FAQ - Utlandsstudier
Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.
Just nu tar vi inte emot nya frågor.
Sök
Högskoleförberedande program
Antal frågor
Yrkesförberedande program
Antal frågor
Övrigt
Antal frågor
Senaste frågorna i ämnet: FAQ - Utlandsstudier
Min son är 16 år och han vill studera i utomlands i Filippinerna men han klarar inte matten är det ok om han kan studera i utomlands?Han vill bli designer?
Ha en trevlig sommar
MVH/Medy
Hej Medy!
Tack för mailet. Vad roligt att din son är intresserad av att läsa utomlands och i Filippinerna . Det framgår inte av din fråga om det är gymnasieutbildning som han vill läsa utomlands i Filippinerna eller om det handlar om eftergymnasiala utbildningar. Därför väljer jag att svara utifrån båda frågeställningarna.
1.Gällande gymnasieutbildning utomlands. Utlandsstudier under gymnasiet är väldigt givande och ger många värdefulla erfarenheter, på www.gymnasium.se kan ni hitta information om vad som gäller vid utlandsstudier under gymnasiet.
I dagsläget finns det ingen gymnasieutbildning i Filippinerna, däremot finns det gymnasieskolor i Indien, Italien, Norge, Spanien, Swaziland, Sverige, USA och Wales på söktjänsten. Ett bra alternativ kan vara att läsa på distans. För att kunna läsa vidare på högskola behöver man känna till nya antagningsregler. Det är viktigt att ni tar hänsyn till det i valet av gymnasieprogram eftersom det påverkar möjligheten till fortsatta studier, då till designer.
2. Efter gymnasialastudier till designer: på Studentum.se kan ni hitta mycket bra information om eftergymnasiala utbildningar. Här kan ni söka på olika sätt, på ämne, då kategori eller plats och då väljer ni land och stad, eller distans.
Ni kan även välja vilken typ av utbildning som är intressant, det finns flera olika utbildningstyper i Sverige och utomlands.
Därför kan det vara bra att läsa på lite om vad som är unikt för respektive utbildning och sedan se vad som stämmer bäst överens med era önskemål.
Vad det gäller olika designerutbildningar så rekommenderar jag er att göra en sökning på de ämnen som ni tycker är intressanta och sedan gå in och läsa vad de olika utbildningarna handlar om. Då får ni den viktigaste informationen om skolan och utbildningen och sedan kan ni göra en intresseanmälan på sajten. Det gör ni genom att klicka på pilen och lämna era kontaktuppgifter, där kan ni även skriva en fråga om det är något som ni undrar över. Det är inte bindande eller förknippat med en konstnad att göra en sk intresseanmälan till olika skolor. För att få veta vad som krävs för de olika eftergymnasiala utbildniganrna så kan ni antingen läsa det på www.studentum.se eller fråga skolan direkt. Om utbildnignen kräver mattekurser som ni saknar då kan ni även hitta kurser i matematik på sajten, även där finns möjligehten att läsa på distans. Antalet utbildningsmöjligheter är oändliga!! Det gäller bara att hitta rätt och bestämma sig.
Jag hoppas att ni har blivit lite klokare och att ni hittar en bra utbildning!
Lycka till,
/Karin Sigge på Studentum.se
Jag har en tanke på att jag kanske skulle vilja arbeta som hus mäklare senare i livet. Vet ni vilken eller vilka gymnasielinjer jag skulle jag skulle kunna välja.
vore tacksam på svar så fort som möjligt (det är nära nu)
Mathias
Hej Mathias!
Vad roligt att du vill bli mäklare. På Studentum.se hittar du information om närmare 6000 utbildningar över hela världen. Du kan hitta viktig information om utbildningar på söktjänsten och du kan gå in och läsa mer om vad som tex krävs för att komma in på en viss utbildning. På Studentum.se kan du söka på fyra olika sätt, bla fritextsök. Då skriver du ordet mäklare i fritextrutan och då kommer du att få upp alla utbildningar som har med mäklare att göra.
På de olika utbildningssidorna på Studentum.se kan du se vilken behörighet som krävs. Om det inte framgår kan du kontakta skolan som ger utbildningen. Du hittar kontaktuppgifter på Studentum.se. Du kan även skriva en fråga till utbildaren och det gör du genom att klicka på ikonen som ser ut som en pil, där kan du även lämna dina kontaktuppgifter och beställa hem material utan att det kostar något.
En annan funktion som är populär på söktjänsten är den där man kan Räkna ut sitt snittbetyg.
På Gymnasium.se kan du läsa om olika gymnasieprogram och se vad de olika prgrammen innehåller. För att få bredast behörighet kan det naturvetenskapliga programmet rekommenderas.
Lycka till med skolan! Hoppas att du känner dig lite klokare!
Hälsningar,
Karin Sigge på Studentum.se
Jag har nyligen ansökt till utbildningar i england och jag skulle nu vilja översätta mina gynasiebetyg. Då jag inte kan hitta mina betyg från gymnasiet undrar jag om ni vet vart jag kan vända mig för att få en ny kopia av betygen?
Med vanlig hälsning,
Kerstin
Hej Kerstin!
Du kan kontakta din gamla skola, de har antagligen betyget arkiverat. Beroende på när du tog studenten så har VHS dina betyg. Då är det bara att söka till universitet / högskola och dina betyg kommer upp när du lämnar ditt personnummer.
VHS har bra information om gymnasiebetyg .
Om du väljer att läsa utomlands med en förmedlare så hjälper de till med översättning av betygen.
I England finns det ett stort utbildningsutbud. Hoppas att du hittar något som du gillar!
Lycka till med utbildningen!
Mvh,
Karin
Lycka till!!
Om jag på gymnasiet fått betyg i cirka 1000 poäng, och sedan hoppar av gymnasiet år 2001 (har då endast samlat betygsdokument), för att sedan några år senare läsa de resterande 1200 poängen på Komvux. Då kan jag väl slå ihop dessa två skolor och få behörighet till högskolan, eller har jag fel? Det känns som att jag inte riktigt fått svar på denna fråga innan när jag frågat vägledare etc, så det vore bra om ni kanske kunde hjälpa mig.
Hej
Så kan man säga, du får behörighet till högskolan om du läser de kurser du saknar från gymnasiet. Däremot kan jag inte helt svara på hur själva betygsdokumenten ser ut. Om du går in på länken nedan kan du under rubriken "styrdokument" läsa mer om detta.
Styrdokument
Här kan du läsa mer om Antagningsregler.
Vänliga hälsningar
Jenny
Information
Jag har två helt skilda frågor.
1. Måste jag vara skriven i den stad jag går gymnasiet i, för att få studera där? Jag funderar nämligen på att flytta som inneboende hos min bror i Stockholm, men kommer då inte kunna stå skriven där. Kan jag då ändå studera där?
2. Kostar highschool-året som ni har något, eller får man det betald om man blir antagen?
Tack
Hej
1. Du kan läsa gymnasiet i en stad som du inte står skriven i, men det kan då vara svårare att bli antagen eftersom du söker som andrahandssökande. Din kommun ska även vara villig att betala för din utbildning. För utbildningar som har riksintag gäller dock samma intagningsregler för alla elever i hela landet.
Mitt tips är att du tar kontakt med Gymnasieintagningen Stockholms län som har hand om intagningen till gymnasieskolan i Stockholms stad och alla andra kommuner i länet förutom Norrtälje och Södertälje. Du kan kontakta dem på:
E-postadress: gymnasieintagningen@ksl.se
Telefon: 08-123 20 120, telefontid måndag - fredag kl 9-11
Jag tycker även att du ska ta kontakt med din studie- och yrkesvägledare. Han eller hon kommer att på bästa sätt kunna hjälpa dig med dina funderingar.
2. Vi är en söktjänst och håller inte i några utbildningar själva. Om du går in på den utbildningen du hittat en gång till så finner du kontaktinformation till den utbildningsanordnaren lite längre ner på sidan.
Lycka till med gymnasievalet och utlandsstudierna
Vänliga hälsningar
Jenny
Information
Jag skulle bara vilja veta om ni har någon som man kan prata med om utbildningar i min stad, Göteborg?
Tacksam för snabbt svar
Hej
Vi har ingen som du kan prata med då vi är en söktjänst. Men i Göteborg finns Vägledningscentrum för dig som är under 20år. Om du är det kan du kontakta dem, du finner kontaktinformation nedan.
Öppettider Vägledningscentrums Drop in
onsdagar och torsdagar kl 14.00-18.00
Besöksadress
Skånegatan 20, vån 4. Linje 2, 6 eller 8 till hållplats Scandinavium.
Telefonnummer växeln
031-367 30 00
Om du är över 20år är mitt tips att du kontaktar dem för hjälp om vem du kan kontakta.
Vänliga hälsningar
Jenny
Information
Jag är 19 år gammal. Tog studenten i våras och försöker nu bestämma mig för vad jag skall plugga vidare till hösten -08. Jag vet att mitt största intresse är musik. Jag är även en väldigt kreativ person som håller på mycket med foto, göra hemsidor och skriva en del. Jag gillar att skapa och jag gillar att uppträda. Jag har dock ingen som helst aning om vad jag vill utbilda mig till. Jag tänker inte utbilda mig till musiker. Ska jag bli det så får det bli i ett band eller liknande inte som "yrke" på det sättet.
Jag vet att jag vill ha någon plats i musik/skapande-industrin men jag vet inte vilken och jag vet inte hur jag ska förstå vilken. Jag kan inte preciesera mitt intresse. Kan ni hjälpa mig på nått sätt? Vet ni någonstanns jag kan vända mig för att få hjälp med mitt problem? Hoppas det!
Mvh.
Hej
Tyvärr kan inte jag hjälpa dig i detta forum, men mitt tips är att du kontaktar en studie- och yrkesvägledare i din kommun. Han eller hon kommer att kunna hjälpa dig på bästa sätt. Du finner studie- och yrkesvägledare på grundskolan, komvux, arbetsförmedlingen alternativt på högskolor och universitet.
Vänliga hälsningar
Jenny
Information
Jag har två helt skilda frågor.
1. Måste jag vara skriven i den stad jag går gymnasiet i, för att få studera där? Jag funderar nämligen på att flytta som inneboende hos min bror i Stockholm, men kommer då inte kunna stå skriven där. Kan jag då ändå studera där?
2. Kostar highschool-året som ni har något, eller får man det betald om man blir antagen?
Tack
Hej
1. Du kan läsa gymnasiet i en stad som du inte står skriven i, men det kan då vara svårare att bli antagen eftersom du söker som andrahandssökande. Din kommun ska även vara villig att betala för din utbildning. För utbildningar som har riksintag gäller dock samma intagningsregler för alla elever i hela landet.
Mitt tips är att du tar kontakt med Gymnasieintagningen Stockholms län som har hand om intagningen till gymnasieskolan i Stockholms stad och alla andra kommuner i länet förutom Norrtälje och Södertälje. Du kan kontakta dem på:
E-postadress: gymnasieintagningen@ksl.se
Telefon: 08-123 20 120, telefontid måndag - fredag kl 9-11
Jag tycker även att du ska ta kontakt med din studie- och yrkesvägledare. Han eller hon kommer att på bästa sätt kunna hjälpa dig med dina funderingar.
2. Vi är en söktjänst och håller inte i några utbildningar själva. Om du går in på den utbildningen du hittat en gång till så finner du kontaktinformation till den utbildningsanordnaren lite längre ner på sidan.
Lycka till med gymnasievalet och utlandsstudierna
Vänliga hälsningar
Jenny
Informationsavdelningen
Hej
Om du går in på länken nedan så finner du information om skolgång utomlands.
http://www.skolverket.se/sb/d/475
Detta kan vara ganska krångligt, så mitt tips är att du tar kontakt med din studie- och yrkesvägledare. Han eller hon kommer att kunna hjälpa dig på bästa sätt.
Vänliga hälsningar
Jenny
Informationsavdelningen
Hej
Om du går in på länken nedan så finner du några utbildningar som ges utomlands.
https://www.gymnasium.se/search/listEducations.asp?setUserVisability=&CategoryID=307&PlaceID=&keyword=
Mitt tips är att du tar kontakt med en studie- och yrkesvägledare. Han eller hon kommer att på bästa sätt kunna hjälpa dig md dina frågor och funderingar kring detta
Vänliga hälsningar
Jenny
Informationsavdelningen