👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

FAQ - Barn- och fritidsprogrammet (BF)

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.


 

Sök

Senaste frågorna i ämnet: FAQ - Barn- och fritidsprogrammet (BF)

Var kan jag läsa Barn-och fritidsprogrammet?
Hej jag läst barn och fritid program vuxenutbildning jag vill fortsätta läsa på gymnasie skola barn och fritid program 3 år behövs det engelska?
Svar:

Hej,

Barn-och fritidsprogrammet är ett gymnasieprogram man läser antingen på gymnasieskola eller på vuxenutbildning. Man kan inte läsa ett gymnasieprogram två gånger.

Vänligen/ Petra,SYV

Hur enkel är matten i Barn och fritidsprogrammet?
Hur enkel är matten i barn och fritidsprogrammet på Grillska gymnasiet i Stockholm?
Svar:

Hej,

På Barn-och fritidsprogrammet (oavsett skola) läser man Matematik 1a. Det är det minsta matte man kan läsa på gymnasiet så det blir inte lättare än så. Prata gärna med din mattelärare om du har fler funderingar kring ämnet.

Lycka till! /Petra,SYV

Vilken inriktning på Barn-och fritid passar om man vill bli polis?
Hej, jag ville veta vilken inriktning i barn och fritid är bäst för att bli polis?
Fritid och häsla, Pedagogisk arbete eller Soicialt arbete
Jag vet att man behöver lägga till vissa kurser. Men ville veta vilken av de kommer lära dig saker som är bra i framtiden när jag är polis?
Svar:

Hej,

Det är bara några få kurser som skiljer de olika inriktningarna åt. Du kan se här exakt vilka kurser som ingår i de olika inriktningarna: https://www.gymnasium.se/sok/barn-och-fritidsprogrammet. Polisyrket är ett socialt arbete där man behöver ha bra hand med människor därför kan man kanske säga att den sociala inriktningen ger dig bra kunskaper inför framtiden. Men det är inte nödvändigt att ta den inriktningen så du kan välja precis som du själv tycker. Det viktigaste är att du får grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b (eller 1a1+1a2) och Historia 1b (eller1a1+1a2) som krävs för behörighet. 

Lycka till! /Petra,SYV

Bli personlig assistent på Barn- och fritidsprogrammet!
Hej!
vilken linje ska jag välja om jag vill bli personlig assistent till funktionshindrade?
Svar:

Hej!

Då skulle jag rekommendera Barn- och fritidsprogrammet med inriktning Socialt arbete för dig. Där lär du dig att bli personlig assistent och du kommer kunna få jobb inom det direkt efter studenten. 

Lycka till med ditt gymnasieval!

Hälsningar,

Sanna Erlandsson på Gymnasium.se

Polis efter Barn- och fritidsprogrammet!
Om man går på Vackstanäsgymnasiet utanför Södertälje på programmet "Personlig tränare, barn- och fritidsprogrammet inriktning Fritid och Hälsa". Kan man då plugga vidare till polis efter gymnasiet? Vad för andra jobb kan man plugga vidare till efter gymnasiet om man går det programmet?
Svar:

Hej!

Om du vill studera vidare på Polishögskolan behöver du vara högskolebehörig och då kan du läsa till vissa ämnen för att bli det.

Om du vill studera vidare efter att ha läst Barn- och fritidsprogrammet ska du, förutom din yrkesexamen även ha godkända betyg i:

Svenska eller svenska som andraspråk 2 (Ingår i de programgemensamma ämnena)
    Svenska 3 (Möjligt att läsa inom programfördjupningen)
    Engelska 6 (Kan läsas som individuellt val eller som utökat program)

I vår yrkesguide kan du läsa vilka yrken du kan arbeta med efter Barn- och fritidsprogrammet.

Lycka till i framtiden efter gymnasiet!

Hälsningar,

Sanna Erlandsson på Gymnasium.se

Idrottslärare på gymnasiet
hejsan
skriver för min pojk markus som undrar är det barn och fritidsprog. som man söker för att bli idrotts lärare?
och vad är det för intagningspoäng vi bor i växjö
mvh susanne
Svar:

Hejsan!

För att bli idrottslärare måste man efter gymnasiet läsa på ett universietet och högskola, därför är det bra att läsa ett högskoleförberedande program på gymnasiet. Han kan säkerligen också läsa Barn- och fritidsprogrammet men måste då läsa till några ämnen för att bli högskolebehörighet. Intagningspoäng är olika beroende på vilken gymnasieskola han vill gå. En bra idé är att ta kontakt med den skolan han vill gå.

Läs om idrottslärare i vår yrkesguide, där hittar du information om yrket idrottslärare och hur man går tillväga för att komma dit.

Lycka till!

Hälsningar,

Sanna Erlandsson på Gymnasium.se

Samhällsvetenskap- och Barn- och fritidsprogrammet
Hej! vad kan man bli om man går barn o fritids programmet inriktning pedagogiskt? vad kan man bli om man går samhällsvetenskapsprogrammet inriktning beteendevetenskap? tack på förhand! mvh en tjej som går i nian
Svar:

Hej!

Om du har läst Barn- och fritidsprogrammet kan du bli barnpassare, barnskötare, fritidsledare, fritidspedagog, lärare, skolledare, brevbärare, förskollärare och kriminalvårdare med mera. Läs mer om de olika yrkena i vår yrkesguide.

Efter Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning Beteendevetenskap kan du läsa vidare till alltifrån polis och kriminalvårdare till journalist och ekonom. Läs mer om vilka yrken du kan läsa vidare till efter Samhällsvetenskapsprogrammet.

Skillnaden mellan dessa två gymnasieprogram är att Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesprogram och att Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning Beteendevetendevetenskap är ett högskoleförberedandeprogram.

Lycka till med ditt gymnasieval!

Hälsningar,

Sanna Erlandsson på Gymnasium.se

Läsa BF i en annan kommun
Hej ! Jag ska välja gymnasium nästa år och vill gå bf. Bf finns i min kommun, men jag vill gärna flytta någon annan stans ändå, kan man bo i tex karlshamn och studera en utbildning som finns i karlshamn i tex kristianstad? Eller får man inte studie bidrag och så då? Vill även gå på högskola efter bf, vet ni någon bra sida där man kan se och läsa om dom flesta högskole utbildningarna? Tack i förväg.
Svar:

Hej!

För att din kommun ska betala din utbildning och för att du ska få ersättning för resor och kanske boende måste det vara så att din hemkommun där du är folkbokförd inte kan erbjuda dig denna inriktning.

För att ta reda på vad du kan läsa efter BF kan du kika i vår yrkesguide. I yrkesguiden kan du se vad du kan bli Barn- och fritidsprogrammet.

På Studentum.se kan du söka bland vidareutbildningar inom detta området sen. Då väljer du utbildninagar under kategori. Du kan tillexempel välja kategorin lärare / undervisning / vägledare. Du kan dessutom välja vilken typ av utbildning du vill gå, som KY, YH, högskola med mera.

Lycka till med dina studer!

Med vänlig hälsning
Linda på Gymnasium.se

Visar 1-8 av 8 frågor

Annonser