”Skogstokig i bakelser. Ångrar ibland att jag inte valde att plugga mot konditor på gymnasiet.”
Näst på tur i artikelserien “Yrkesambassadörerna” är Gymnasium.se:s egna medarbetare Albin Alldén. Han har varit fullt upptagen sedan han tog studenten 2009 från sitt yrkesprogram. Nu delar han med sig sina tankar kring hur han upplevde sin gymnasieperiod och hur det har gått för honom sedan dess.
Liksom för många ungdomar, var gymnasievalet ett relativt svårt val då hans intresse var väldigt brett och han hade flera program i åtanke. Albin velade mellan olika program, både högskoleförberedande och yrkesprogram, men valet föll till slut på Handels-och administrationsprogrammet. I Sollefteå fanns det bara ett gymnasium, vilket underlättade valprocessen en aning.
- Jag visste att Naturvetenskapsprogrammet skulle ge mig en bra behörighet inför universitetsstudier, men jag var inte så intresserad av att plugga tunga kurser. Sedan tänkte jag mycket på att läsa Estetiska programmet mot Bild och formgivning, men kände mig osäker på jobbmöjligheterna.
Hans tidigare erfarenhet från butiksjobb hade en stor påverkan på beslutsfattande kring hans gymnasieval. Albin ville vidareutveckla de kunskaper han hade fått men tyckte också att säljyrket lockade. Han gick på på Gudlav Bilder Skolan, idag Sollefteå gymnasium.
Vad gör man på Handels- och administrationsprogrammet?
Att börja på gymnasiet var en spännande upplevelse som han såg fram emot, en nystart med nya skolkamrater och en ny miljö. Enligt Albin hade Handels- och administrationsprogrammet ett tydligt fokus på viktiga ekonomikurser som företagsekonomi, försäljning, marknadsföring och psykologi. Eleverna på yrkesprogrammet fick sätta sina kunskaper på prov genom praktik, som hölls i två omgångar. Albins första praktik skedde på en spel-, film och musikaffär och den andra var på ett café. Med hjälp av roliga, engagerade och kompetenta lärare fick han en bra och övergripande utbildning på gymnasiet.
- Jag ville lära mig mer om personlig försäljning och hur ett företag behöver tänka för att kunna sälja sina produkter och öka sin lönsamhet.
Väljer man ett yrkesprogram, tar man ut en yrkesexamen men man är däremot inte högskolebehörig. Däremot går det att läsa till ämnen som behövs för att bli behörig till högskolestudier. Albin valde att lägga till extrakurser för att få ut en högskolebehörighet, utöver sin yrkesexamen.
Direkt efter gymnasiet fick han en anställning på Coop där han jobbade mellan 2009 och 2011. Det var inte någon större omställning för Albin att gå vidare från gymnasiet direkt ut i arbetslivet på grund av sina tidigare erfarenheter. Albin förklarar att fick han ett stort intresse för marknadsföring, reklam och grafisk design på gymnasiet, därför ville han fortsätta på det spåret. Det resulterade i att han pluggade vidare i Falun och sedan i Stockholm.
- Under gymnasiet så tyckte jag att det var väldigt intressant med marknadsföring, reklam och grafisk design så hösten 2011 började jag studera på Medie- och kommunikationsvetenskapsprogrammet (MKV) med inriktning mot Reklam och visuell kommunikation på Högskolan Dalarna i Falun. Efter tre år i Falun så flyttade jag till Stockholm för att studera en master i MKV på Södertörns högskola.
Digital kommunikatör och grafisk designer på Gymnasium.se
Albin började sin arbetskarriär på Gymnasium.se som praktikant hösten 2016. Som Digital Content Editor på Gymnasium.se arbetar han väldigt brett med marknadsföring och grafisk design. Albin är ansvarig för att skapa material, från annonser till tryckmaterial för att marknadsföra både Gymnasium.se:s egen hemsida och alla de skolor som finns på sajten, för att hjälpa elever att hitta sin gymnasieutbildning - samtidigt som skolorna får hjälp att nå ut till potentiella elever. I Albins jobb ingår att skapa lockande, roligt och relevant innehåll för besökare, samt se till att den informationen som finns på hemsidan stämmer överens med skolornas information. För att att lyckas med sina olika ansvarsområden har han ständigt kontakt med ett flertal gymnasieskolor. Att jobba som kommunikatör och med grafisk design beskriver han som otroligt spännande. Han har tillgång till roliga och nödvändiga digitala verktyg och program såsom Photoshop, Indesign, Bannerflow som hjälper honom med det visuella arbetet. Albin nämner att han stundvis kan sakna den fysiska aktiviteten som förekommer när man jobbar i butik men han stormtrivs i jobbet som kommunikatör på ett internationellt kontor.
Vad du behöver veta om yrkesprogram på gymnasiet
Albin poängterar att en stor anledning till att många ungdomar bortprioriterar yrkesprogrammen är på grund av okunskap. Så här förklarar han:
- Jag tror att många ungdomar behöver förstå att alla yrkesprogram kan ge dig högskolebehörighet så länge som du väljer att läsa in några extra kurser. Vad som händer då är att du får både en högskoleförberedande examen men också en yrkesexamen. Yrkesprogrammen ger eleverna möjlighet att jobba direkt efter gymnasiet, och eftersom många branscher är i behov av personal så finns det relativt höga löner att arbeta sig mot.
Ett stort tack till vår yrkesambassadör Albin som valde att delta i artikelserien!
Tycker du att Albins jobb verkar intressant? Klicka nedan för att läsa mer om programmen och yrket!
Handels- och administrationsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet
Om du har andra funderingar, kolla in vår yrkesguide för mer information om olika yrken!
Missa inte de föregående delarna från artikelserien.