👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

FAQ - Naturbruksprogrammet (NB)

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.


 

Sök

Senaste frågorna i ämnet: FAQ - Naturbruksprogrammet (NB)

Kan jag bli veterinär efter Naturbruksprogrammet?
Hej, jag vill bli veterinär!
Men jag undrar om man endast kan bli veterinär genom att gå NA (Naturvetenskapsprogrammet). För jag känner att NA inte skulle passa mig så bra, jag tror att NB (Naturbruksprogrammet) hade passat mig bättre som person.
Jag skulle också föredra att gå på ett ridgymnasium.
Hur ska jag göra? Finns det NA på ett ridgymnasium? Jag skulle kunna gå NA om det skulle finnas på ett ridgymnasium? Finns det det? Och vart isåfall?

Det är inte dags för mig än, men har redan börjat kolla efter rätt gymnasium för det är väldigt viktigt för mig att hamla på rätt plats.
Hoppas jag kan få svar och att jag inte var för otydlig =)
Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli veterinär! För att bli behörig till veterinärprogrammet på universitet/högskola behöver man ha med sig vissa kurser från gymnasiet. Det behövsgrundläggande behörighet+ Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matte 4. 

Normalt så kommer du inte att få alla dessa kurser från något annat program än Naturvetenskapsprogrammet men det finns specialprogram (särskilda profiler) som kan ge behörighet. Det kan vara möjligt att hitta ett Naturbruksprogram som erbjuder en naturvetenskaplig profil. Isåfall så kan det ge dig behörigheten som behövs för att bli veterinär. Kolla det med skolan som du är intresserad av. Ett annat sätt är att du läser till de kurser du behöver på Komvux/Vuxenutbildning efteråt.

Ridgymnasium kan du hitta här: https://www.gymnasium.se/sok/ridgymnasium. Gå in på länkarna och läs mer om skolorna. Sedan kan du kontakta dem och ställa frågor om det är något som är oklart. 

Det är bra att du funderar på ditt val i god tid, då har du tid att kolla upp de olika skolorna och fundera på vilken som kommer passa dig bäst!

Lycka till! /Petra,SYV

Vilka kurser ingår i Naturvetenskapsprogrammet?
Hej!
Jag heter Ellen och jag går i 9:an.
Jag ska snart välja till gymnasiet och jag är helt säker på att naturvetenskapsprogrammet är det enda programmet som passar mig. Jag vet att man läser kurser i kemi, fysik, biologi och matematik under alla tre åren, men jag är osäker på vilka andra ämnen som jag läser och hur mycket jag läser av dem.
Är det till exempel så att man bara läser en kurs i idrott och hälsa? Kan man avsluta idrottskursen sedan? Jag tycker inte om idrott och därför är det ett ämne jag helts vill slippa, även om jag vet att det är obligatoriskt.
Hur är det förresten med övriga ämnen, som exempelvis engelska, historia, religion, samhällskunskap? Kommer jag bara att läsa dessa kurser under något/några år och inte under alla tre åren?
Tacksam för svar!
Svar:

Hej Ellen,

Om du kollar längst ner på den här sidan så ser du alla kurser som ingår i Naturvetenskapsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet. Under rubriken "programstruktur" ser du först vilka kurser som är gemensamma för alla inriktningar på programmet och sedan ser du vilka kurser som är specifika för inriktningarna under rubriken "Inriktningar 300-400 p". Det finns bara en kurs som är obligatorisk i Idrott och Hälsa så du behöver inte ha mer idrott än så. Oavsett vilken skola du går på kommer du att läsa samma kurser som du kan se på länken men hur skolan har lagt upp det kan variera. En skola kanske har kanske till exempel lagt all religion under första året medan en annan har spritt ut det lite mer. Men det är fortfarande lika mycket man läser.

Lycka till! /Petra,SYV

Kan man gå på djursjukvård och sedan bli veterinär?
Hej! Kan man gå på djursjukvård och sedan bli veterinär?
Svar:

Hej,

Det beror på om skolan erbjuder en naturvetenskaplig profil i sin djursjukvårdsutbildning. Isåfall så kan det ge dig behörigheten som behövs för att bli veterinär. Kolla det med skolan som du är intresserad av.

Lycka till! /Petra,SYV

Kan jag läsa Naturbruksprogrammet på distans?
Hej,
Jag vill bara fråga om jag kan läsa på distans naturbruksprogrammet djur djur hälso och sjukvård.
Tack.
Mvh Marilena
Svar:

Hej Marilena,

Det finns det skolor som har distansundervisning. Korrespondensgymnasiet som har några högskoleförberedande gymnasieprogram helt på distans. Det finns också Hermods distansgymnasium men det är bara för dem som bor utomlands och det har inte heller några yrkesprogram. Så tyvärr så kan du inte göra det. Det är dock möjligt att du kan välja att gå programmet som lärlingsutbildning om skolan kan erbjuda det. Här kan du läsa mer om det: https://www.gymnasium.se/sok/larlingsutbildning#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra, SYV

Kan man få behörighet att söka till veterinär på universitet/högskola om man tidigare har valt ett naturbruksprogram?
Kan man få behörighet att söka till veterinär på universitet/högskola om man tidigare har valt ett naturbruksprogram? Eller måste man gå naturvetenskapsprogrammet för att få behörigheten? Finns det inget annat sätt?
Svar:

Hej,

Ja, det finns andra sätt att få behörigheten. Ett sätt är att du lägger till extra kurser medan du går Naturbruksprogrammet så att du får behörighet. Ett annat är att du läser till de kurser du behöver på Komvux/Vuxenutbildning efteråt. För att bli behörig till veterinärprogrammet på universitet/högskola behöver man ha med sig vissa kurser för den särskilda behörigheten. Där behövs det Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matte 4. Det krävs även grundläggande behörighet. För Naturbruksprogrammet brukar det handla om dessa kurser: Svenska/svenska som andraspråk 2, Svenska 3 och Engelska 6. Här kan du läsa mer om veterinäryrket: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/veterinar-11200.

Lycka till! /Petra,SYV

Är matte bra för hippologi?
Hej

Är hippologi en bra program för den som är bra i matte också?

Svar:

Hej,

Jag vet inte om du menar hippologi på gymnasie- eller högskolenivå här. Om du vill läsa hippologi på högskolenivå så finns en utbildning på Sveriges Lantbruksuniversitet som du kan du läsa mer om här: https://www.studentum.se/skola/sveriges-lantbruksuniversitet/hippolog-kandidatprogram-ridhastinriktningen-608545. För den utbildningen krävs Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c. På gymnasienivå finns många skolor med hästinriktningar, ofta Naturbruksprogrammet. På vissa av dom kan man också läsa naturvetenskaplig inriktning. Då kan man få naturvetenskaplig behörighet till högre studier vilket innebär att man läser mycket matte. Men vill man inte läsa mycket matte så behöver man inte. Här kan du hitta skolor som erbjuder någon slags hästinriktning:https://www.gymnasium.se/sok/utbildningar?q=häst

Lycka till! /Petra,SYV

Kan jag gå Naturbruksprogrammet men få behörighet till vidare studier?
Hej, jag ska snart börja i nian, och tänkte att jag skulle börja lära mig lite om gymnasium och gymnasieval. Jag kom ganska snabbt fram till att detta var lättare sagt än gjort, så jag tänkte få reda på några saker jag inte kunde hitta bara genom att söka på internet.
Grundplanen är att jag ska gå någon slags naturinriktning, eftersom att jag alltid tyckt om att arbeta med djur och natur, samt att jag växte upp på ett litet lantbruk. Jag hittade väldigt snabbt att Naturbrukspogrammet såg kul ut, men insåg efter några sökningar att detta var ett yrkesförberedande program. Förvisso är inte yrkesförberedande program något dåligt, men min förstahandsplan var att studera vidare efter gymnasiet, vilket ofta kräver en särskild behörighet.
Jag slängde alltså ganska snabbt bort iden om Naturbruks programmet och började ta reda på mer om Naturvetenskaps programmet istället. Programmet verkar helt okej, bortsett från att den utbildningen har mer kemi/matte osv medans jag vill rikta in mig mer mot biologi/lantbruk.

Min fråga är alltså: Finns det något sätt jag kan studera mer lantbruk/skog/djur samt att jag får en särskild behörighet till högskola/universitet/Tycker ni att Naturbruk - Naturvetenskap NBNA på Stiernhööks låter som ett bra alternativ?
(Extra fråga: Vilken linje ska jag går för att bli jägmästare? / Vilken linje ska jag gå för att bli veterinär?)
(Förlåt så hemskt mycket för att den här "frågan" vart så lång, hoppas att ni orkade läsa igenom allting)

// Mvh - Josef(ine)
Svar:

Hej Josefine, 

Det är alltid bra att vara påläst innan du ska göra ditt gymnasieval, jag förstår att det kan bli lite rörigt med all information men du verkar ha fått reda på bra information om programmen och hittat något som kan passa dig och dina intressen! Precis som du har tänkt, är det väldigt bra att utgå ifrån sina intressen och vad man kan tänka sig att göra efter gymnasiet när det är dags att välja program. Det stämmer som du har skrivit att Naturbruksprogrammet är ett yrkesförberedande program och det syftar på att man kan börja arbeta direkt efter gymnasiet. Sedan har alla elever på yrkesförberedande program rätt att lägga till vissa kurser för att få med sig grundläggande behörighet till universitet/högskola. För Naturbruksprogrammet brukar det handla om dessa kurser: Svenska/svenska som andraspråk 2, Svenska 3 och Engelska 6. Du kan läsa mer om programmet och vidare studier här: https://www.gymnasium.se/sok/naturbruksprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet riktar sig vanligtvis inte på lantbruk, utan mer på fysik/kemi/biologi samt matte, särskilt om du även väljer inriktningen Naturvetenskap. Sedan finns det skolor som erbjuder Naturbruksprogrammet med Naturvetenskapsinriktning, som du har skrivit men då kan kurserna se olika ut och hur programmen är uppbyggda kan även där se olika ut från skola till skola. Du kan läsa mer om skolan på vår hemsida, eller titta på skolans egna hemsida för att se vilka kurser de erbjuder, där kan du även kontakta studie- och yrkesvägledaren där för att ställa dina frågor om deras program och vilka kurser du får med dig. Vissa skolor med Naturbruksprogrammet kan även erbjuda jägarexamen direkt under gymnasietiden. Du kan söka på skolan du är intresserad av på vår hemsida för att se om just de erbjuder jägarexamen, det kan du göra här: www.gymnasium.se

Sedan om du vill plugga till Jägarmästare kan du göra det på Sveriges Lantbruksuniversitet. Behörighetskraven där är grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 1, Kemi 2 och Matte 4. Behörighetskraven för veterinär på universitet/högskola är grundläggande behörighet, Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matte 4. Du kan titta på behörighetskraven på www.antagning.se. Vanligtvis erbjuds dessa kurser endast på Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap, om du vill börja plugga direkt efter gymnasiet. Du kan även läsa ett annat program och läsa upp dessa kurser efter gymnasiet, på t.ex. komvux eller via ett naturvetenskapligt basår som vissa universitet/högskolor kan erbjuda. Annars kan dessa kurser även erbjudas på program som du har nämnt där Naturbruksprogrammet har en naturvetenskaplig inriktning. Som sagt kan du få reda på mycket mer om du kontaktar skolan direkt, din studie- och yrkesvägledare på skolan kan hjälpa dig att komma i kontakt med rätt personer. 

Stort lycka till Josefine! /Aranja, SYV

Vad är skillnaden mellan Naturprogrammet och Naturbruksprogrammet?
Hej!
Jag skulle vilja utbilda mig till veterinär eller något liknande då jag har mycket stort intresse för djur. Jag undrar vad skillnaden är att gå Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Naturvetenskap, och Naturbruksprogrammet med inriktning Naturvetenskap? Om man går Naturbruksprogrammet med inriktning Naturvetenskap kommer man då fortfarande ha behörighet att studera vidare på högskola mm?
Svar:

Hej, 

Naturvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program och du får direkt grundläggande behörighet att läsa vidare till universitet/högskola. Om du även läser inriktningen Naturvetenskap får du även med dig det som krävs för den särskilda behörigheten. Den särskilda behörigheten för att bli veterinär är Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matte 4. Alla dessa kurser finns på programmet och på inriktningen. Här kan du läsa mer om programmet och se programstrukturen: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet

Däremot är Naturbruksprogrammet ett yrkesförberedande program. Du kan få grundläggande behörighet om du lägger till ett par kurser som t.ex. individuella val. Dock läser man inte alla de kurser som behövs för den särskilda behörigheten och du måste då lägga till många kurser för att få med allt. Det kan bli väldigt tajt att hinna med allting under gymnasietiden, om det ens går att få ihop det. Istället kan du läsa upp de kurser som är kvar på komvux efter gymnasiet. De inriktningar som finns på Naturbruksgymnasiet är Trädgård, Djur, Skog och Lantbruk. Det kan finnas skolor som erbjuder en naturvetenskaplig profil där man får med sig ytterligare ett par kurser för den särskilda behörigheten. Du kan söka på skolor på vår hemsida för att läsa mer om hur de har lagt upp Naturbruksprogrammet. Här kan du läsa mer om programmet: https://www.gymnasium.se/sok/naturbruksprogrammet

Skillnaden är då att Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap är högskoleförberedande och du får med dig alla kurser som krävs för att sedan direkt fortsätta till veterinär på universitet/högskola. Naturbruksprogrammet är yrkesförberedande som inte direkt ger den behörigheten. Du kan lägga till kurser för att få grundläggande behörighet och sedan läsa upp alla andra kurser som behövs efter gymnasiet. 

Stort lycka till! /Aranja, SYV

Vilken gymnasieskola ska man välja för att bli Djursjukskötare?
Hej! Jag skulle gärna vilja jobba som djursjukskötare, vilket gymnasium bör jag välja? Vilka jobb kan man bli om man väljer Naturbruksgymnasium?
Svar:

Hej, 

Valet av gymnasium är helt upp till dig! Alla nationella program har en kursplan som följs av alla skolor, då ser programmen väldigt lika ut på alla skolor, i alla fall att man läser samma kurser. När det kommer till Naturbruksprogrammet finns det fyra inriktningar, Skog, Lantbruk, Djur och Trädgård. Alla inriktningar har vissa speciella kurser som syftar på just inriktningen. Man kan bli Djurskötare inom lantbruk om man läser inriktningen Djur, man kan också bli Djurvårdare, Hästskötare och Hundinstruktör med den inriktningen. 

Med inriktningen Skog kan man bli t.ex. Naturguide och Skogsmaskinsförare, med Trädgård inriktningen kan man arbeta som Trädgårdsarbetare och Trädgårdsodling. Till sist kan man med Lantbruks inriktningen få jobb inom Lantbruk - djur, maskiner och växtodling. Du kan på vår hemsida söka på Naturbruksprogrammet samt ort och se vilka skolor som erbjuder programmet i det området. 

Vill du arbeta som djursjukskötare finns det en universitet/högskoleutbildning på tre år som ger examen i Djuromvårdnad, då blir du en sjuksköterska för djur. Du kan behöva lägga till vissa ämnen för att få grundläggande behörighet för vidare studier. Din studie- och yrkesvägledare på skolan kan hjälpa dig med detta! Här kan du läsa mer om Naturbruksprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/naturbruksprogrammet

Lycka till! /Aranja, SYV

Intresse för jakt och viltvård eller att bli militär
Hej, jag är väldigt intresserad jakt & viltvård, tips på inriktning för det? Eller finns det nått om man är intresserad av att bli militär
Svar:

Hej,

När det gäller din första fråga om jakt och viltvård, då kan du med fördel kolla upp naturbruksprogrammet med inriktningen skog, det är den utbildning som kan ligga till grund för en yrkesutgång inom jakt- och viltvård. Se länken: https://www.gymnasium.se/sok/naturbruksprogrammet#moreAboutSearch

Angående din andra fråga om att bli militär i samband med gymnasievalet är det svårt att säga något specifikt utan att veta lite mer om dina tankar. Om du vill bli soldat är det inte lika viktigt vad du har läst på gymnasiet medan om du vill bli officer är det enklast att bli behörig om du väljer ett av de högskoleförberedande programmen. Det finns som sagt många olika saker att tänka på kring detta så du kan med fördel läsa mer om detta via denna länk: http://jobb.forsvarsmakten.se/sv/sahar-kan-du-tjanstgora/tjanstgoringsformer/

Med vänlig hälsning // Anders, SYV

Visar 1-10 av 39 frågor
1
2
3
4

Annonser