👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

Så blir du geolog

Är du intresserad av naturvetenskapligt arbete? Då kan geolog vara något för dig! Vad gör en geolog? Hur utbildar man sig till geolog? Vad har man för lön som geolog? Läs mer om yrket geolog här och vilket program du ska välja på gymnasiet.

Geolog – hitta din utbildning här: 

Naturvetenskapsprogrammet

Hur blir man geolog på gymnasiet?

För att bli geolog är det bra att läsa ett högskoleförberedande program på gymnasiet, eftersom de flesta utbildningar inom geovetenskap/geologi ges som olika slags kandidat- och masterprogram på högskolan. Det är också möjligt att läsa fristående kurser inom området.

Vissa ämnen inom geovetenskap kan också ingå i de tekniska högskolornas utbildningar till bland annat civilingenjör inom väg- och vattenbyggnad.

Letar du efter universitets- eller högskoleutbildningar? Här hittar du utbildningar till geolog på universitetsnivå! 

Vad gör en geolog?

Den större delen av de som har ett geovetaryrke är geologer. Som geolog studerar du planeten, jordens bildning, utveckling och förändring under långa tidsrymder. Som geovetare kan du arbeta inom näringslivet på till exempel konsultbolag eller ingenjörsbyråer, i offentlig förvaltning eller med forskning och utbildning. Ditt arbete kan bestå av både kontorsarbete och fältstudier. Ett stort antal geologer studerar berg- och jordarter genom fältstudier, kontorsarbete och arbete på laboratiorium.

Det finns olika sorters geologer: Berggrundsgeolog som undersöker och kartlägger berggrunden. Jordartsgeolog/kvartärgeolog som tar prover och klassificerar jordarter som lera, sand och grus. Hydrogeologen specialiserar sig på hur grundvatten bildas och rör sig. Sist men inte minst finns Maringeologer, dessa studerar avlagringar på havsbottnar för att se hur havsmiljön utvecklats och förändras. Till geovetaryrkena hör också geofysiker och geokemister.

Framtidsutsikter för geologer

Det finns ingen långsiktig prognos för yrket från Arbetsförmedlingen. Överlag är det enklare för geologer med längre erfarenhet i yrket att få jobb.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Geologer och geofysiker m.fl.

41 700 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Naturvetenskapligt arbete
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser