Slaktare – Hitta utbildning på:
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Hur blir man slaktare på gymnasiet?
Om du vill jobba som slaktare efter gymnasiet är Restaurang- och livsmedelsprogrammet det gymnasieprogram som ger dig mest relevanta kunskap inom charkuteri och styckning.
Vad gör en slaktare?
Som slaktare avlivar du slaktdjur. Slaktdjuren transporteras till slakteriet där de besiktigas av en veterinär. Nästa steg är att djuret bedövas, vilken bedövningsmetod som används beror på djurets storlek. Efter djurhantering, avlivning och avblodning korkas slaktkroppen upp på en bana i taket. Grisar tvättas, skållas och avhåras medan nötdjur avhudas. Dessa delar av processen sker i den orena delen av slakteriet. Slaktkroppen förflyttas sedan till den rena sidan av slakthallen där andra slaktare tar emot kroppen för att ta ur inälvor.
Efter det ska slaktkroppen klyvas, ofta då med en maskinsåg. Nästa steg är att slaktkroppen klassificeras, vägs och kyls ned. Inre organ, tarmar, hud, fett och ben tas tillvara. En veterinär besiktigar sedan slaktktroppen, de inre organen samt tarmarna.
Framtidsutsikter för slaktare
Arbetsförmedlingen bedömer att slaktare har goda möjligheter till arbete det närmaste året. Det finns dock vissa regionala skillnader. På fem och tio års sikt väntas slaktare möta en arbetsmarknad i balans.
Källa: Arbetsförmedlingen
Vad tjänar en slaktare/styckare m.fl.
29 600 kr/månad
Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2021
Bra val av gymnasieprogram:
« Tillbaka till alla yrken inom Industri
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö
Världens jobb
Världens jobb är en satsning från Visita för att visa att besöksnäringen är världens möjligheter och hundratals jobb.