Om utbildningen
Läs inriktningen Husbyggnad på Bygg- och anläggningsprogrammet
På Bergstrands gymnasium byggprogram/husbyggnad kan du välja yrken som;
- Glastekniker
- Golvläggare
- Håltagare
- Murare
- Plattsättare
- Takmontör
Programmets första år är gemensamt och ger dig en bred och grundläggande kunskap om byggprocessen, nybyggnad och renovering. Under andra året kan man välja kurser för att bli behörig till högskola och universitet. Man väljer även fördjupningskurser som läses till största delen i trean.
Mer än 15 veckors APL
Utbildningen består till stor del av arbetsplatsförlagt lärande (APL) som hos Bergstrands utbildningr alltid är mer än de 15 obligatoriska veckorna. Kontakten med arbetslivet är mycket viktig och du utvecklar då ditt tekniska utförande men även servicekänsla.
Bergstrands utbildningar har ett mycket bra samarbete med branschen och varje elev har en handledare på arbetsplatsen som har gått vår handledarutbildning.
På Bergstrands gymnasium samarbetar gymnasiegemensamma- och yrkesämnen på ett sätt som skapar en motivation även i ämnen som man tidigare haft svårare för. Till exempel använder skolan matematik så gott som dagligen i byggprocessen.
Kommande starter
Bli glastekniker på inriktningen Husbyggnad
Glastekniker
Din arbetsplats som glastekniker är troligtvis en liten specialiserad firma med nära kundkontakt. Arbetet kräver att du är noggrann och du använder både moderna tekniker och traditionellt hantverk.
En glastekniker underhåller, reparerar eller byter ut glas i fönster och dörrar. Du kan konstruera fasader, tak och väggar av glas, men också arbeta med bilglas eller tavelinramning.
Noggrannhet och precision
På utbildningen till glastekniker får du bearbeta både floatglas, härdat och laminerat glas. Du lär dig behärska en glasteknikers alla handverktyg vilket är ett precisionsarbete där det gäller att man är noggrann. Du får jobba med fönsterreparationer, bilglas och montera entré och fasadpartier.
Som färdig glastekniker kan du stiga rakt ut på arbetsmarknaden. Framtidsutsikterna inom branschen är överlag goda.
Lärlingsperioden, med lärlingslön, är ungefär två och ett halvt år efter avslutat gymnasieutbildning. För ditt yrkesbevis krävs 6 800 timmars praktiskt arbete, varav 2 500 timmar består av din gymnasieutbildning. Dessutom behöver du ett slutbetyg från gymnasiets bygg- och anläggningsprogram eller ett godkänt yrkesteoretiskt prov.
Vill du senare vidareutbilda dig inom yrket är yrkeshögskolan ett alternativ för en mer arbetsledande inriktning. Du kan även specialisera dig genom vidareutbildningar inom branschen.
För att få grundläggande behörighet till högskolestudier så krävs vissa kurser i svenska och engelska. Du har rätt att läsa dem inom ramen för ditt program.
Bli golvläggare på inriktningen Husbyggnad
Golvläggare
Som golvläggare kommer du oftast in i slutskedet av byggprocessen. Valet av golvmaterial har både en funktionell och estetisk sida. Att lägga golv i våtrum kräver till exempel extra noggrannhet och skicklighet för ett perfekt utfört jobb. När du lägger klinkers behövs också ett öga för form och mönster.
Nyaste yrket i byggbranschen
Golvläggare är en relativt ny yrkesgrupp inom byggbranschen. Du arbetar med golvbeläggningar i material som plast, linoleum, kork, klinkers och kakel. Du ska också kunna utföra specialjobb som till exempel mönsterläggning av parkettgolv. Ett stort arbetsområde för en golvläggare är väggar och golv i våtutrymmen.
Olika golvläggartekniker
På utbildningen får du arbeta i alla material som en golvläggare jobbar med. Du arbetar i både renoverings- och nybyggnadsprojekt. Du lär dig om nya material men får också arbeta med gamla golvläggartekniker.
Framtiden för branschen ser bra ut och rekryteringsbehovet är stort under flera år framöver.
Som färdig golvläggare kan du stiga rakt ut på arbetsmarknaden. Lärlingsperioden, med lärlingslön, är ungefär två och ett halvt år efter avslutat gymnasieutbildning. För ditt yrkesbevis krävs 6 800 timmars praktiskt arbete, varav 2 500 timmar består av din gymnasieutbildning. Dessutom behöver du ett slutbetyg från gymnasiets bygg- och anläggningsprogram eller ett godkänt yrkesteoretiskt prov.
Vill du senare vidareutbilda dig är Yrkeshögskolan och en mer arbetsledande inriktning ett alternativ.
För att få grundläggande behörighet till högskolestudier så krävs vissa kurser i svenska och engelska. Du har rätt att läsa dem inom ramen för ditt program.
Bli håltagare på inriktningen Husbyggnad
Håltagare
Som håltagare tar du ut hål i en tjock betongvägg ena dagen och borrar hål för en omdragning av el nästa. Du har också mycket ansvar då du ibland måste bedöma och ge råd till beställare angående bärande väggar och dolda installationer.
Många olika arbetsuppgifter
Dagens kraftfulla maskiner gör att håltagaren nuförtiden utför många olika typer av arbeten. Till exempel att borra hål i väggar och golv av betong med en diamantborr.
Möjligheten finns att arbeta i inom bygg- eller processindustrin och i så skilda miljöer som gruvor, byggen eller privata hem.
Rätt verktyg-rätt handlag
Håltagaren använder avancerad teknisk utrustning som specialborrar och hydraulverktyg. Alla kräver de rätt handlag och stor kunskap som du får i utbildningen på Yrkesplugget. Vid uttagning av till exempel betongblock förekommer tunga lyft vilket du också utbildas i.
Som färdig håltagare kan du stiga rakt ut på arbetsmarknaden och utsikterna för branschen är goda. Lärlingsperioden, med lärlingslön, är ungefär ett och ett halvt år efter avslutat gymnasieutbildning. För ditt yrkesbevis krävs 4 800 timmars praktiskt arbete, varav 2 500 timmar består av din gymnasieutbildning. Dessutom behöver du ett slutbetyg från gymnasiets bygg- och anläggningsprogram eller ett godkänt yrkesteoretiskt prov.
Vill du senare vidareutbilda dig inom yrket är yrkeshögskolan ett alternativ för en mer arbetsledande inriktning.
För att få grundläggande behörighet till högskolestudier så krävs vissa kurser i svenska och engelska. Du har rätt att läsa dem inom ramen för ditt program. Prata med din studie- och yrkesvägledare.
Bli murare på inriktningen Husbyggnad
Murare
Du har kommit till sista skiftet innan takfoten. Slänger upp murbruket med en vändning i luften så bruket hänger kvar på sleven. Kom det något på fasaden nedanför? Nej. Perfekt!
Både inomhus- och utomhusjobb
Som murare tillhör du ett av de allra äldsta byggyrkena. Och även om byggteknik och material förändras så behövs murarens hantverksskicklighet vid nästan all husbyggnad.
Du arbetar oftast med tegel och lättbetong som material. Ibland plattsätter du och utför inredningsjobb i form av tegelväggar eller murverk för spisar.
I utbildningen får du lära dig att bygga upp husväggar med lättbetongblock och att klä hus med fasadtegel. Du lär dig plattsättning och putsning. Du kan välja att specialisera dig inom mureri eller putsning under din gymnasieutbildning.
Goda framtidsutsikter
Som färdig murare kan du stiga rakt ut på arbetsmarknaden. Lärlingsperioden, med lärlingslön, är ungefär två och ett halvt år efter avslutat gymnasieutbildning. För ditt yrkesbevis krävs 6 800 timmars praktiskt arbete, varav 2 500 timmar består av din gymnasieutbildning. Dessutom behöver du ett slutbetyg från gymnasiets bygg- och anläggningsprogram eller ett godkänt yrkesteoretiskt prov.
Framtidsutsikterna för murare ser goda ut både på kort och lång sikt.
Vill du senare vidareutbilda dig inom yrket är yrkeshögskolan ett alternativ för en mer arbetsledande inriktning. Men du kan också vidareutbilda dig till stuckatör.
För att få grundläggande behörighet till högskolestudier så krävs vissa kurser i svenska och engelska.
Bli takmontör på inriktningen Husbyggnad
Takmontör
Du tittar ut över staden från din plats högt uppe på takåsarna. Taket består av mycket vinklar och vrår och många lösningar har fått komma efterhand. Snörasskydd, infästningar till livlinor och gångstråk ska monteras. Precisionsarbetet som takmontör är utmanade och arbetsplatsens utsikt fantastisk.
Takmontör eller takläggare som det också kallas, är ett mångsidigt yrke. Du gör hela tätskiktet som sedan täcks med olika takmaterial. Vid renoveringar gör du hela underarbetet. Yrket är ett utpräglat utomhusjobb så det är en fördel om du gillar att leva med vädret.
Många olika tekniker
På Bergstrands gymnasium får du lära dig att arbeta med många olika material och tekniker. Du får kunskap om brandventilation, takfönster, gasolbrännare, takbrunnar och isolering. Det kommer ständigt nya material som förutsätter nya kunskaper vilket vi på Bergstrands utbildningar lägger stor vikt vid.
Brist på takmontörer
Framtiden för takmontörer ser god ut. Bristen på utbildat yrkesfolk kommer att öka. Som färdig takmontör kan du stiga rakt ut på arbetsmarknaden. Lärlingsperioden, med lärlingslön, är ungefär ett och ett halvt år efter avslutat gymnasieutbildning. För ditt yrkesbevis krävs 4 800 timmars praktiskt arbete, varav 2 500 timmar består av din gymnasieutbildning. Dessutom behöver du ett slutbetyg från gymnasiets bygg- och anläggningsprogram eller ett godkänt yrkesteoretiskt prov.
Vill du senare vidareutbilda dig inom yrket är yrkeshögskolan ett alternativ för en mer arbetsledande inriktning.
För att få grundläggande behörighet till högskolestudier så krävs vissa kurser i svenska och engelska. Du har rätt att läsa dem inom ramen för ditt program.
Behörighet
Gymnasieexamen
Ansökan
Ansök till Bygg- och anläggningsprogrammet, Husbyggnad
Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Få ansökningskoden Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se
Certifiering
Branschrekommenderad skola
Branschrekommenderad skola är en certifiering som utfärdas av Byggbranschens Yrkesnämnd. Certifieringen kvalitetssäkrar utbildningen och stärker samarbetet mellan skolor och företag inom bygg- och anläggningsbranschen.
Läs mer om Branschrekommenderad skola här!Kontakta skolan
Bergstrands Gymnasium Stockholm - Tillsammans hjälper vi dig att lyckas!
Bergstrands Gymnasium Stockholm förbereder dig som elev för ett kommande yrkesliv inom ett viktigt jobb. Vår målsättning är att du som elev ska bli anställningsbar direkt efter examen. Då har vi lyckats med vårt uppdrag! Bergstrands Gymnasium Stockholm är ett...
Läs mer om Bergstrands gymnasium Stockholm och visa alla program.