Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Bageri & konditori
-
Riksintag
-
Flera orter (2)
-
Antagningspoäng: 172,5
-
Lärlingsutbildning
Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering
-
Riksintag
-
Båstad
-
Antagningspoäng: 202,5
-
Klassrum, Internat
Restaurang och livsmedelsprogrammet
-
Mariestad
-
Klassrum
Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering
-
Göteborg
-
Klassrum
Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Bageri & konditori
-
Riksintag
-
Södertälje
-
Antagningspoäng: 130
-
Klassrum, Lärlingsutbildning
Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering: Servering
-
Riksintag
-
Stockholm
-
Antagningspoäng: 197,5
-
Klassrum
Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Bageri & konditori
-
Östersund
-
Klassrum
Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering
-
Riksintag
-
Flera orter (2)
-
Antagningspoäng: 172,5
-
Lärlingsutbildning
Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering
-
Flera orter (2)
-
Klassrum, Lärlingsutbildning
Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök och servering
-
Linköping
-
Antagningspoäng: 127,5
-
Klassrum
Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Bageri & konditori
-
Riksintag
-
Sundsvall
-
Antagningspoäng: 102,5
-
Klassrum, Lärlingsutbildning
Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Bageri & konditori
-
Riksintag
-
Flera orter (2)
-
Antagningspoäng: 172,5
-
Lärlingsutbildning
Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering
-
Riksintag
-
Örnsköldsvik
-
Klassrum
Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering
-
Flera orter (2)
-
Klassrum
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
-
Örnsköldsvik
-
Klassrum
Restaurang och livsmedelsprogrammet, Bageri och konditori
-
Kalmar
-
Klassrum
Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering
-
Flera orter (2)
-
Antagningspoäng: 92,5
-
Klassrum
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
-
Märsta
-
Lärlingsutbildning
Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering: Lärling
-
Märsta
-
Lärlingsutbildning
Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Bageri & konditori
-
Västerås
-
Antagningspoäng: 95
-
Klassrum
Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering
-
Stockholm
-
Antagningspoäng: 187,5
-
Klassrum
Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kök & servering
-
Riksintag
-
Ljungby
-
Antagningspoäng: 140
-
Klassrum
Gymnasieutbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett program som förbereder dig inför arbete i restaurang, bageri och med färskvaror. Programmet handlar om beredning, tillagning, hantering, servering och försäljning av mat. Det passar därför dig som har ett stort intresse för producering och hantering av livsmedel. Här får du stor nytta av din kreativitet! Den industriella delen av livsmedelshantering ingår i stället på Industritekniska programmet.
Vill du skapa god mat, vackra bakelser och utsökta delikatesser?
På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du vara med och skapa fantastiska matupplevelser oavsett vilket yrke inom restaurang- och livsmedelsbranschen du väljer. Du lär dig både moderna och traditionella sätt att hantera och bereda mat. Gymnasieutbildningen ger dig en allsidig kunskap om mat, med allt från tillredning till servering. Du får bland annat kunskaper i arbetsmiljö, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering. Du får också lära dig om ekonomi, entreprenörskap, att skapa skyltar och planera exponering.
Lär dig god service och samarbete
När du arbetar inom restaurang- och livsmedelsbranschen krävs det ofta att du arbetar väldigt nära dina kunder. Därför lär du dig på Restaurang- och livsmedelsprogrammet att bemöta kunder på ett bra och snyggt sätt. Arbete inom restaurang- och livsmedelsbranschen kräver även goda kunskaper i samarbete med människor i olika åldrar och med olika bakgrund och kunskaper. Genom din utbildning blir du bra på att samarbeta eftersom du får jobba mycket i grupp. Samtidigt får du ta egna initiativ, vara lyhörd och självständig. Du får dessutom lära dig att använda de ord och termer som yrket kräver.
Entreprenörskap på Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Det finns många typer av företag som jobbar inom restaurang- och livsmedelsbranschen. Vissa av företagen är större kedjor och andra är små egenföretagare. För att full ut förstå företagen du kommer att arbeta i ingår ämnen om entreprenörskap, företagande och försäljning, miljöpåverkan och etiska frågor i din gymnasieutbildning.
APL på restaurang och livsmedelsprogrammet
På restaurang- och livsmedelsprogrammet ingår APL, arbetsplatsförlagt lärande. APL brukar också kallas för praktik. På din APL får du testa på hur det är att arbeta ute på ett företag och vilka krav som kommer att ställas på dig när du tagit din examen och kommit ut i arbetslivet. Din APL hjälper dig även att skapa viktiga kontakter till dess att du ska söka jobb efter examen.
Inriktningar på Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Det finns två inriktningar på Restaurang- och livsmedelsprogrammet: Bageri & konditori och Kök & servering
Bageri & konditori
När du har läst inriktningen Bageri & konditori kan du arbeta som bagare eller konditor på större eller mindre bagerier och konditorier. Här får du arbeta mycket praktiskt med att bland annat baka bröd, tårtor, bakelser med mera. Denna inriktning är alltså mer hantverksmässigt lagd och att ha känsla för form, smak och färg är viktigt.
Kök & servering
När du väljer inriktning Kök & servering lär du dig om matlagning, servering och arbete i bar hos både offentliga och privata verksamheter. Du kan till exempel bli kock, kallskänka, servitris eller servitör. Denna utbildning är ett perfekt hopkok av planering och förberedelser men är också konstnärligt och kreativt.
Efter Restaurang- och livsmedelsprogrammet
På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du en grundläggande utbildning för att kunna arbeta på inom restaurang, bageri, charkuteri eller med delikatess och catering. Från och med hösten 2023 kommer programmet att ge högskolebehörighet vilket betyder att du kan studera vidare på högskola och universitet. Du kan även välja bort de kurser som ger högskolebehörighet om du hellre vill jobba direkt efter gymnasiet. För särskild behörighet till högskola eller universitet behöver du läsa specifika kurser. Prata med din SYV för att ta reda på om du behöver läsa några extra kurser får att nå ditt drömjobb.
Arbetslivet efter Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Vad kan man bli efter Restaurang- och livsmedelsprogrammet? Efter du tagit din examen på programmet kan du välja att jobba direkt eller plugga vidare. Exempel på vad man kan arbeta med efter programmet är servitör, bartender, kock eller konditor. Vill du veta mer om jobbmöjligheterna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet så får du gärna kika in på vår yrkesguide här.
Läs mer och hitta din gymnasieskola här
För att vara behörig till restaurang- och livsmedelsprogrammet behöver du godkända betyg i:
- Svenska eller svenska som andraspråk
- Matematik
- Engelska
- Minst fem andra ämnen
Poängplan för restaurang- och livsmedelsprogrammet
Gymnasiegemensamma ämnen
900 p
- Engelska Nivå 1 100 p
- Engelska Nivå 2 100 p
- Historia Nivå 1a1 50 p
- Idrott och hälsa Nivå 1 100 p
- Matematik Nivå 1a 100 p
- Naturkunskap Nivå 1a1 50 p
- Religionskunskap Nivå 1 50 p
- Samhällskunskap Nivå 1a1 50 p
- Svenska Nivå 1 / Svenska som andraspråk Nivå 1 100 p
Svenska Nivå 2 / Svenska som andraspråk Nivå 2 100 p - Svenska Nivå 3 / Svenska som andraspråk Nivå 3 100 p
Programgemensamma ämnen 400 p
- Livsmedels- och näringskunskap Nivå 1 100 p
- Måltid och bransch Nivå 1 200 p
- Måltid och bransch Nivå 2 100 p
Inriktningar 300 p
Bageri och konditori
- Bageri Nivå 1 100 p
- Choklad och konfektyr Nivå 1 100 p
- Konditori Nivå 1 100 p
Kök och servering
- Mat och dryck i kombination Nivå 1 100 p
- Matlagning Nivå 1 100 p
- Servering Nivå 1 100 p
- Gymnasiearbete 100 p
- Individuellt val 200 p
- Programfördjupning 900 p
Källa: Skolverket