Om utbildningen
Modern Humanities (spetsprogram)
Modern Humanities är programmet för dig som är intresserad av hur samhällen är uppbyggda, hur de styrs och vad som präglar deras kultur. Du studerar relationer mellan länder, varför konflikter uppstår och vad det kan finnas för metoder att lösa dessa.
Du läser även specialiseringskurser i samhällskunskap och historia. Fördjupningskurserna tar upp områden som Europakunskap, kultur- och idéhistoria, konflikt och samarbete, demokrati och mänskliga rättigheter samt retorik. Flera av kurserna finns bara här hos oss. Under ditt examensår har du möjlighet att läsa en universitetskurs i samarbete med Uppsala universitet, parallellt med gymnasiestudierna. Spetsprogram är den mest kvalificerade gymnasieutbildning du kan få i Sverige.
Vad innebär det att läsa en spetsutbildning?
Spetsutbildning innebär studier i högre takt än i de andra gymnasieprogrammen. Men hög studietakt innebär inte att du ska avstå från förenings- och kamratlivet! Rolig och givande fritid ingår i din sociala utveckling.
I Sverige är spetsutbildning den mest kvalificerade gymnasieutbildningen du kan få. Utbildningen bygger på idén att stimulera dig som har ett särskilt intresse för ett teoretiskt ämne. Det kan jämföras med idrottsgymnasier, fast med inriktning på natur- och samhällsvetenskapliga ämnen.
Har du höga betyg i samhällsvetenskapliga ämnen och historia? Då är Modern Humanities programmet för dig.
Kommande starter
Fortsatta studier
Vad kan du bli?
Efter Samhällsvetenskaplig spetsutbildning kan du bland annat vidareutbilda dig för att arbeta som/med detta:
- Omvärldsanalytiker
- Journalist
- Jurist
- Samhällsvetare
- Ämneslärare
- Politiker/politisk sekreterare
- Forskare
- Statsvetare
- Kommunikatör
- Arbete med mänskliga rättigheter
- Biståndsarbetare
- Arbete inom olika internationella organisationer
Behörighet
Gymnasieexamen
Tillvalskurser
Är du intresserad av musik, sång, teater eller bild? Till alla våra gymnasieprogram erbjuder vi estetiska kurser, Artes, som tillval. Passa på att bredda din kompetens och gynna kreativiteten. Det har du nytta av i alla studier.
Du får flera fördelar av att studera estetiska kurser som tillval till ditt gymnasieprogram.Genom ämnen som bild, musik och teater får du använda båda hjärnhalvorna, något som gynnar din kreativitet. Kreativa förmågor har du också nytta av eftersom de kan underlätta studier i andra kurser.
De estetiska kurserna väljer du som individuellt val inför årskurs 2 och 3. Det spelar ingen roll vilket annat program du läser. Artes som tillval är öppet för alla elever på Europaskolan Strängnäs. Det ger dig inte bara möjlighet att lära känna nya vänner över programgränserna, utan gör dig också ännu mer förberedd för studier på högskola och universitet.
Välj mellan dessa estetiska kurser (Artes) som tillval:
- Bild: Bild och form 1b och Fotografisk bild 1
- Musik: Instrument och sång 1 och Ensemble 1 (Musikakademin)
- Teater: Scenisk gestaltning 1 och Sceniskt karaktärsarbete
Fördjupningskurser
Demokrati och mänskliga rättigheter
Hur har demokratin växt fram och hur ser utvecklingen i världen ut i dag? Här får du fördjupa dig i begreppen demokrati och mänskliga rättigheter ur olika aspekter.
Du får också lära dig om demokratiska problem och utmaningar, medborgarnas politiska attityder och möjligheter att uttrycka dessa.
Kursen handlar även om de mänskliga rättigheterna: Hur har de uppkommit och hur ser deras historia ut fram till i dag? Lär dig mer om vilka olika typer av rättigheter det finns och hur utmaningarna ser ut, både i dag och i framtiden.
Konflikt och samarbete
Här får du fördjupade kunskaper om och förmåga att analysera relationer mellan länder. Fokus kommer att ligga på 1900-talet och det som skett hittills på 2000-talet: tidens stora konflikter och freder, andra avtal som avslutat konflikter och vilka effekter dessa har fått. Dessutom kommer kursen att ta upp vår tids internationella samarbetsorganisationer, som till exempel FN.
Europakunskap
Kursen fokuserar på Europas historia, samtid och framtid. Fokus kommer att ligga på senare tid, det vill säga från 1700-talet och framåt. Här tar vi upp sådant som Europas historia och nuvarande läge, och du kan sedan fördjupa dig i valda arbetsområden kopplade till Europa. Fokus ligger också på det europeiska gemensamma arvet, till exempel idémässigt, kulturellt, politiskt, socialt och religiöst. Dessutom handlar kursen om den europeiska unionen, dess födelse och uppbyggnad samt dagens och framtidens utmaningar.
Retorik samt Kultur- och idéhistoria
I retorik lär du dig mycket om hur man övertygar andra. Samtidigt går vi igenom hur andra i historien och i dag gör för att övertyga om sina åsikter. Kursen Kultur- och idéhistoria handlar dels om hur kulturen har utvecklats genom tiderna, dels om hur olika idéer har påverkat samhället genom historiens gång och hur dessa båda har samspelat med varandra.
Kontakta skolan
Ett internationellt kvalitetsgymnasium där du kan vara precis som du är!
Europaskolan i Strängnäs är ett internationellt kvalitetsgymnasium med vassa gymnasieprogram som förbereder dig för fortsatta högre studier i Sverige och Europa. En skola känd för sin höga kvalitet, med studiemotiverade elever och engagerade lärare. Europaskolan är din nyckel till framtiden och Europa!...