👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉
Bygg- och anläggningsprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet, Måleri

Sågbäcksgymnasiet, i Stockholm (+1 orter)
Undervisningsform
Klassrum, Lärlingsutbildning
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 40 (.)
Antagningspoäng (2024)
Antagningspoäng: 90,0
(medelvärde: 161,4)
Ladda ner poängplan
Undervisningsform
Klassrum, Lärlingsutbildning
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 40 (.)
Antagningspoäng (2024)
Antagningspoäng: 90,0
(medelvärde: 161,4)
Ladda ner poängplan
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Bygg- och anläggningsprogrammet, Måleri

Sågbäcksgymnasiet - Bygg och anläggning med inriktning måleri 

Vill du vara med och skapa framtidens byggnader och infrastruktur? På Bygg- och anläggningsprogrammet på Sågbäcksgymnasiet får du lära dig om olika yrken och roller inom byggbranschen vid nybyggnation, renovering och ombyggnad – som husbyggnad och måleri. Här utvecklar du din kreativa förmåga, hittar lösningar, lär dig arbeta både självständigt och i team, och hanterar moderna maskiner och verktyg. Säkerhet, ergonomi och kvalitet är centrala delar av utbildningen, och efter examen kan du arbeta som byggnadsarbetare, byggnadsmålare eller inom andra yrken i bygg- och anläggningsbranschen.

Programmet ger dig grundläggande kunskaper inom hela byggprocessen. Du får arbeta med nybyggnation, underhåll och renovering av hus och anläggningar. 

APL och lärling

De praktiska kurserna går du i skolans egen bygghall och i snickeri- och måleriverkstäder. Utöver detta gör du APL – arbetsplatsförlagt lärande – ute på företag. Det ger dig möjlighet att bygga upp din yrkesroll, samtidigt som du får öva på att kommunicera och förstå olika människor och yrkesgrupper.

Lägg märke till att du som elev på Bygg- och anläggningsprogrammet blir lärling i årskurs 3. Att vara lärling innebär att halva tiden av din utbildning sker under APL på företag.

Inriktning

Från årskurs 2 kan du välja inriktning. Alla elever startar med ett gemensamt ”basår”, där du får prova på olika yrkesinriktningar och metoder inom byggbranschen.

Måleri

På inriktningen måleri specialiserar du dig mot målaryrket från årskurs 1.

Du lär dig alla grundläggande tekniker inom måleri:  inom- och utomhusmåleri, tapetsering, våtrumsmålning, dekorationsmåleri, materialkunskap, arbetssäkerhet, miljöhänsyn och färgsättning. Detta gör du både i våra specialanpassade måleriverkstäder och ute på praktikplatser.

Är du intresserad och vill veta mer om Bygg- och anläggningsprogrammet, Måleri, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

Välj mellan 4 startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Huddinge

Höst

  • Lärlingsutbildning
  • Huddinge

Höst

  • Klassrum
  • Stockholm

Höst

  • Lärlingsutbildning
  • Stockholm

Lärlingsutbildning

Alla skolans elever på Bygg- och anläggningsprogrammet blir lärlingar i åk 3. Det innebär att halva tiden av din utbildning i åk 3 sker ute på ett företag.

Branschrekommenderad skola, BYN

Vårt Bygg- och anläggningsprogram är branschrekommenderat av Byggnadsindustrins yrkesnämnd (BYN). Branschrekommenderad skola är en certifiering som utfärdas av Byggbranschens Yrkesnämnd. Certifieringen kvalitetssäkrar utbildningen och stärker samarbetet mellan skolor och företag inom bygg- och anläggningsbranschen. 

Behörighet

För behörighet till Bygg- och anläggningsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Bygg- och anläggningsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Bygg- och anläggningsprogrammet, Måleri

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du direkt söka arbete som lärling på byggföretag, som träarbetare eller målare.

Om du vill kan du, under gymnasietiden, läsa in grundläggande högskolebehörighet. Därefter kan du vidareutbilda dig till exempelvis byggnadsingenjör.

Fortsatta studier

För dig som vill finns möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet under gymnasieutbildningen. Du har då möjlighet längre fram att välja att utbilda dig till exempelvis byggingenjör.

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

För att beställa information eller komma i kontakt med Sågbäcksgymnasiet, fyll i följande uppgifter:

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Sågbäcksgymnasiet
Huddingevägen 352
141 85 Huddinge

Välkommen till Sågbäcksgymnasiet – framtidens skola i hjärtat av Campus Huddinge!

Sågbäcksgymnasiet är en plats där möjligheter möter ambitioner. Vi erbjuder yrkesprogram inom fordons-, bygg- och anläggnings-, restaurang- samt barn- och fritidsprogrammet, utformade i nära samarbete med arbetslivet. Med våra moderna och branschnära verkstäder och restaurangkök får du praktisk erfarenhet och...

Läs mer om Sågbäcksgymnasiet och visa alla program.

Sponsrad