Har du en dröm om vad du vill arbeta med i framtiden? Har du ett intresse som du verkligen brinner för? Eller vill du hålla så många dörrar öppna som möjligt, så att du kan bestämma dig lite senare?
Vad du själv tycker är viktigast!
Det viktiga är att du tänker på vad du själv skulle vilja göra med din framtid och inte lyssnar för mycket på familj och vänner. Det är du som ska trivas och ha kul med det du gör!
Vilket typ av program passar dig?
Det finns mängder av gymnasieutbildningar som du kan söka bland och som ger dig möjlighet till antingen jobb direkt efter gymnasiet eller behörighet till vidare studier. En del gymnasieutbildningar innehåller mycket praktik eller praktiska övningar, en del innehåller mycket teori. Hur vill du plugga, och vad vill du plugga för? Kolla upp så att ditt gymnasieval ger dig en bra start. Om du är osäker kan du prova göra vårt gymnasietest.
Skolans kontakter och samarbeten
Ta gärna reda på vilka kontakter gymnasieskolorna har med näringslivet. Det kan ge bra förutsättningar för att få jobb efter gymnasieutbildningen, eller att på skolan lösa uppdrag som är tagna från en verklig arbetssituation. Vissa gymnasier har samarbeten med skolor i andra länder. Perfekt för dig som vill uppleva andra kulturer och kanske arbeta utomlands i framtiden!
Läs om vad andra elever tycker om sitt gymnasieval
På gymnasium.se kan du också se vad andra elever tycker om sina gymnasieutbildningar och gymnasieskolor i skolrecensionerna, eller få information om olika skolor och utbildningar i elev- och videoreportagen. Var nyfiken, och ta god tid på dig innan du gör det gymnasieval som passar just dig, och ger dig motivation att studera!
Checklista inför Gymnasievalet
1. Ta reda på fakta inför gymnasievalet
Var inte rädd för att ställa frågor och jämför olika alternativ. Kolla recensioner från tidigare elever, besök skolor på öppet hus och var nyfiken. Genom att vara noggrann i ditt val av program och skola minimerar du risken för att ska bli missnöjd över ditt val.
2. Vad är viktigt för dig inför gymnasievalet
Sätt upp punkter som är viktiga för dig i ditt gymnasieval och jämför sedan de punkterna med vad de olika gymnasieskolorna erbjuder dig som elev.
3. Gymnasieprogrammets innehåll
Vad innehåller utbildningen? Kolla in de olika programmens poängplaner för att se vilka kurser som ingår i varje program! Får du den behörighet som krävs för vidare studier? Ingår det praktik? Har du möjlighet att driva ett UF-företag? Alla frågor är viktiga att få besvarade gällande gymnasievalet.
4. Efter gymnasiet
Kontrollera din behörighet inför vidare studier. På de högskoleförberedande gymnasieprogrammen blir du behörig för att plugga vidare på högskole- och universitetsutbildningar. Från 2023 får du grundläggande behörighet även på yrkesprogrammen. Olika utbildningar på högskola eller universitet kan dessutom kräva fler kurser än så för att du ska vara behörig till just dem. På antagning.se kan du se exakt vilka kurser som behövs för ett specifikt program.
5. Leder ditt gymnasieval till arbete?
För dig som vill ut i arbetslivet efter studenten kan det vara värt att läsa på lite om vilka arbetsmarknadsprognoser ditt yrke har i framtiden. På arbetsförmedlingen hittar du mycket bra information om detta. En del sektorer kräver högre utbildning, andra inte. Gymnasievalet är avgörande för tiden efter studenten, glöm inte det! Kontrollera också om din utbildning och gymnasieskola erbjuder APL, arbetsplatsförlagt lärande, under gymnasieutbildningen. Vill du veta vilka yrken som finns och hur stor möjligheten är till jobb? Läs mer på vår yrkesguide!
6. Eget val av gymnasiekurs?
Vilka olika kurser erbjuder skolan dig som programfördjupning eller individuellt val? Erbjuder de dig de ämnen som du är intresserad av? Var kritisk i ditt gymnasieval!
7. Leder ditt gymnasieval till bra språkstudier och/eller matematikstudier?
Kontrollera vilka språk som skolan erbjuder dig. Språk är en bra merit att ha med sig i framtiden eftersom du får extra meritpoäng för högre kurser i engelska och moderna språk när du söker till högskolan. Du kan också få extra meritpoäng för vissa kurser i matematik.
8. Avsluta aldrig dina gymnasiestudier i förtid!
Det finns undersökningar som visar att den som hoppat av sina gymnasiestudier har absolut sämst utgångspunkt på arbetsmarknaden. Det kommer tider då det känns motigt med skolan men försök att avsluta dina studier så att du får ett slutbetyg. Det är värt mycket. Om det kör ihop sig, ta kontakt med lärare du känner förtroende för eller din studie- och yrkesvägledare på skolan. Hjälp finns alltid att få! Tänk på att lärare, kuratorer och studie- och yrkesvägledare finns där för att underlätta och förbättra ditt gymnasieval!
Tidsplan för gymnasievalet på din ort
När sker valet, omvalet, preliminära antagningen och den slutgiltiga antagningen där du bor?
Tidsplan för gymnasievalet – månad för månad
Vilka datum behöver du hålla koll på inför antagningen till gymnasiet? Vad händer varje månad?
Betyg & behörighet
Vilken behörighet behöver jag för att läsa ett yrkesprogram? För ett högskoleförberedande program?
Elever tipsar om gymnasiet
Hur ska man tänka kring gymnasievalet? Ta hjälp av två elevers egna tips om hur de tänkte.