👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

Så blir du psykolog

Hur blir man psykolog på gymnasiet? Vad gör en psykolog? Här kan du läsa mer om yrket psykolog, lönen och hur du ska välja på gymnasiet.

Så blir du psykolog

Psykolog – Hitta utbildning på: 

Ekonomiprogrammet Naturvetenskapsprogrammet 

Teknikprogrammet

Om du vill utbilda dig till psykolog så är det fördelaktigt om du har studerat Beteendevetenskap på Samhällsvetenskapsprogrammet men även Naturvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet, Ekonomiprogrammet eller International Baccalaureate är relevant. Utbildningen som krävs för att studera till psykolog är Grundläggande behörighet samt Matematik B och Samhällskunskap A, alternativt Matematik 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Det är relativt lätt att bli behörig till psykologutbildningar, men det är däremot en stor konkurrens om platserna.

Psykologutbildningar finns på flera universitet och högskolor och omfattar fem års studier. När utbildningen är klar så måste man utföra ett års handledd praktisk tjänstgöring (PTP) för att sedan ansöka om psykologlegitimationen. En legitimerad psykolog kan specialisera sig vidare genom djupare utbildningar.

Vad gör en psykolog?

Psykologer utreder, diagnosticerar och behandlar psykiska problem och sjukdomar. Som psykolog kan man också vidareutbilda sig till psykoterapeut. Psykologers arbete handlar om att utreda, diagnosticera och behandla psykiska problem och sjukdomar och om att förebygga psykisk ohälsa. För att kunna hjälpa en person som mår psykiskt dåligt måste man veta hur friska, stabila människor fungerar. Den kunskapen kan också användas för att stödja både enskilda personer och personalgrupper i sin utveckling. Att stödja, vägleda och motivera är viktiga arbetsuppgifter för psykologer.

Man kan också arbeta med att handleda och ge råd och stöd till dem som i sitt jobb möter människor med svåra problem och som själva utsätts för stress. Även organisationsutveckling ingår i psykologernas kompetensområde.

Framtidsutsikter för en psykolog

Psykologyrket har just nu en liten konkurrens om arbetskraft då det råder en brist på denna yrkesgrupp. Under de kommande fem till tio åren så kommer det fortsätta att vara liten konkurrens vilket innebär goda jobbmöjligheter för de som utbildar sig till psykologer.

Källa: Arbetsförmedlingen och Studera.nu

Vad tjänar en psykolog?

42 200 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2021


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hälsa & sjukvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser