👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

Så blir du murare

Kvinnlig murare under arbete

Murare - Hitta utbildning här

Hur blir man murare på gymnasiet?

Du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen Husbyggnad och som programfördjupning väljer du mur- och putsverk. Under utbildningen varvas teoretisk och praktisk utbildning i skolan med utbildning på en arbetsplats, APL. Du ska ha minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande, under din utbildningstid. 

Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling. 

Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du har en komplett grundutbildning och en efterföljande kvalificeringstid. Tiden redovisas som poäng från gymnasieskolan (godkänt i 2250 p av 2500 p) och kvalificeringstid (resterande 36 månader).

Vad gör en murare?

Förr byggdes husen med murade tegelväggar och med bjälklag av trä. Ytterväggarna var ofta putsade. Byggtekniker förändras ständigt inom byggbranschen men murarens jobb är fortfarande att jobba för hand. Mureri är än idag ett hantverk som kräver stor yrkesskicklighet. 

Som murare behöver du vara noggrann. Dina arbetsuppgifter är främst att bygga upp husets väggar med lättbetongblock och klä husets fasad med tegel. Du kommer för det mesta arbeta med tegel och lättbetong, men även putsning med olika tekniker är en stor del av yrket. I en murares jobb ingår det också att arbeta med stuckaturer, utsmyckningar av gips, exempelvis dekorativa taklister och takrosetter. Även puts och murverk för spisar förekommer. 

Framtidsutsikter för murare

Murare är ett av de allra äldsta byggyrkena. Samtidigt så har yrket även goda framtidsutsikter. Byggteknik och material förändras, lagar och direktiv för byggnation utvecklas. En stor del av Sveriges fastighetsbestånd kräver ett ständigt underhåll av hantverkare med kompetens inom muraryrket. Framtida krav på energibesparingar både inom själva byggprocessen och vid driften av fastigheten kommer att behöva arbetskraft med utbildning för mureri. Detta enligt branschföreningen SPEF.

Källa: byggdinframtid.se

Lönestatistik för Murare m.fl.

32 100 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


BYN - Byggbranschens Yrkesnämnd arbetar för att bygg- och anläggningsbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar. 


    Yrkesguidens startsida


Annonser

Du kanske också är intresserad av: