Först gäller det att komma på en idé om vad du ska skriva om. Är det något ämne du brinner för lite extra eller något som du skulle vara intresserad av att jobba med i framtiden? Sök på internet, prata med kompisar, läs tidningar och titta på nyheterna. Skriv ner allt som kommer upp i huvudet.
Att välja ämne
Det viktigaste att tänka på när du ska välja ämne till ditt gymnasiearbete är att det ska ligga i linje med kunskapsmålen för programmet du går. Ett tips är att utgå från en fundering du har eller något som du är nyfiken på. Då blir det desto roligare att skriva ditt gymnasiearbete. Det finns också möjlighet att åka utomlands för att göra ett projekt, till exempel volontärarbeta och därefter skriva ditt gymnasiearbete om det.
Pluggar du på yrkesprogrammet? Du hittar tips för ditt gymnasiearbete här
Förslag på program
Områden som du kan skriva om utifrån ditt program
Beroende på vilket gymnasieprogram du går har du möjlighet att välja vilket område eller inriktning som du vill att ditt arbete ska handla om. Här hittar du vilka områden du kan utgå ifrån när du ska välja ditt ämne.
📊 Ekonomiprogrammet
Samhällsekonomi, företagsekonomi, entreprenörskap och juridik.
🎨Estetiska programmet
Estetik, konst, kultur och kommunikation.
🧠Humanistiska programmet
Språk, språkvetenskap, historia, litteratur, filosofi, kulturhistoria, kulturvetenskap, samtida kultur samt psykologi.
🧪Naturvetenskapsprogrammet
Naturvetenskap och matematik.
🌍Samhällsvetenskapsprogrammet
Samhällsfrågor och samhällsförhållanden, samhällens strukturer, verksamheter och funktioner, samspelet mellan individ och samhälle, människors livsvillkor samt mediernas och informationsteknikens förutsättningar och möjligheter.
⚙️Teknikprogrammet
Teknik, teknisk utveckling, teknikens roll i samspelet mellan människa och natur med hänsyn till hållbar utveckling samt fysik, kemi och matematik med fokus på tekniska processer.
Vad ska gymnasiearbetet innehålla?
Ditt gymnasiearbete består av att formulera en frågeställning, planera, genomföra och utvärdera ett större arbete som ska utgå från centrala kunskapsområden inom ditt program. Du ska redovisa ditt gymnasiearbete i en skriftlig rapport med en kort sammanfattning på engelska. Du ska även presentera och diskutera ditt arbete muntligt samt ge respons på andra gymnasiearbeten.
På skolverket kan du hitta exempel på hur ett gymnasiearbete kan se ut inom ett högskoleförberedande program.
Mall
Här ser du ett exempel på hur du kan lägga upp ditt gymnasiearbete. Upplägget kan dock se ut på många olika sätt.
Framsida
Framsidan ska innehålla titel på arbetet, författare, handledare, läsår, kurs och institution/skola.
Abstract
Abstract är en sammanfattning av ditt arbete i korthet på engelska. Denna del skriver du när arbetet är klart.
Innehållsförteckning
Word-programmet har en bra funktion som du kan använda för att få en automatisk innehållsförteckning. Lägg till titelsidan samt sidan med sammanfattningen efteråt, annars är det svårt att få numreringen att stämma.
Inledning
Inledningens viktigaste uppgift är att informera läsaren om varför din undersökning gjorts(syftet), samt vilka frågeställningar som undersökts och bakgrund. Här kan man också ta upp avgränsning.
Metod
Här berättar du vilka typer av material som du har bearbetat och använt i din undersökning. Det kan röra sig om böcker, intervjuer, bloggar och enkäter. Det kan vara bra att till exempel intervjufrågor finns med som bilagor i slutet av arbetet. Du bör även ha med en källkritisk diskussion om materialet.
Resultat
Här presenterar du resultatet av din undersökning. Du redovisar vad dina källor säger i ämnet. Du beskriver, utan att analysera, de fakta du fått fram utifrån dina frågeställningar. Om du har diagram, tabeller eller liknande så ska de förklaras men du ska inte dra egna slutsatser eller resonera kring dem.
Diskussion/Analys
Du kan i ett särskilt avsnitt kortfattat renodla din reflekterande analys och tydligt koppla den till problemformuleringen. Försök att inte upprepa för mycket vad du tidigare skrivit.
Slutsats
Här ska du sammanfatta dina resultat genom att tydligt besvara de inledande frågeställningarna
Källförteckning
Källorna som du använt i din rapportskrivning ska finnas med i en källförteckning på slutet. Denna skriver du enligt Harvardsystemet eller Oxfordsystemet. Ett bra tips är att skriva ned en källa varje gång du använt den. På detta sätt riskerar du inte att tappa bort den och glömmer inte heller bort vart du fått informationen ifrån.
Bilagor
Exempel på bilagor kan vara intervjufrågor, enkäter etc
Källa: Skolverket
Vi önskar dig stort lycka till med ditt gymnasiearbete!
Här hittar du fler tips för att lyckas med ditt gymnasiearbete