På yrkesprogrammen erbjuds praktiska moment under skolgången och som elev får du lära dig alla praktiska moment som gör att du kan ta klivet direkt ut i arbetslivet. Elever som pluggar ett yrkesprogram på gymnasiet kommer att genomföra praktikperioder inom sitt yrkesområde, så kallad APL som står för Arbetsplatsförlagt lärande. Praktiken på ditt program är en stor fördel för dig som vill börja arbeta direkt efter gymnasiet då du tidigt kommer i kontakt med arbetsmarknaden. På yrkesprogram är APL-tiden minst 15 veckor. Du får chans att lära dig ditt yrke från insidan och kommer kunna tjäna in dina första arbetserfarenheter. På IM-programmets inriktning yrkesintroduktion ingår också APL eller praktik. APL ingår även på inriktningen programinriktat val om utbildningen är inriktad mot ett yrkesprogram.
Det går även att ha APL på högskoleförberedande program. Det är i så fall huvudmannen som beslutar om APL ska ingå i programmen och i vilken omfattning.
Fördelar med praktik på gymnasiet
En praktikplats ger dig mängder med fördelar inom ditt valda yrkesområde. Under praktiken på gymnasiet får du möjlighet att testa på ditt yrke, och lära dig genom praktiska övningar. Du som är osäker på vilken typ av inriktning du ska välja inom ditt yrkesområde får chansen att testa på olika arbetsuppgifter för att senare kunna välja vad du vill syssla med. Under praktiken kommer du få känna på hur det är att arbeta, lära dig vad som förväntas i ditt framtida arbete och du kommer lära dig mer om dig själv, vilka dina styrkor och svagheter är vilket är utvecklande inför ditt kommande arbetsliv.
En praktik ger dig ditt första nätverk ute i arbetslivet och du som gjort ett gott intryck kan få praktikplatsen att leda till ett sommarjobb eller extrajobb innan din första heltidsanställning
Vilka regler gäller på praktiken?
Vilka regler är det som styr hur din praktik genomförs under gymnasiet? Din arbetsplats kommer bestämma hur ditt schema ser ut och det kan variera från vanliga skoltider. Den som pluggar vård- och omsorgsprogrammet kan få genomföra praktiken under helgtid och du som pluggar industritekniska programmet kan få arbeta i olika skift. Din skola kommer alltid att ställa krav som ska gälla på praktikperioden, till exempel får du inte arbeta mer än åtta timmar per dag och högst 40 timmar i veckan. Känner du att kraven inte följs, kontakta din kontaktperson på skolan så kommer hen att reda ut situationen tillsammans med din handledare. För minderåriga elever som genomför APL eller annan praktik måste Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetstid för minderåriga att följas.
Praktiken på gymnasiet är en utvecklande plats för dig där du får lära dig yrkeslivet på insidan genom praktiska moment. Känner du att du vill testa något annat, kanske studera vidare efter gymnasiet så har du i alla fall fått testa på yrket. En praktik på gymnasiet kommer ge dig dina första erfarenheter och du kommer känna dig tryggare inför ditt första jobb ute i arbetslivet!
Exempel på olika praktikplatser
- Vårdcentral (Vård- och omsorgsprogrammet)
- Elfirma (El- och energiprogrammet)
- Bilverkstad (Fordons- och transportprogrammet)
- Butik (Försäljnings- och serviceprogrammet)