👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

Så blir du turistguide

Älskar du att utforska nya platser och dela med dig av spännande historier? Som turistguide får du chansen att skapa äventyr och oförglömliga upplevelser för besökarna!

Turistguide – hitta utbildning på:

Hotell- och turismprogrammet

Hur blir man turistguide på gymnasiet?

Hotell- och turismprogrammet är det bästa valet för dig som vill bli turistguide. Utbildningen ger dig en bred bas inom turism, kulturhistoria, kommunikation och service, vilket är avgörande för att lyckas som turistguide. Praktik inom turistbranschen ger dig värdefull erfarenhet och möjligheter att skapa kontakter som kan leda till jobb direkt efter utbildningen.

Programmet ger också högskolebehörighet så att du kan vidareutbilda dig inom turism, kulturvetenskap eller något annat område. Ge dig själv chansen att upptäcka världen och dela den med andra – bli turistguide!

Vad gör en turistguide?

Som turistguide är du expert på att berätta historier och ge liv åt platser och kulturer. Du tar med grupper på guidade turer genom stadens gator, historiska monument, natursköna områden och spännande museer. Varje dag är en ny möjlighet att möta människor från hela världen och dela med dig av din passion för platsens historia och kultur.

Du kombinerar din kunskap med humor och entusiasm för att ge besökarna unika, engagerande och intressanta upplevelser. Du får anpassa turerna efter gruppens intressen och behov, vilket gör att ingen dag är den andra lik. Det är ett jobb fyllt av äventyr, möten med människor och chansen att vara en ambassadör för till exempel din stad eller region.

Framtidsutsikter för turistguider

Turistguidens framtidsutsikter är mycket goda med ett växande intresse för hållbara resor och kultur- och upplevelseturism. Vanligt är att du arbetar för turistbyråer, reseföretag eller museer. Kompetensen är efterfrågad i hela världen och du kan jobba utomlands.

Med erfarenhet och vidareutbildning kan du även specialisera dig inom specifika områden som ekoturism, äventyrsguidning eller gastronomiska turer. Det finns också möjligheter att utveckla egna koncept och starta eget företag.

Lönestatistik för Guider och reseledare

28 200 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2022


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hotell, restaurang och resor
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Världens jobb

Världens jobb är en satsning från Visita för att visa att besöksnäringen är världens möjligheter och hundratals jobb.



Annonser