälpa dig på bästa sätt. Du finner studie- och yrkesvägledare på grundskolan, komvux, arbetsförmedlingen alternativt på högskolor och universitet.
Vänliga hälsningar
Jenny
Information
skulle vara mkt tacksom om ni vill skicka lite info om olika
utbildningar, huvudsakligen inom hälso och sjukvård samt inom administration.
Tack på förhand !
Hej!
Är det eftergymnasiala utbildningar du letar efter? Om du söker på vår sida www.studentum.se efter exempelvis "sjukvård" så får du upp det som finns inom det området. Du kan även fylla i VAR du vill studera och du får länkar till olika skolor. När du hittat någon som verkar intressant så klickar du bara i "skicka hem info" och där kan du fylla i dina kontaktuppgifter så att skolan kan skicka dig info direkt.
Hoppas det var till hjälp!
Vänliga hälsningar
Maria
Studentum AB
Jag undrar om det finns några snickarutbildningar eller andra hantverksubildningar i närheten av malmö?
Mvh
Hej!
Om du går in på vår sida www.studentum.se och söker efter exempelvis hantverk så kommer det upp ett par utbildningar både som fritidskurs och högskola.
Vänligen
Maria Informationsavdelningen
Studentum AB