I artikelserien Yrkesambassadörerna får vi ta del av inspirerande historier från unga som gått på ett yrkesprogram på gymnasiet. Det här är Brittas berättelse om hur hon hamnade i måleribranschen!
Britta Spencer är 21 år och är inte vilken målare som helst: Hon blev nordisk mästare i måleri 2018 och blev samma år tvåa i SM i måleri. Ända sedan studenten har hon jobbat som målare och tvekar inte en sekund på att hon har valt rätt yrke.
Bygg- och anläggning på gymnasiet
Idag bor Britta i Bromma, men hon är faktiskt född och uppväxt i den idylliska kuststaden Söderhamn några mil norr om Gävle. Inför gymnasiet 2012 så var hon rastlös och kände ingen större energi till att sitta i skolbänken i tre år till. Inför gymnasievalet fick hon stöd och hjälp av sin pappa som arbetar som studie- och yrkesvägledare och han gav henne rådet att plugga på ett yrkesprogram. Där skulle fokus ligga på praktiska ämnen och hon skulle även kunna få jobb direkt efter studenten. Valet blev då Bygg- och anläggningsprogrammet.
Jag kände att jag ville få ett jobb där jag arbetar med både kropp och hjärna!
Måleri blev inriktningen
Från början ville Britta bli plåtslagare, men efter att hon fått testa de olika inriktningarna under det första gymnasieåret kände hon att måleri var den absolut roligaste inriktningen. Det var spännande och varierande uppgifter och man skulle få möjligheten att utföra arbete på många olika ställen. Förutom att hon hjälpt sin pappa att måla ett rum och familjens hönshus, så hade hon inte någon speciell kunskap om måleri sedan innan, men ett intresse för estetik har alltid funnits.
- Det är dock sämre jobbmöjligheter efter Estetiska programmet, så pappa ledde mig in på rätt spår, berättar hon.
Flytt till Kista och nytt gymnasium
Inför andra året på gymnasiet flyttade Britta och hennes pappa ner till Kista vilket innebar att hon behövde välja en ny skola. Valet föll på Stockholms byggtekniska gymnasium i Kista, och hon berättar att:
- Skolan var jättebra, vi hade superbra lärare, bra lokaler och en fantastisk och rolig klass.
Att det blev just Stockholms byggtekniska gymnasium berodde på att skolan erbjuder mycket praktik samt att de är duktiga på att hitta praktikplatser åt sina elever. På utbildningen varvades teoretiska ämnen, som svenska och matematik, med måleri och spackling två dagar i veckan. Upplägget var att de hade fyra veckor i skolan, fyra veckor på praktikplatser och så började det om. De hade relativt korta dagar och under år två var de lediga varje onsdag, så då passade hon på att jobba på sin praktikplats istället. Hon läste även in högskolebehörighet under år två och tre på gymnasiet.
Jag hade praktik på Stadsmålarna där jag även arbetar just nu. Det var både lärorikt att få lära sig om hur jobbet går till på riktigt och att träffa roliga människor varje dag.
En dag på jobbet som målare
För Britta startar en vanlig dag redan vid sju på morgonen och då samlas alla arbetare på bygget tillsammans för att prata ihop sig inför dagens arbete. Sedan flyter dagen på med arbetsuppgifter, lunch, fikaraster och snack med kollegor. Som målare arbetar Britta ofta individuellt men ibland blir de flera som arbetar tillsammans. Oftast arbetar hon i lägenheter med att spackla, tapetsera och måla snickerier, väggar och tak. Det är viktigt att alltid ha kontakt med de andra byggarbetarna så det inte blir krock i arbetet eller att saker kommer i fel ordning.
Nordisk mästare i måleri
2018 blev Britta både nordisk mästare och SM-tvåa i måleri, men det var väldigt nära att hon inte skulle ha börjat tävla överhuvudtaget. Hon fick förfrågan om att ställa upp i DM redan när hon studerade, men kände hon sig för rädd för så hon tackade nej. Senare när hon arbetat tillräckligt mycket för att få sitt gesällbrev blev hon ombedd att hålla ett tal för alla andra gesäller. Hon tackade ja trots att hon tycker att det är läskigt att prata inför folk. Britta trotsade rädslan och höll talet. Hon bestämde sig även under talet för att ställa upp i SM, vilket hon berättade för publiken.
Eftersom jag hade sagt inför alla åskådare att jag skulle ställa upp i SM så var jag tvungen att hålla mitt ord, men jag hade väldigt stor prestationsångest inför det!
Det var hennes sista chans att få delta i SM kände hon, så tänkte “varför inte”, och bra gick det ju. Efter att tävlingarna tog slut blev hon kontaktad av Måleribranschens yrkesnämnd och fick frågan om hon ville ställa upp som ambassadör för måleriyrket.
Hur kan man locka fler till måleribranschen?
Britta tror att lösningen för att locka fler personer till måleri- och byggbranschen är att folk måste sluta se den som något negativt. Det viktigaste är att nå ut till de unga, och där kan sociala medier vara till stor nytta menar hon. Enligt Britta är det många företag som publicerar före- och efterbilder för att visa på vilket arbete man faktiskt utför, och för att visa att det är en väldigt roligt bransch med spännande arbetsuppgifter.
Se vart du kan bli målare på gymnasiet!
Tips till blivande gymnasieelever
Det bästa rådet som Britta vill ge till framtida gymnasieelever är att förstå att bara för att de väljer en utbildning behöver de inte göra just den saken resten av sitt liv. Om du utbildar dig till målare kan du dessutom specialisera dig inom yrket och till exempel bli dekorationsmålare. Hon tillägger även att branschen historiskt sett har varit mansdominerad och att det kan vara skrämmande för många tjejer. Britta tycker att tjejer måste släppa rädslan och våga söka ändå, de måste komma in i branschen för att de ska bli fler! Dessutom är måleri den del av byggbranschen som har flest tjejer idag.
- Känner du dig rastlös och vill ha ett jobb som ger dig varierande arbetsuppgifter samtidigt som du blir väldigt duktig på ett specifikt hantverk? Då borde du välja måleri på gymnasiet, är Brittas tips till dig som ska välja gymnasium.
Se vilka måleriutbildningar som finns! Läs mer om yrket här!
7 fakta om måleriyrket
- Som målare arbetar du praktiskt och får vara kreativ
- Ett varierat yrke där du arbetar med allt från nybyggen och kontor till privatbostäder
- Som målare har du många karriärvägar, bli specialist, arbetsledare eller starta eget företag
- Ett yrke som ger dig jobb direkt efter gymnasiet
- Ett aktivt yrke där du konstant får röra på dig
- Måleribranschen erbjuder trygga och säkra jobb med bra arbetsmiljö
- Av alla målare under 30 år så är var femte en kvinna, och var fjärde lärling som anställs är tjej