👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

Så blir du kiropraktor

Hur blir man kiropraktor? Om du vill jobba som kiropraktor i framtiden kan det vara bra att läsa exempelvis naturvetenskapsprogrammet. Läs mer om vilken utbildning du behöver och vad det innbär att jobba som kiropraktor här!

kiropraktor

Kiropraktor – Hitta utbildning på:

Hur blir man kiropraktor på gymnasiet?

Om du vill jobba som kiropraktor kan det vara bra att gå ett högskoleförberedande program för att uppnå den behörighet som krävs för att plugga vidare. Om du läser Naturvetenskapsprogrammet får du den behörighet som krävs för att kunna plugga vidare till kiropraktor. Du kan även läsa Samhällsvetenskapsprogrammet, men då behöver du lägga till ämnet Naturkunskap 2.

För att vara behörig att ansöka till kiropraktorprogrammet behöver du grundläggande behörighet och dessa kurser: Kemi 1, Fysik 1 och Biologi 1 (eller Naturvetenskap 2) och Matematik 1 + 2.

För att kunna jobba som kiropraktor behöver du studera fem år på heltid och sedan göra ett år av praktiktjänstgöring för att få en legitimation. Den praktiska tjänstgöringen består av två delar: nio månader hos en legitimerad kiropraktor och tre månader i den offentliga hälso- och sjukvården.

I Sverige kan du utbilda dig till kiropraktor på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan i Solna. Du kan även studera en femårig universitetsutbildning till kiropraktor på Syddansk Universitet i Danmark.

Letar du efter universitets-eller högskoleutbildning? Här hittar du utbildningar till kiropraktor på universitetsnivå! 

Vad jobbar en kiropraktor med?

En kiropraktor är specialiserad på att hjälpa personer som ha besvär med rygg och nacke. Kiropraktorn behandlar bland annat ryggvärk, nackspärr, ryggskott, spänningshuvudvärk, stela axlar och nacke, men jobbar även med idrotts- och arbetsplatsskador. En kiropraktor undersöker patienter, ställer en diagnos och bestämmer sedan behandlingsplan för att rehabilitera patientens skador. Målet med kiropraktisk behandling är att förbättra kroppens funktion och minska smärta.

Det finns olika specialistomården inom kiropraktik som du kan jobba med. Ett exempel är idrottskiropraktik som omfattar behandling av skador på nerv-, led- och muskelsystem. En kiropraktor inom idrottsmedicin jobbar med att förbättra kroppens prestationsförmåga och förebygga skador.

Som kiropraktor kan du jobba på en vårdklinik tillsammans med annan sjukvårdspersonal men också som egenföretagare och driva din egen klinik. Du kan jobba på en privat klinik eller inom en region. 

Framtidsutsikter för yrket kiropraktor

Det finns tyvärr inte en prognos för yrket från Arbetsförmedlingen.

Källa: Arbetsförmedlingen


Lönestatistik för Kiropraktor

27 000 – 40 000 kr /månad 

Lön beroende av erfarenhet, siffror från saco.se


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Beatrice Brettmar

Beatrice Brettmar

Senior Website Manager (Visa mer)
Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på gymnasium.se, med ett fokus på att hjälpa elever att hitta rätt gymnasieutbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon gick samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet och hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet. Beatrice har skrivit artiklar för gymnasium.se sedan 2018, hon är specialist på yrkesguiden och skriver även mycket om behörighet och antagning till gymnasiet. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker. (Mindre)

Om

Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på gymnasium.se, med ett fokus på att hjälpa elever att hitta rätt gymnasieutbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon gick samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet och hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet. Beatrice har skrivit artiklar för gymnasium.se sedan 2018, hon är specialist på yrkesguiden och skriver även mycket om behörighet och antagning till gymnasiet. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker.

Annonser