👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

Så blir du konditor

Älskar du att skapa konstverk av socker och choklad? Som konditor förvandlar du söta drömmar till verklighet!

bakverk

Konditor – hitta utbildning här

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Hur blir man konditor på gymnasiet?

För att bli konditor rekommenderas Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Under utbildningen får du en gedigen grund i bakning, konditori och livsmedelshantering. Du lär dig tekniker för att skapa och dekorera olika typer av bakverk samt hur man arbetar effektivt och hygieniskt i ett kök.

Utbildningen innefattar både teoretiska kurser, praktiska moment och praktik där du får viktig erfarenhet och kontakter i branschen. Efter utbildningen är du redo för jobb och vidareutbildning på yrkeshögskolan. Dessutom ger utbildningen högskolebehörighet, vilket innebär att du kan läsa gastronomi, livsmedelsteknik eller något helt annat. Med Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du en stark grund för att börja din resa mot en framgångsrik karriär som konditor!

Vad gör en konditor?

Som konditor arbetar du med att skapa delikata och visuellt imponerande bakverk eller efterrätter. Varje dag är en chans att vara kreativ och experimentera med smaker, texturer och dekorationer. Du kan bland annat baka tårtor, praliner och bakelser på konditorier eller jobba med efterrätter på fina restauranger. Arbetet är varierande och inkludera allt från att grädda, kyla och dekorera till att planera och utveckla nya kreationer. Det krävs precision och noggrannhet då varje detalj bidrar till det slutliga resultatet.

Att vara konditor innebär också att hålla sig uppdaterad med de senaste trenderna inom bakning och dekoration samt att arbeta nära kunder för att skapa skräddarsydda bakverk som överträffar deras förväntningar. Det är ett yrke fyllt med glädje och tillfredsställelse där du får se dina skapelser sprida lycka och njutning.

Framtidsutsikter för konditorer

Framtidsutsikterna för konditorer är mycket goda med en växande efterfrågan på unika och högkvalitativa bakverk. Med erfarenhet kan du specialisera dig inom olika områden som choklad- eller dessertkonditor eller jobba som pâtissier (efterrättskock) på topprestauranger. Det finns också stora möjligheter att starta eget konditori eller arbeta som frilanskonditor. Dina färdigheter som konditor är eftertraktade både i Sverige och internationellt och du har möjligheten att arbeta över hela världen.

Branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer bedömer att behovet av konditorer kommer vara stort de kommande 5–10 åren. Det finns alltså mycket goda framtidsutsikter för dig som väljer att utbilda dig till konditor.

Källa: Visita, Sveriges bagare & konditorer

Lönestatistik för Konditorer och Bagare

30 300 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2022


Bra val av gymnasieprogram:

Bra val av utbildning efter gymnasiet:


« Tillbaka till alla yrken inom Hotell, restaurang & resor
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Världens jobb

Världens jobb är en satsning från Visita för att visa att besöksnäringen är världens möjligheter och hundratals jobb.



Annonser