Hur blir du Bantekniker?
Om du är intresserad av en framtid som Bantekniker kan Bygg- och anläggningsprogrammet inriktning järnvägsteknik på gymnasiet vara ett bra program att gå för att börja jobba som Bantekniker direkt efter gymnasiet.
Möt Jenna andersson
Jenna jobbar som bantekniker på Strukton. Hennes resa inom järnvägen började redan under gymnasietiden då hon gick utbildning med inriktning banteknik.
Vad gör en bantekniker?
En Bantekniker arbetar med järnvägsspår i tunnelbanor och på spårväg Banteknikern arbetar bland annat med att justera ballast, byta slipers, byta räler, inmätningar och kontrollmätning av spåret, byta växlar, röja vegetation och snöröja. Oftast är det underhåll och felavhjälpningar i spåranläggningen men även nybyggnation och utbyte av spårdelar ingår. Att vara Bantekniker inom järnvägen är ett mycket varierande, socialt och roligt arbete. Man arbetar i nära samarbete tillsammans med andra tekniker. Man kan också vidareutbilda sig till andra järnvägsyrken såsom växelbyggare, spårsvetsare eller besiktningsman av spåranläggning. Säkerheten inom järnvägen är viktig och säkerhetsutbildning och träning sker ofta och man arbetar aldrig ensam ute på fältet. Helgarbete och nattarbete kan förekomma.
Framtidsutsikter för en bantekniker
Det finns stora möjligheter för jobb som bantekniker både i nuläget och under de kommande åren enligt Arbetsförmedlingen.
Källa: Arbetsförmedlingen, järnvägsjobb.se
Förmågor & kompetenser som är bra att ha för en bantekniker
⏱️ Stresstålighet
För att tågtrafiken ska fungera väl sker ofta arbetet under stor tidspress, därför är det viktigt att du som vill arbeta som bantekniker är stresstålig.
📢 Initiativförmåga
En bantekniker bör ta egna initiativ och inte vara rädd för att hoppa in med kort varsel där det finns behov.
💡 Problemlösningsförmåga
Problem kan uppstå under arbetet och därför behöver man som bantekniker ha bra problemlösningsförmåga.
💪God fysik
Arbetet på spår kan ibland vara tungt och därför krävs det att du som vill arbeta som bantekniker har god fysik.
🤝 Samarbetsförmåga
Som bantekniker arbetar du ofta tillsammans med andra tekniker och bör därför ha god samarbetsförmåga.
Lönestatistik för bantekniker
34 700 kr/månad
Statistiken hämtas från Arbetsförmedlingen.
Bra val av gymnasieprogram:
Bygg- och anläggningsprogrammet
Vill du veta mer om järnvägsbranschen? Klicka här!