👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

FAQ - Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

Vanliga frågor om Bygg- och anläggningsprogrammet i gymnasieskolan.

 

Sök

Senaste frågorna i ämnet: FAQ - Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

Kan jag byta gymnasieprogram?
Jag är väldigt missnöjd med mitt val i gymnasiet jag tog ekonomi men jag har ingen lust att gå till skolan alls min hjärna vill inte jag försöker byta till annan skola samhäll där jag vet 100% jag kmr må bättre och kan fokusera på mitt arbete. Jag var reserv 4 sen flyttades jag till reserv 1 sen till 3 och nu till 4. Om jag hoppar av den här skolan har jag chans att komma in i den andra?
Svar:

Hej,

Kontakta din studie- och yrkesvägledare på din nuvarande skola. Ni kan tillsammans ta reda på vilken utbildning som passar dina intressen och framtidsplaner bättre. Därefter hjälper studie- och yrkesvägledaren dig att kontakta ansvarig för gymnasieprogrammet du vill byta till för ta reda på om det finns en ledig plats åt dig. Hoppa inte av din nuvarande utbildning då det kan göra att du inte får någon plats alls.

Vänligen /Petra,SYV

Kan jag gå högskola efter Bygg- och anläggningsprogrammet ?
Kan man bli egenföretagare på bygg? Alltså kan jag plugga vidare på universitet för att bli egenföretagare om jag går i bygg?
Svar:

Hej,

Du kan bli egenföretagare inom byggbranschen utan att plugga vidare men om du vill läsa på universitet behöver du titta på behörighetskraven för det du vill läsa. På Bygg- och anläggningsprogrammet kan du alltid lägga till grundläggande behörighet. Men många universitets- och högskoleutbildningar kräver mer än grundläggande behörighet så därför kanske du måste läsa en del kurser på Komvux efter gymnasiet.

Lycka till! /Petra,SYV

Kan man få grundläggande behörighet på Bygg- och anläggningsprogrammet?
Kan man komplettera bygg och anläggning under gymnasietiden så man får högskolekompetens?
Eleven ska gå NIU innebandy också.
Svar:

Hej, 

Eleverna har rätt att lägga till de kurser som krävs för att få högskolekompetens/grundläggande behörighet om de läser ett yrkesförberedande program. Fastän Bygg- och anläggningsprogrammet leder till en yrkesexamen behöver man betyg i ett par kurser för att få med sig grundläggande behörighet och kunna fortsätta till universitet/högskola/yrkeshögskola direkt efter gymnasiet. 

Det som behövs är Svenska/svenska som andra språk 2, detta ingår i de programgemensamma ämnena, Svenska 3, som man kan läsa inom programfördjupningen och Engelska 6 som kan läsas som individuellt val eller som utökat program. Eleven kan kontakta skolan direkt för att få veta lite mer om hur det eventuellt kan se ut på programmet och hur upplägget för dessa kurser kan vara. Det kan också vara bra att eleven går till studie- och yrkesvägledaren när skolan börjar för att se till att dessa kurser kan planeras in i schemat på ett bra sätt. Här kan ni se programstrukturen för Bygg- och anläggningsprogrammet och läsa mer om vad eleven behöver för att få grundläggande behörighet: https://www.gymnasium.se/sok/bygg-och-anlaggningsprogrammet. 

Lycka till! /Aranja, SYV

Bli arkitekt med Bygg- och anläggningsprogrammet?
kan man gå i byggprogrammet och bli arkitekt
Svar:

Hej, 

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesförberedande program, därför måste du först och främst lägga till de kurser som krävs för att få grundläggande behörighet till universitet/högskola. Sedan finns det även en särskild behörighet som krävs för att kunna söka till Arkitektprogrammet. Dessa kurser är: Matematik 3b/3c, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Naturkunskap 2. I programmet finns Samhällskunskap 1a1 i poängplanen men Matten och Naturkunskapen i de högre kurserna saknas. Det är inte omöjligt att läsa allt som krävs men det kan bli lite tajt på tre år. Det finns möjligheter att läsa upp de kurser som krävs efter gymnasiet också. Här kan du läsa mer om Bygg- och anläggningsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/bygg-och-anlaggningsprogrammet och här om Arkitektutbildningen: http://www.kth.se/utbildning/arkitekt/arkitektutbildning

Lycka till med arkitektplanerna! /Aranja, SYV

Vad kan jag plugga efter att ha läst BA och fått grundläggande behörighet?
Hej!
Just nu går jag ettan på Bygg och anläggningsprogrammet och läser till högskolebehörighet.
Jag trivs jättebra på denna linje, och valde den då jag alltid gillat måleri, och då jag ville göra någonting praktiskt på skoltid. Jag går även idrottsutbildning.

Min fråga är nu.. Kan jag läsa till vad som helst på högskola senare? Jag har jättebra betyg osv.
Jag vill mycket längre än att vara målare. Skulle kunna tänka mig att utbilda mig till PT, civilekonom, kriminalutredare, veterinär eller någonting inom sjukvården.

Är det möjligt för mig att utbilda mig till något av detta sedan?
Har hört från min SYV att det går utmärkt, medans andra säger att det är omöjligt och att jag isåfall måste gå Sam, Natur eller Ekonomi.

Behöver snabbt svar, för går det inte så måste jag akut byta gymnasielinje!

MVH Astrid.
Svar:

Hej!

Det är en svår fråga att svara på, men efter att ha läst Bygg- och anläggningsprogrammet och läst till högskolebehörighet är du behörig till att läsa en del utbildningar på högskola och universitet. För många utbildningar krävs det dock att du har läst vissa specifika kurser på gymnasiet.Till exempel måste du ha läst högre kurser i matematik, kemi, biologi och fysik för att kunna plugga till läkare. Så beroende på vilken utbildning det är du vill plugga vidare på efter gymnasiet behövs olika behörigheter. 

Studentum.se kan du kolla upp olika eftergymnasiala utbildningar och se vad du behöver för behörighet för respektive utbildning.

När du vet vilka utbildningar du skulle kunna tänka dig att läsa vidare på tycker jag du ska prata med din SYV igen och höra om du har möjlighet att läsa de kurser som behövs redan under gymnasiet eller om du får läsa kurserna efteråt via komvux.

Lycka till!

Mvh, Christine på Gymnasium.se

BA och intagningspoäng!
Hej! Finns bygg och anläggningspogrammet på Staffangymnasiet i Söderhamn? Och hur många poäng behövs ca för att komma in?
Svar:

Hej!

Jag Staffansgymnasiet erbjuder Bygg- och anläggningsprogrammet. Ta kontakt med skolan och fråga vad intagningspoänget var förra året.

Lycka till!

Hälsningar Gymnasium.se

Naturvetenskap på Bygg- och anläggningsprogrammet
Kan man läsa NV om man läser bygg och anläggnings programmet?
Svar:

Hej,

Du läser naturvetenskap 1a1 på Bygg- och anläggningsprogrammet. Om du vill läsa mer naturvetenskap bör du kontakta skolan och fråga om de erbjuder dessa ämnen som individuella val eller programfördjupning.

Lycka till!

Vänliga hälsningar
Anna på Gymnasium.se

Följ drömmen eller det du är bra på i ditt gymnasieval?
Jag är lite intresserad av att gå bygg-och anläggning på gymnasiet (ett halvår till man måste ha bestämt sig, paniiik!). Isåfall är jag mest inteesserad av husbyggnad eller måleri. Men det jag funderar på, börjar dem liksom helt från början? För jag har absolut 0% erfatenhet av bygg, what-so-ever! Räcker det att min dröm är att bli snickare/målare för att komma in?

Och om det räcker, kommer jag att klara av utbildningen? Eller är det bättre att välja "det du är braaa på" som alla vuxna i min närhet säger att jag borde? Personligen vill jag hellre utmana mig själv och lära mig nåt nytt.

Jag bor i närheten av halmstad så det är väl kattegattgymnasiet som är mest aktuellt.
Svar:

Hej!

Jag förstår att du har panik men det behöver det inte ha, det verkar som att du vet vad du vill och vad du drömmer om. Det är inte många som vet det. Bygg- och anläggningsprogrammet är ju ett yrkesprogram och det är meningen att man ska lära sig allt där. Det finns självklart alltid personer som är längre fram än andra men ni är ju där för att lära er från början.

Det är absolut bättre att följa din dröm, välja det du är intresserad av då kommer du att prestera bäst. Har du planer på att studera vidare sen eller kommer på att det är det du vill göra är det bara att läsa till några ämnen under gymnasietiden eller på komvux efter studenten. Det är aldrig försent. Därför tycker jag du väljer det du är intresserad av nu och kör på det.

Det låter som du har allt klart för dig!

Lycka till med ditt gymnasieval, du vet det går alltid att byta om det känns helt fel. :)

Hälsningar,

Sanna på Gymnasium.se

Antagningspoäng och Byggprogrammet
hur många pönge behöver jag att komma in på gymnasieum?
bygg programet
Svar:

Hej!

Det är olika beroende på vilken skola du vill gå. Om du vet vilken skola du vill gå på, kan vi ta reda på vad antagningspoängen var förra året.

Hälsningar,

Sanna Erlandsson på Gymnasium.se

Bygg och anläggningsprogrammet eller Introduktionsprogrammet
hejsan!
Jag är lite sugen på att gå en bygg-anläggnings linje, men jag vet inte om mina betyg räcker till det. Så jag undrar om det är någon skillnad för framtiden om jag går IV och praktiserar i 3år, eller om jag kommer in på gymnasiet? Blir det någon skillnad på lönerna osv...
Svar:

Hej,

Det är absolut bättre om du går på ett gymnasium, det är alltid bra att ha en utbildning i framtiden. Både jobb och lönemässigt. Arbetslivserfarenhet är bra men en gymnasieutbildning är mer värdefull. Du kommer dessutom få göra mycket praktik på bygg- och anläggningsprogrammet.

Ett råd är att gå och prata med en studie- och yrkesvägledare på din skola, så kan ni tillsammans hitta en väg som passar dig.

Lycka till med ditt gymnasieval!

Hälsningar,

Sanna Erlandsson på Gymnasium.se

Visar 1-10 av 13 frågor
1
2

Annonser