👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

Yrkesexamen eller högskoleförberedande examen

Efter gymnasievalet 2011 finns det två olika studentexamina. Vilken du tar beror på om du gått ett yrkes- eller högskoleförberedande program. Vi reder ut vad som gäller nedan!

vänner som firar examen

Har du gått ett yrkesprogram kan du ta en yrkesexamen och blir färdig att utöva ditt yrke i arbetslivet direkt efter studenten. För att få examen måste du ha klarat minst:

  • Godkänt i 2250 av 2500 gymnasiepoäng
  • Ett godkänt gymnasiearbete
  • Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, Engelska 5 och Matematik 1
  • Godkänt i 400 poäng av de programgemensamma ämnena.

Från och med hösten 2023 kommer ett yrkesprogram att ge högskoleberörighet vilket betyder att du kan studera vidare på universitet, högskola och yrkeshögskola. Du kan även välja bort de kurser som ger högskolebehörighet om du hellre känner att du vill jobba direkt efter gymnasiet. Yrkesprogrammens omfattning kommer med detta att utökas med fler gymnasiepoäng men kraven för en yrkesexamen är oförändrad. 

Högskoleförberedande examen på gymnasiet

Har du gått ett högskoleförberedande gymnasieprogram kan du ta en högskoleförberedande examen. För att få en högskoleförberedande examen måste du ha minst:

  • Godkänt i 2250 av 2500 gymnasiepoäng
  • Ett godkänt gymnasiearbete
  • Godkänt i Svenska 1,2 och 3/Svenska för andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 5 och 6 samt Matematik 1.


Har du inte uppnått kraven för gymnasieexamen får du ett studiebevis istället.


Lär dig allt om gymnasiebehörighet

Vad krävs för att vara behörig till ett yrkesprogram eller högskoleförberedande program?

 Läs mer om behörighet här

Högskolebehörighet & meritpoäng

Vad krävs för att läsa på universitet/högskola efter gymnasiet? Och vad är egentligen meritpoäng?

 Hitta svaren här


Allt om gymnasiebetyg

Hur fungerar gymnasiebetygen? Här hittar du allt från A-F! 

 Jag vill ha koll

Om du fått F i betyg

Vad ska du göra om du känner att du har svårt att hänga med i skolan och riskerar ett F?

 Läs mer här



Petra Paulin

Petra Paulin

Studie- och yrkesvägledare (Visa mer)
Petra är utbildad studie- och yrkesvägledare vid Stockholms universitet. Hon hjälper oss säkerställa att informationen på gymnasium.se är korrekt, om du ser Petras namn på en artikel betyder det att informationen har faktagranskats av henne. Hon har också hjälpt till att besvara många av de frågor du hittar i vårt forum "Fråga vår SYV". Petra valde att bli studie-och yrkesvägledare då hon ville hjälpa människor som befinner sig i en situation där de behöver ta ett beslut kring sitt framtida yrkesliv. (Mindre)

Om

Petra är utbildad studie- och yrkesvägledare vid Stockholms universitet. Hon hjälper oss säkerställa att informationen på gymnasium.se är korrekt, om du ser Petras namn på en artikel betyder det att informationen har faktagranskats av henne. Hon har också hjälpt till att besvara många av de frågor du hittar i vårt forum "Fråga vår SYV". Petra valde att bli studie-och yrkesvägledare då hon ville hjälpa människor som befinner sig i en situation där de behöver ta ett beslut kring sitt framtida yrkesliv.

Annonser