Hur blir man målare på gymnasiet?
Om man vill arbeta som målare i framtiden är Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Måleri på gymnasiet ett bra val. Efter utbildningen kan man sedan bli anställd som lärling hos ett företag under två år innan man är färdigutbildad och får full lön som yrkesarbetare. Man måste söka sin lärlingsanställning själv. Mot slutet av utbildningen ska man göra (avlägga) ett gesällprov som bevis på att man uppfyller branschens krav på yrkeskunnande.
Vad gör en målare?
Vill du jobba med händerna och ha ett självständigt och omväxlande jobb? Kanske känner du också för att sätta färg på tillvaron? Då är målare yrket för dig.
Förutom målning och tapetsering som ingår i målarens arbetsbeskrivning så kan du också arbeta med ådring, marmorering och dekorationsmålning. Detta kräver särskilda hantverkskunskaper. Yrket som målare är mycket varierande och dina arbetsplatser är aldrig desamma. Olika tekniker används i yrket och det är ett fritt och självständigt yrke. Du kan arbeta både som fast anställd hos en målarfirma eller som egen företagare.
Framtidsutsikter för målare
Enligt Arbetsförmedlingens prognoser bedöms arbetsmarknaden för målare bli medelgod både på fem och tio års sikt. Jobbmöjligheterna är framförallt goda för färdigutbildade och erfarna målare, medan nyexaminerade som söker lärlingsanställning kan uppleva att det är hård konkurrens om jobben.
Källa: Arbetsförmedlingen
Lönestatistik för Målare
32 000 kr/månad
Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017
Bra val av gymnasieprogram:
« Tillbaka till alla yrken inom Bygg & anläggning
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö