👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

Så blir du naturguide

Älskar du naturen och vill dela din passion med andra? Som naturguide får du chansen att leda äventyr i vildmarken och inspirera andra att uppskatta vår fantastiska natur!

Naturguide – hitta utbildning på:

Naturbruksprogrammet

Hur blir man naturguide på gymnasiet?

För att bli naturguide är Naturbruksprogrammet med inriktning på naturturism det bästa valet. Utbildningen ger dig kunskaper inom bland annat natur- och landskapsvård, hållbarhet, ledarskap och annat du behöver för att lyckas som naturguide. Praktik i naturreservat, på äventyrsföretag eller i andra relevanta organisationer ger dig värdefull erfarenhet och kontakter inom branschen.

Programmet ger också högskolebehörighet, vilket innebär att du kan vidareutbilda dig inom exempelvis ekoturism, miljövetenskap eller något helt annat. Ta steget ut i naturen och börja din karriär som naturguide – där varje dag är ett nytt äventyr!

Vad gör en naturguide?

Som naturguide får du förmånen att spendera dina arbetsdagar ute i det fria. Du får guida genom skogar, över fjäll och längs kustlinjer. Du delar med dig av din kunskap om flora, fauna och ekosystem och hjälper besökarna att förstå och uppskatta naturens skönhet och komplexitet. Du planerar och leder bland annat vandringar, safariutflykter, paddlingsturer och andra naturaktiviteter – alltid med fokus på säkerhet och hållbarhet.

Varje tur är en chans att skapa unika och minnesvärda upplevelser för dina deltagare, vare sig det är en stillsam skogspromenad eller ett spännande äventyr i mer utmanande terräng. Att vara naturguide är att vara en lärare, äventyrare och bevarare i ett. Det är ett yrke där din passion för naturen blir till en inspiration för andra.

Framtidsutsikter för naturguider

Framtiden för naturguider är lovande med ett ökande intresse för ekoturism och hållbara naturupplevelser. Du kan arbeta för olika besöksmål, äventyrsföretag eller som frilansguide.

Med erfarenhet kan du utveckla specialiseringar inom områden som skidor, fågelskådning eller överlevnadsträning. Det finns också möjligheter att avancera till ledande roller inom naturvård och miljöutbildning, eller att starta ditt eget företag och erbjuda unika naturupplevelser.

Lönestatistik för Guider och reseledare

28 200 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2022


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hotell, restaurang och resor
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser