Om utbildningen
Läs inriktningen Husbyggnad på Bygg- och anläggningsprogrammet
På Bergstrands gymnasium Sigtuna byggprogram/husbyggnad kan du välja yrken som;
Glastekniker
Golvläggare
Håltagare
Murare
Plattsättare
Takmontör
Programmets första år är gemensamt och ger dig en bred och grundläggande kunskap om byggprocessen, nybyggnad och renovering. Under andra året kan man välja kurser för att bli behörig till högskola och universitet. Man väljer även fördjupningskurser som läses till största delen i trean.
Mer än 15 veckors APL
Utbildningen består till stor del av arbetsplatsförlagt lärande (APL) som hos Bergstrands utbildningr alltid är mer än de 15 obligatoriska veckorna. Kontakten med arbetslivet är mycket viktig och du utvecklar då ditt tekniska utförande men även servicekänsla.
Bergstrands utbildningar har ett mycket bra samarbete med branschen och varje elev har en handledare på arbetsplatsen som har gått vår handledarutbildning.
På Bergstrands gymnasium Sigtuna samarbetar gymnasiegemensamma- och yrkesämnen på ett sätt som skapar en motivation även i ämnen som man tidigare haft svårare för. Till exempel använder skolan matematik så gott som dagligen i byggprocessen.
Kommande starter
Bli glastekniker på inriktningen Husbyggnad
Glastekniker
Din arbetsplats som glastekniker är troligtvis en liten specialiserad firma med nära kundkontakt. Arbetet kräver att du är noggrann och du använder både moderna tekniker och traditionellt hantverk.
En glastekniker underhåller, reparerar eller byter ut glas i fönster och dörrar. Du kan konstruera fasader, tak och väggar av glas, men också arbeta med bilglas eller tavelinramning.
Noggrannhet och precision
På utbildningen till glastekniker får du bearbeta både floatglas, härdat och laminerat glas. Du lär dig behärska en glasteknikers alla handverktyg vilket är ett precisionsarbete där det gäller att man är noggrann. Du får jobba med fönsterreparationer, bilglas och montera entré och fasadpartier.
Som färdig glastekniker kan du stiga rakt ut på arbetsmarknaden. Framtidsutsikterna inom branschen är överlag goda.
Lärlingsperioden, med lärlingslön, är ungefär två och ett halvt år efter avslutat gymnasieutbildning. För ditt yrkesbevis krävs 6 800 timmars praktiskt arbete, varav 2 500 timmar består av din gymnasieutbildning. Dessutom behöver du ett slutbetyg från gymnasiets bygg- och anläggningsprogram eller ett godkänt yrkesteoretiskt prov.
Vill du senare vidareutbilda dig inom yrket är yrkeshögskolan ett alternativ för en mer arbetsledande inriktning. Du kan även specialisera dig genom vidareutbildningar inom branschen.
För att få grundläggande behörighet till högskolestudier så krävs vissa kurser i svenska och engelska. Du har rätt att läsa dem inom ramen för ditt program.
Behörighet
Gymnasieexamen
Ansökan
Ansök till Bygg- och anläggningsprogrammet, Husbyggnad
Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se
Bli golvläggare på inriktningen Husbyggnad
Golvläggare
Som golvläggare kommer du oftast in i slutskedet av byggprocessen. Valet av golvmaterial har både en funktionell och estetisk sida. Att lägga golv i våtrum kräver till exempel extra noggrannhet och skicklighet för ett perfekt utfört jobb. När du lägger klinkers behövs också ett öga för form och mönster.
Nyaste yrket i byggbranschen
Golvläggare är en relativt ny yrkesgrupp inom byggbranschen. Du arbetar med golvbeläggningar i material som plast, linoleum, kork, klinkers och kakel. Du ska också kunna utföra specialjobb som till exempel mönsterläggning av parkettgolv. Ett stort arbetsområde för en golvläggare är väggar och golv i våtutrymmen.
Olika golvläggartekniker
På utbildningen får du arbeta i alla material som en golvläggare jobbar med. Du arbetar i både renoverings- och nybyggnadsprojekt. Du lär dig om nya material men får också arbeta med gamla golvläggartekniker.
Framtiden för branschen ser bra ut och rekryteringsbehovet är stort under flera år framöver.
Som färdig golvläggare kan du stiga rakt ut på arbetsmarknaden. Lärlingsperioden, med lärlingslön, är ungefär två och ett halvt år efter avslutat gymnasieutbildning. För ditt yrkesbevis krävs 6 800 timmars praktiskt arbete, varav 2 500 timmar består av din gymnasieutbildning. Dessutom behöver du ett slutbetyg från gymnasiets bygg- och anläggningsprogram eller ett godkänt yrkesteoretiskt prov.
Vill du senare vidareutbilda dig är Yrkeshögskolan och en mer arbetsledande inriktning ett alternativ.
För att få grundläggande behörighet till högskolestudier så krävs vissa kurser i svenska och engelska. Du har rätt att läsa dem inom ramen för ditt program.
Kontakta skolan
Bergstrands Gymnasium Sigtuna - för dig på väg mot ett viktigt jobb!
Framtidens yrkesfolk utbildas vid Bergstrands Gymnasium Sigtuna. Skolan är liten och familjär med utbildningar i toppklass som leder till viktiga jobb. Vår målsättning är att du som elev skall bli anställningsbar direkt efter examen. Då har vi lyckats med vårt uppdrag!...
Läs mer om Bergstrands gymnasium Sigtuna och visa alla program.