På den här sidan kan du läsa mer om alla olika typer av roller och jobb som finns i grafiska branschen.
1: Sam testar offset
Offsettryck är en populär tryckmetod som görs med hjälp av en väldigt stor maskin som kan fylla upp ett helt rum.
2: Sam testar digitalt skärbord
Det digitala skärbordet används på EXPO-avdelningen. Efter att produkter tryckts upp sker all efterbehandling på EXPO.
3: Sam testar digitaltryck
Med digitaltryck är det möjligt att trycka stora mängder produkter med noggrann precision. Digitaltryck-maskiner är avancerade och kräver ibland en separat utbildning.
4: Sam testar bokbinderi
På ett tryckeri sköts ibland mer än bara att trycka produkter. I ett bokbinderi blir böcker utskurna och bundna, redo att distribueras.
Olika yrkesroller i grafiska branschen
Efter att till exempel en marknadsavdelning på ett företag har kommit på ett koncept skickas det till en grafisk formgivare. Den grafiska formgivaren bestämmer sedan vad som ska tryckas, hur det ska se ut, vilket material och format osv. Därefter skickas en beställning till tryckeriet.
På tryckeriet går beställningen sedan genom 3 olika faser.
1. Prepress: Förberedelse innan tryck
Här jobbar: Prepresstekniker/Originalare
Prepress handlar om att färdigställa dokument som ska tryckas. Nuförtiden kommer material ofta digitalt, men även fotografier och tidigare tryck som behöver scannas in. Här sker även ombrytning (layout) och utskjutning (sidplanering) för att själva tryckarken ska läggas upp i tryckpressen på bästa sätt. I prepress är det bra med goda kunskaper inom färghantering.
2. Tryck: Från digital PDF till trycksak
Här jobbar: Tryckare/Printoperatör
I trycket är det viktigt att se till att tryckpressen fungerar som den ska och att färgen kommer på papper med kvalitet anpassad efter kundens behov och önskemål. De vanligaste tryckteknikerna idag är offset-, digital- och flexotryck.
3. Efterbehandling: Lackering, foliering, bindning m.m.
Här jobbar: Efterbehandlare/Bokbindare
Efterbehandlingen (även kallat ”binderiet” från bokbinderi) är det sista som görs på tryckeriet. Här färdigställs det som behöver göras med trycksakerna när det lämnar tryckpressen/skrivaren. Det kan till exempel vara att binda ihop böcker, häfta broschyrer, laminera omslag och mycket mer.
När trycksaken är klar är den sista fasen distribution. Detta sköter antingen tryckeriet själva, eller så tas hjälp av en distributionsfirma.
Utöver rollerna vi nämnt ovan finns det, precis som på de flesta företag, mer övergripande roller så som:
- VD
- Administratör/ekonom
- Försäljningschef
- Marknadschef
- Miljöchef
- Produktionschef
- Personalansvarig
- Projektledare
- Säljare
- Teknisk chef
En teknisk bransch
I den grafiska branschen finns 5 olika tryckmetoder som används i olika sammanhang. Vid stora tryckupplagor används offsettryck, medan digitaltryck används främst till mindre upplagor. Vid tryck av burkar eller plastförpackningar används tekniken tampontryck, medan screentryck används till exempel för att trycka upp t-shirts.
Allt eftersom att grafiska branschen digitaliseras blir behovet av helt nya kompetenser större. I många fall är den grafiska branschen ledande i teknisk utveckling, vilket innebär att det finns många intressanta utvecklingsmöjligheter på jobbet.
Startsida | Utbildningar | Yrken
Bakom initiativet Grafx står Grafiska Yrkesnämnden, ett samarbete mellan Grafiska företagen och GS-facket. Organisationen arbetar för att säkra tillgången av rätt kompetens för arbetsmarknaden och skapa jobb för unga.