Om utbildningen
Barn- och fritidsprogrammet
Vill du arbeta med människor? Då är barn- och fritidsprogrammet något för dig! Välj mellan yrkesutgångarna väktare och barnskötare/elevassistent.
Yrkesutgång väktare
Det här är yrkesutgången för dig som vill lära dig om socialt arbete och säkerhet i samhället. Du får träna på att förebygga och förhindra olyckor och bränder och att hjälpa människor i nödsituationer. Du lär dig om kris- och konflikthantering och att utveckla kunskaper i att bemöta och arbeta med människor utifrån en demokratisk värdegrund. Utbildningen riktar sig till dig som är nyfiken på säkerhet, brand och räddning och stort fokus ligger på praktiska moment kring problemlösning och handlingsberedskap inom väktarbranschen och i samarbete med räddningstjänsten. Våra bevakningskurser arrangeras i samarbete med branschens yrkes- och arbetsmiljönämnd.
En naturlig fortsättning på yrkesutgång väktare är att läsa till arbeten inom räddningstjänsten, till polis eller annat yrke inom säkerhet och socialt arbete.
Yrkesutgång barnskötare/elevassistent
Här läser du om barns utveckling och lärande och lär dig med hjälp av genomtänkt pedagogik att stimulera barn och ungdomar till en god utveckling i sociala sammanhang. I din framtida yrkesroll kan du komma att möta människor i alla åldrar: små barn, skolbarn och deras föräldrar. Under första året får du träna på att förstå hur du själv och andra människor fungerar.
En naturlig fortsättning är att läsa till förskolelärare eller andra pedagogiska yrken.
Gemensamt för båda yrkesutgångarna
Du har oavsett yrkesutgång minst 15 veckors praktik, där du kommer i direktkontakt med yrket. För elever som påbörjar studier på yrkesprogram från och med hösten 2023 kommer grundläggande behörighet att erbjudas enligt Skolverkets nya regler.
Vill du veta mer? Kontakta din studie- och yrkesvägledare.
Behörighet
Gymnasieexamen
Ansökan
Ansök till Barn- och fritidsprogrammet, Pedagogiskt & socialt arbete
Du söker programmet via antagningskansliet Elevantagningen i Karlstad. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Postadress: Gymnasieförvaltningen, Elevantagningen651 84 KARLSTAD
Telefon: 054-540 13 08
Mejladress: elevantagningen@karlstad.se
APL
För att kunna söka till bygg- och anläggningsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i:
- svenska/svenska som andraspråk
- engelska
- matematik
- och minst fem andra ämnen.
Kontakta skolan
Välkommen till Nobelgymnasiet – Värmlands största yrkesgymnasium! Här blir du anställningsbar, högskoleklar och oslagbar. Oavsett om du letar efter en snabb väg till jobb eller bestämmer dig för att läsa vidare senare i livet står dörrarna öppna för dig. Vi...