👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

Så blir du läkarsekreterare

Vill du jobba med människor och är intresserad av sjukvård? Då kan läkarsekreterare passa dig! Här hittar du information om yrket och lönen som läkarsekreterare och hur du ska välja på gymnasiet! 

Läkarsekreterare – hitta din utbildning här: 

Vård- och omsorgsprogrammet

Hur blir man läkarsekreterare på gymnasiet?

Som läkarsekreterare är det viktigt att du har en kommunikativ förmåga och kan bemöta patienten på ett professionellt och respektfullt sätt. Du behöver också ha ett vara duktig på att organisera och hålla koll bland alla dokument och se till att informationen i journalerna stämmer. På vård- och omsorgsprogrammet kommer du att få en yrkesförberedande utbildning som lägger grunden för en karriär som läkarsekreterare. För att kunna jobba som läkarsekreterare behöver du plugga vidare på högskola. 

Letar du efter univeristets- eller högskoleutbildning? Här hittar du utbildningar till läkarsekreterare på universitetsnivå!

Vad gör en läkarsekreterare?

En läkarsekreterare jobbar inom sjukvården. En läkarsekreterares arbetsplats är främst ett sjukhus, vårdcentral eller inom företagshälsovård. En läkarsekreterare kan även arbeta på privata sjukvårdsmottagningar och inom läkemedelsindustrin. Läkarsekreteraren arbetar med dokumentation inom sjukvården och kan antingen jobba i receptionen på en mottagning eller med att skriva patientjournaler. Patientjournalen kan innehålla information om en patients symptom, provsvar och diagnos. Vad som skrivs i en journal ska sedan godkännas av ansvarig läkare. Numera är det vanligt att patientjournaler hanteras digitalt. Eftersom patienterns uppgifter är känsliga är det viktigt att  att informationen behandlas med sekretess. Därmed måste en läkarsekreterare ha kunskap om lagstiftningen inom sekretess och journalföring. 

Uppgifterna i en patientjournal är inte bara viktig för att läkare och sjuksköterskor ska kunna utvärdera en patients behandling utan också för framtida forskning inom sjukvården. Utöver patientjournalser jobbar även läkarsekreterare med personalrapportering, budget och statistik. Yrket läkarsekreterare kan ha flera titlar så som vårdadministratör, medicinsk sekreterare och vårdadministratör. Oavsett titel är arbetsuppgifterna liknande. 

Som läkarsekreterare är det bra om du är samarbetsvillig då du ofta arbetar i team med andra. Det är också du är nogrann och har ett stort intresse för människor där du har en kommunikativ förmåga i både tal och skrift. 

Framtidsutsikter för läkarsekreterare

Enligt arbetsförmedlingen förväntas efterfrågan på läkarsekreterare vara stor det kommande året. Eftersom vi blir allt äldre så ökar även efterfrågan på personal inom äldreomsorgen. Du som är utbildad läkarsekreterare kommer därför ha mycket goda chanser till jobb direkt efter examen.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Medicinska sekreterare, vårdadministratörer m.fl.

28 000 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser