Psykoterapeut - Hitta din utbildning på:
Samhällsvetenskapsprogrammet - beteendevetenskap
Naturvetenskapsprogrammet* Teknikprogrammet*
*Kräver extra kurser för behörighet
Hur blir man psykoterapeut på gymnasiet?
För att bli psykoterapeut efter gymnasiet behöver du gå en universitet- eller högskoleutbildning där du läser till exempelvis psykolog, socionom, läkare eller en annan motsvarande examen. Det gör att du sedan kan vidareutbilda dig till psykoterapeut.
Efter en akademisk examen är det meriterande att gå en grundutbildning i psykoterapi för att komma in på psykoterapeutprogrammet. Det ingår som en del av psykolog- och psykiaterutbildningen men behöver läggas till för övriga yrkeskategorier. Du specialiserar dig på psykoterapi och kan därefter söka till en psykoterapeututbildning.
Ett gymnasieprogram som kan vara bra att gå för att senare studera till psykoterapeut är samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap. Då får du bland annat fördjupning i sociologi, psykologi och kommunikation. Även teknikprogrammet och naturvetenskapsprogrammet ger behörighet om du lägger till vissa kurser. Om du känner dig osäker på hur du går tillväga kan du alltid prata med en studie- och yrkesvägledare.
Vad är en psykoterapeut?
En psykoterapeut arbetar främst inom sjukvården med patienter som har olika psykiska diagnoser. Deras arbetsuppgift är att behandla psykiska problem i samtal med patienten och undersöka psykiska problem, samt hjälpa till att hitta åtgärder för att hantera svårigheterna. Psykoterapeuten kan arbeta med individer, par, familjer eller grupper och utför olika terapibehandlingar som anpassas efter patientens behov.
Framtidsutsikter för psykoterapeuter
Enligt Arbetsförmedlingen finns det stora möjligheter till arbete för psykoterapeuter både inom ett år och på längre sikt.
Lönestatistik för psykoterapeuter
41 400 kr/mån.
Statistiken hämtas från SCB: lönesök, siffror från 2021
Bra val av gymnasieprogram:
- Samhällsvetenskapsprogrammet inriktning beteendevetenskap
- Naturvetenskapsprogrammet
- Teknikprogrammet
« Tillbaka till alla yrken inom Hälsa & sjukvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö