Vill du flytta hemifrån under din gymnasieperiod? På en internatskola får du bo, äta, plugga, utvecklas och träffa vänner för livet. Här får du svar på några viktiga frågor du kan tänkas ha innan du bestämmer dig för att gå gymnasiet på internat!
Anledningarna till att gå på en internatskola är många. Att bo på ett internat under gymnasiet kan ge dig valfriheten att söka ett program som inte finns på din ort. Du kanske drömmer om att söka dig till en ny stad eller att träffa nya vänner? Att leva och bo tillsammans med andra elever är det som gör internatskolan unik. Du utvecklas i en trygg miljö och utöver skolan skapar du minnen och bygger relationer för livet.
Hur det är att vara internatelev skiljer sig från skola till skola, men vanligtvis är skoldagarna välplanerade med gemensam frukost, undervisning, aktiviteter, middag och fritid. Allt med stor delaktighet av vuxna som befinner sig på plats på skolan.
Vad är en internatskola?
En internatskola är en skola där du bor på skolan under studietiden. Det finns olika varianter av internat där alla eller bara vissa elever bor på skolan. Bor du på skolan bor du i så kallade elevhem på skolområdet, antingen i sovsalar eller i boendehus.
Vilka gymnasium har internat?
Idag finns ett antal skolor med internat runt om i Sverige, framförallt är det riksidrottsgymnasier, riksrekryterande skolor och friskolor med riksintag som bedrivs som internatskolor.
RIKSREKRYTERANDE SKOLOR OCH SKOLOR MED RIKSINTAG
Friskolor som är godkända av Skolverket tillämpar riksintag. Det betyder att elever från hela Sverige, oavsett hemkommun, kan söka till skolan på lika villkor. Det gäller även om din hemkommun skulle erbjuda det program som friskolan erbjuder.
Du kan även söka till kommunala skolor som har riksrekrytering, trots att utbildningen erbjuds i din hemkommun. Kommunala skolor som är riksrekryterande ska antingen erbjuda en Nationell Idrottsutbildning (NIU), en Spetsutbildning eller en Särskild variant.
Skolorna följer samma regler och kursplaner som gäller för hela Sveriges gymnasieskolor. Här kan du läsa mer om riksrekrytering och riksintag.
Det är viktigt att veta att alla riksrekryterande utbildningar eller skolor som har riksintag inte erbjuder internat. I de fall skolan inte har internat kan du vanligtvis få hjälp med boende från skolan eller dess kommun. Kolla upp dina boendemöjligheter innan du söker till skolan och ta reda på vad som är viktigast för dig. Är det upplevelsen av ett elevhemsboende, där alla elever bor tillsammans på skolan, eller är det skolan i sig som är viktigast?
Okej, jag vill gå på internat – vad ingår och vilka kostnader kan jag räkna med?
Kostnaderna för att gå på internatskola skiljer sig mellan olika skolor. Svenska gymnasiefriskolor får inte längre ta ut en avgift för själva undervisningen, men du får räkna med kostnader för ditt boende. Om du ska studera på en annan ort än din hemort kan du ansöka om något som kallas för inackorderingstillägg. Detta är ett bidrag du kan få för boende och resor som tillkommer under tiden på internatet. Går du på en kommunal gymnasieskola kan du ansöka om inackorderingstillägg från din hemkommun.
För dig som ska studera på en fristående gymnasieskola, fristående anpassad gymnasieskola eller en folkhögskola vänder du dig till CSN för att ansöka om inackorderingstillägget. Hur mycket pengar du får i bidrag beror på avståndet mellan ditt föräldrahem och skolan du går på.
UPPFYLLER DU KRAVEN? DÅ HAR DU RÄTT TILL INACKORDERINGSTILLÄGG FRÅN CSN!
- Du studerar heltid på en fristående gymnasieskola
- Din restid mellan hemmet och skolan är mer än två timmar per dag
- Programmet och inriktningen du läser finns inte på din hemort eller inom två timmars resväg per dag från ditt föräldrahem
- Din förälder (eller vårdnadshavare) bor inte på studieorten
Övriga kostnader som kan uppkomma när du går på internat är mat, fritidsaktiviteter, resor som görs inom skolan och materialkostnader. Många internat erbjuder flera rum i olika prisklasser, vissa inkluderar mat i boendehyran. Säkrast är att höra med skolan du är intresserad av för en rättvis prisbild!
🎓 9 fördelar med att gå på en internatskola
Vilken skola som passar dig bäst kan bara du själv veta. Här är några fördelar med att gå på internat!
-
Du blir en del av en gemenskap där du kan träffa vänner för livet!
-
Du får utvecklas och bli mer självständig
-
Du får ta del av flera roliga fritidsaktiviteter
-
Du har möjlighet att åka på spännande studieresor
-
Du får testa på att bo i en helt ny stad
-
Du får tillgång till lokaler och material där du kan utöva dina intressen (textilsal, instrument, musiksal osv)
-
Du får en kvalitativ utbildning i en bra miljö
-
Du övar din sociala kompetens när du bor och studerar tillsammans med andra
-
Du får möjlighet att plugga tillsammans med andra elever
Vanliga frågor om internatskola på gymnasiet
Hur betalar jag för internat på gymnasiet?
Du betalar för boendet själv om du flyttar till ett internat under gymnasiet. Du har rätt till CSN och i vissa fall även inackorderingstillägg. Men det täcker kanske inte alla kostnader så det kan du behöva kolla upp innan du söker internat på gymnasiet. Kolla upp internatkostnaderna med skolan du vill söka till så du vet hur mycket det kommer att kosta.
➡️ Här kan du läsa mer om att finansiera studierna
Var finns internatskolor?
Det finns inte jättemånga skolor i Sverige som erbjuder internat. Här på gymnasium.se har vi samlat skolor som har internat. Kolla där om du hittar något som passar dig!
➡️ Se alla skolor med internat
Kan jag få inackorderingstillägg när jag går på internat?
Om du läser på en fristående gymnasieskola eller folkhögskola och måste bo på studieorten, kan du ansöka om inackorderingstillägg från CSN.
Din totala restid till och från skolan måste vara minst två timmar varje dag för att du ska kunna få inackorderingstillägget. Men programmet och den nationella inriktningen som du ska läsa får inte finnas på hemorten eller inom två timmars resväg per dag från föräldrahemmet.