👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

Tjejer & Teknik: Moa Nandorf

Vi har träffat Moa Nandorf, en systemutvecklare på Bonnier News. Läs mer om vad en systemutvecklare gör, varför det har blivit trendigt att programmera i grupp och hur hon lyckades börja på högskolan efter att ha hoppat av gymnasiet. 

Moa Nandorf

Ny trend inom programmering - koda i grupp!

Vi träffar Moa på vårt kontor för att höra mer om hennes jobb på Bonnier News som systemutvecklare och hur det kommer sig att hon hamnade där hon är idag. Moa har tagit andra vägar än många för att nå sina mål, främst då hon hoppade av gymnasiet. Hon berättar att det självklart hade gått smidigare om hon hade läst klart, men ibland kommer livet emellan och man får helt enkelt anpassa sig till situationen och hitta nya lösningar för att nå sina mål. Läs mer om bland annat hur det är att jobba som kvinnlig utvecklare och vad Moa själv tror om framtida tekniska produkter.

Fick tidigt ett intresse för både hästar och programmering

Man brukar säga att kärt barn har många namn, det gäller även Moa där hennes arbetstitel kan beskrivas som webbutvecklare, front end engineer, JavaScript-utvecklare och systemutvecklare. Även då hon inte visste som barn att hon i framtiden skulle arbeta med att utveckla digitala system har hon länge haft ett teknikintresse. Moas pappa hade redan i början av 90-talet en laptop, vilket var rätt ovanligt på den tiden. Hon använde ofta laptopen för att printa ut information om hennes stora passion, hästar - och teknikintresset växte snabbt. Som 13-åring fick hon en bok av sin pappa “HTML 4 for dummies” och började lära sig hur man skapade en hemsida.

“Jag tyckte att det var jättehäftigt när jag insåg att jag kunde lägga upp en hemsida på internet som alla människor kunde ta del av”

Information om Moa

“Jag var jättenervös första dagen på gymnasiet”

När det var dags att välja gymnasium var det många av Moas klasskompisar som valde att börja på Skärholmens gymnasium, främst för att det var gymnasiet närmast deras grundskola. Moa valde däremot att börja på Brännkyrka Gymnasium för att läsa Naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap, där hon bara kände fem personer på hela skolan.
När det var dags för första dagen var hon såklart nervös, precis som resten av klasskompisarna. Det kändes som en evighet att vara på gymnasiet i tre år. Hon kommer tydligt ihåg att hon var rädd att inte få kompisar och inte heller kunna hitta till matsalen, men det löste sig snabbt.

“Gymnasiet är en tid där du får lära dig att använda en studieteknik - helt enkelt att lära sig lära.”

Hon säger att gymnasietiden är en bra tid att starta om och vara den man själv vill. Moa gick årskurs 1-9 på en och samma grundskola, vilket gör att man har en specifik roll och det kan vara svårt att våga vara sig själv fullt ut. Moa berättar att det fanns en större öppenhet i gymnasiet, det fanns inte längre en specifik mall som alla tillhörde och man hade äntligen möjlighet att välja själv vem man ville vara.

Gymnasietiden blev tyvärr inte som tänkt och livet kom helt enkelt emellan, hon mådde väldigt dåligt och på grund av att hon var sjuk behövde hon hoppa av. Efter att ha försökt komma tillbaka till skolan under två olika omgångar kände hon sig skoltrött och behövde helt enkelt fokusera på något annat. Hon ångrade många gånger att hon hade hoppat av, även fast det inte fanns något annat val just då. Men det finns alltid andra vägar och Moa hittade andra alternativ för att nå sitt mål.

En annan väg mot högskolan

Moa har alltid haft ett stort intresse för hästar och har en egen treårig häst idag. Efter att ha hoppat av gymnasiet började hon arbeta på en hästgård där hon arbetade i flera år. Hon hade fortfarande kvar teknikintresset och ville gärna plugga vidare, efter ett år på komvux där hon läste upp de ämnen hon hade missat på gymnasiet sökte hon till högskolan. På den tiden kunde man ansöka genom 25:4-regeln kombinerat med högskoleprovet och hon började plugga IT, medier och design.

25:4-Regeln

“Finns massor av jobb inom systemutveckling”

Moa berättar att det finns massa jobb för systemutvecklare och man ofta inte behöver söka jobb själv inom branschen. Hon har inte skrivit med sitt mobilnummer på LinkedIn just för att det ringer så pass många rekryterare hela tiden. Det är inte ett vanligt problem men det visar verkligen på hur stor efterfrågan det finns efter systemutvecklare. I takt med den tekniska utvecklingen kommer det behövas ännu mer systemutvecklare i framtiden.

Jämställdhet inom IT-branschen

Moa gick med en blandad klass på högskolan, där det nästan var hälften tjejer. Däremot märktes tomrummet av kvinnor tydligare väl ute på arbetsplatser och hon har blivit van att arbeta som ensam kvinnlig systemutvecklare i ett team. Hon säger att hon själv har haft tur och arbetat på bra platser där hon lyckligtvis inte har känt av någon form av diskriminering. Däremot har hon märkt att många män förvånas över att hon arbetar som systemutvecklare när de är på konferenser. Hon har även hört skräckhistorier från andra tjejer i branschen om hur de har blivit negativt behandlade och utfrysta på sina arbetsplatser.

“Ett bra motto av Olga Stern, grundare av Genews.io, är “utveckling och programmering verkar svårt - så det ska jag göra!”. Det är ett motto som jag har tagit med mig i min karriär, att våga testa det som känns svårt och krångligt. “

Även då hon inte har arbetat länge på Bonnier News har hon märkt att de fokuserar på jämställdhet på arbetsplatsen. De sponsrar både eventen Women In Tech och Geek Girl Meetup och företaget strävar alltid efter att ha 50/50 i kvinnliga och manliga talare på konferenser och workshops. Moa tror att fler kvinnor skulle tycka om att arbeta som systemutvecklare om de bara prövade jobbet. Det handlar inte om att kunna alla inställningar i en mobil eller kunna fixa en stereo för att vara bra på att koda, Hon säger att det viktigaste för att bli en bra utvecklare är att tycka det är kul att koda och ha viljan att hela tiden lära sig mer.

Moa och hennes häst

Arbeta kreativt som systemutvecklare

När man tänker på yrket systemutvecklare är det lätt att tankarna går till en mörk källarlokal där man sitter mot en skärm hela dagarna. Moa berättar att det inte är så det ser ut i verkligheten och att det är ett väldigt kreativt och socialt yrke, där du verkligen får tänka till. Det stora jobbet är inte att skriva kod utan tankeverksamheten bakom.

“Att jobba med systemutveckling är lite som att lägga pussel eller gå på skattjakt där du hela tiden måste tänka vart och hur du ska lägga nästa bit.”

Moa arbetade med systemutveckling i flera år på Wunderkraut och har nu bara för några månader sen börjat på Bonnier News. Här arbetar hon med att bygga ett publiceringssystem, systemet används av journalister för att lättare kunna skriva in sina texter i systemet för publicering. Systemet behöver hela tiden vidareutvecklas och nya utmaningar dyker hela tiden upp vilket Moa och hennes team måste lösa.

Hon arbetar främst i JavaScript, ett kodspråk som idag används för många delar som inte var tänkt från början. Det gör att det kan vara rätt krångligt och man måste själv försöka hålla sig uppdaterad. Moa säger att det är bra att specialisera sig på vissa delar, det går inte att läsa och följa allt som händer. Själv håller hon sig uppdaterad genom att följa twitterkonton och kolla på youtube där människor inom branschen pratar om trender. Hon säger att man i början ofta känner sig osmart men så fort man börjar förstå och kunskapen klickar blir man otroligt glad.

Moa och hennes kollega

Vad är egentligen mob-programmering?

På många arbetsplatser har mob-programmering, också kallat grupprogrammering, blivit väldigt populärt arbetssätt, vilket även Moa och hennes kollegor arbetar med. Med mob-programmering menas att hela teamet arbetar med samma uppgift på samma dator där en person skriver koden. I Moas team styr en person i nio minuter och sedan roterar de så att nästa person får ansvara för att skriva koden. Det kan låta som slöseri med tid men så är inte fallet. Eftersom flera personer granskar koden och kommer med ideér blir det från början högre kvalitet på arbetet och på så sätt tjänar man tid.

“Det är viktigt att vara ödmjuk, det är okej att ha fel, man lär sig att se sina brister och överkomma sina rädslor genom att mob-programmera.”

Moa förklarar att det kräver att man är prestigelös när man programmerar med ett team. Allting görs tillsammans med kollegorna, vilket är väldigt bra. De kan testa ändringarna direkt, få feedback och ändra igen om det behövs. Att arbeta med ett team där de jobbar mot ett gemensamt mål och uppdatera ett och samma system tycker Moa är kul och kraven för systemet ändras hela tiden.

“Precis som mob-programmeringsexperten Lennart Fridén sa är en grupp som hörs och pratar en bra mob och en grupp som skrattar är den bästa mobgruppen.”

Fem tips för att bli systemutvecklare

Mer fokus på utvecklingen av Internet of things

Moa tror att Internet of things kommer bli ännu större i framtiden, vi ser redan idag bland annat smarta klockor, bilar och kylskåp som kan kopplas ihop med din smarttelefon. När smarttelefonen kom ändrade det helt många av våra beteenden i vardagen. Hon berättar att hon själv ofta betalar räkningar genom mobilen på väg till jobbet, vilket man för tio år sen var tvungen att planera och lägga tid på hemifrån. - Jag är säker på att det kommer utvecklas fler produkter och system som underlättar och ändrar vårt vardagsbeteende, säger Moa. Hon tror även att AI (Artificiell intelligens) kommer användas för nya självlärande system som bland annat kan bygga enklare hemsidor.

Hästar har alltid varit ett intresse för Moa och hennes egen häst som står i Nykvarn, som i framtiden ska bli en ridhäst. Hon har själv tänkt på att det finns en stor brist på IT-lösningar inom sporten. Hon berättar att det har kommit en app där du kan mäta hästens puls, beräkna ridsträckor och följa dina mål men det finns fortfarande mycket som kan utvecklas med teknik, bland annat genom att automatisera stall.

Virtual Reality kommer användas i fler branscher, bland annat inom modeindustrin. Att kunna testa kläder virtuellt och se exakt hur de sitter på ens egna kropp när man handlar online tror Moa kommer vara ett nytt sätt att shoppa, även om det är dyrt att ta fram idag. Det behövs helt enkelt fler människor i branschen för att kunna utveckla teknologin mer.

Tycker du att Moas jobb låter spännande? Spana in liknande yrken i vår egna yrkesguide!

Systemutvecklare          IT-arkitekt          Testledare

I nästa vecka träffar vi Jennifer Nordwall som berättar mer om programmering och hur det är att arbeta utomlands - missa inte det!

Tjejer och teknik


Annonser