👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

FAQ - Riksintag och riksrekrytering

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om gymnasiet? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på gymnasium.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.


 

Sök

Senaste frågorna i ämnet: FAQ - Riksintag och riksrekrytering

Hur söker jag ett riksrekryterande gymnasieprogram?
Hej,

Jag går sista terminen i grundskolan och skall söka gymnasium.
Jag bor i Värmland men har tänkt söka friskolor i Stockholm, men jag förstår inte hur.
Hur går det till när man söker skolor med riksintag och hur gör man det?
tack på förhand

mvh
adam
Svar:

Hej Adam,

Till en gymnasieskola eller ett gymnasieprogram som har riksintag eller är riksrekryterande kan alla personer med gymnasiebehörighet i Sverige söka. De personer som söker till en sådan gymnasieskola eller ett riksrekryterande gymnasieprogram gör det på samma villkor som gymnasiebehöriga från kommunen som skolan ligger i gör. Alla friskolors gymnasieprogram, vissa kommunala gymnasieprogram och samtliga spetsutbildningar är fria för vem som helst med gymnasiebehörighet att söka.

Du söker till ett riksrekryterande gymnasieprogram på samma sätt som du söker till skolor i din egen kommun. Du söker alltså genom din nuvarande kommuns gymnaiseantagning.

Lycka till! /Petra,SYV

Vad kan jag bli efter Samhällsvetenskapsprogrammet?
hej jag är orolig och undrar om man kan bli pysikolog,advokat,socionom efter man läst samhälle-beteende programmet?
Svar:

Hej,

Ja, man får behörighet att läsa vidare till alla dessa yrken efter Samhällsvetenskapsprogrammet. Så du behöver inte oroa dig för det. 

Vänligen/Petra,SYV

Flytta till en annan stad till gymnasiet
Hej, mitt namn är Jamie och jag fyller 15 år detta året. (född 2000). Jag bor i jönköping.
jag har börjat kolla lite på gymnasium och sådant, då jag ska välja gymnasie om ca ett år. Jag vill gärna plugga i Lund/Malmö, vilket innebär att jag måste flytta. Har kollat här på denna sidan, och det är väl bara riksintag och riksrekryterande skolor här va? För har hittar ågra bra inom natuvetenskap. Men då undrar jag om jag söker, kan jag söka inom olika skolor som har naturvetenskap i lund/malmö? Eller måste jag söka en skola inom jönköping så det är säkert att jag kommer in på en gymnasieskola? eller är det så att man kommer in på någon av de, så jag kan söka till skolor i bara lund och malmö? :) Sen det med boende, hur funkar det ? Betalar min kommun det eller får man betal sådant själv? :) Tacksam för svar!
Mvh Jamie
Svar:

Hej Jamie,

Vad roligt att du har börjat titta på gymnasieskolor redan nu! Man kan aldrig börja för tidigt. Ifall du vill studera i Lund/Malmö så tycker jag att du ska kontakta din studie- och yrkesvägledare och berätta detta för hen. Studie- och yrkesvägledaren kan hjälpa dig kolla upp både de ekonomiska och bostadsbiten. Alltid bra att börja lite tidigare! :)

Riksintag.se hittar du gymnasieskolor med riksintag. På Gymnasium.se hittar man inte bara gymnasieskolor som har riksintag. Här hittar du alla gymnasieskolor i Sverige och även några gymnasieskolor i utlandet.

Här hittar du gymnasieskolor i Lund som har naturvetenskapliga programmet

Här hittar du gymnasieskolor i Malmö med samma program, NA.

Skicka gärna en intresseanmälan till gymnasieskolorna du tycker låter intressanta och ställ dina frågor. 

Din hemkommun har ett ansvar, de ska se till att du har en plats till gymnasiet. Andra kommuner har inte de kravet, de tar först in sina elever som bor i kommunen skolan ligger på och sedan ifall det finns plats tar de in elever från andra kommuner. Om gymnasieskolan har ett riksintag så utgår man bara från betyg och inget annat. De vill säga du söker med samma villkor som alla andra. Spelar ingen roll vilken kommun man tillhör :)

När du kontaktar gymnasieskolorna fråga gärna ifall de har ett riksintag eller inte. Din studie- och yrkesvägledare kan också hjälpa dig med detta.

Lycka till med allting!

Mvh Carolina Sanhueza, SYV

Principer för antagning till fristående gymnasieskolor
Hejsan,

Jag undrar vilka principer som de fristående gymnasieskolorna följer om antalet ansökande (som uppfyller meritkraven) överskrider skolans kapacitet? Är det syskonförturen och närhetsprincipen, eller är det annorlunda då dessa skolar har riksintag?

Tack,

Arne
Svar:

Hej!

Den huvudsakliga regeln när det kommer till gymnasieskolor där det är fler sökande än vad det finns platser är att det baseras på vilket meritvärde eleven har från grundskolan (baserat på betyg från årskurs 9). Samma sak gäller även för fristående gymnasieskolor.

Dessutom måste elever ha olika behörighet för att gå olika nationella gymnasieprogram. Här kan du läsa om de olika gymnasieprogrammen och vilken behörighet som behövs

Här kan du läsa vad Skolverket skriver om val av gymnasieskola: http://www.skolverket.se/regelverk/mer-om-skolans-ansvar/val-av-gymnasieskola-1.210178

Jag tror att syskonförtur och närhetsprincipen är regler som gäller främst när det kommer till elever som ska börja i förskola till och med årskurs 6.

Mvh, Christine på Gymnasium.se

Riksintag
Måste jag gå i gymnasium i stockholms län ifall jag bor i stockholm?
Svar:

Hej!

Nej det finns skolor som har riksintag, detta betyder att de tar in elever från hela Sverige. Du kan hitta alla dessa skolor här!

Hittar du ett program eller skola som du vill gå skicka en intressanmälan så får du mer information om just den skolan!

Lycka till med ditt gymnasieval!

Med vänliga hälsningar,

Sanna Erlandsson på Gymnasium.se

Vill plugga gymnasiet på annan ort
Hej, jag bor i Blekinge och skulle vilja gå på gymnasiet i Stockholm.
Hur ska jag göra för att få studiestöd eller vad man nu kallar det.
Jag vill gärna gå på naturvetenskap.
Svar:

Om du inte ska flytta till Stockholm med din familj, utan vill åka dit på egen hand för att gå gymnasiet ska du söka till en skola som har riksintag eller är riksrekryterande. Detta innebär att elever från andra kommuner har rätt att läsa på skolan.

Studiebidraget betalas liksom tidigare via dina föräldrar fram tills dess att du fyller 18 år. Förutom ditt studiebidrag har du också rätt till inackorderingsbidrag, vilket är tänkt att täcka delar av dina kostnader för boende och mat på studieorten. Ska du läsa på en kommunal skola med riksintag i Stockholm är det din hemkommun i Blekinge du vänder dig till för att ansöka om inackorderingsbidrag. Har du tänkt läsa på en friskola söker du inackorderingsbidraget via CSN.

För att se riksrekryterande skolor/skolor med riksintag som erbjuder Naturvetenskapsprogrammet, kan du använda Gymnasium.se:s söktjänst.

Du kan fritextsöka på "internat" om du vill ha förslag på skolor som erbjuder internatboende.

Pendla
hej! jag undrar om jag som tillex bor i västernorrland stöde måste pendla där mellan helgerna eller om man får bo där då?? eller måste man åka hem på helgerna.????
mvh HANNA
Svar:

Hej Hanna,
Jag är inte helt säker vart det är du ska pendla emellan, men jag antar att det är mellan Stöde och en större stad?

Om det inte är en skola med riksintag så tror jag att du kommer att behöva pendla om du inte arrangerat eget boende i staden där du ska gå i skolan. Du får ta kontakt med din kommun för att se om du kan få boendebidrag istället för resebidrag.

Lycka till!
Sofie

Gymnasiekurser på distans?
Hej,
Jag har inget fullständigt betyg från gymnasiet då jag hoppade av efter drygt ett år och flyttade till London. Jag har nu insett att jag inte har något att falla tillbaka på och undrar om det finns möjlighet att plugga Matte A, Svenska A, Engelska A etc på distans?

Vore verkligen tacksam för svar då jag inte riktigt vet var jag borde vända mig.

Mvh Marie
Svar:

Hej Marie,

Det låter som en bra idé att läsa in lite gymnasiekurser. Det finns olika alternativ att läsa på distans - på folkhögskola eller på komvux, se länken nedan. Det bästa är om du klickar dig in på respektive kurs/utbildning för att läsa mer om den. Ta sedan också kontakt med skolan genom att klicka på "Beställ hem info" eller klicka på "Kontaktuppgifter till... - klicka här" för att få fram kontaktuppgifter direkt till skolan.

Studieförberedande kurser på distans

Du behöver fråga skolorna hur det fungerar för dig ekonomiskt eftersom du är boende utomlands, hur många obligatoriska träffar det är under kursen, vilka kurser de erbjuder etc.

Lycka till!

Mvh Tove Videfors, Studentum.se

Gymnasiet på distans?
hejsan, undrar om distansutbildning på gymnasieskola finns? Är född 1991 och rider på elitnivå, ska flytta utomlands nu men undrar hur det funkar att läsa gymnasiet på distans. Är det möjligt och kostar det något och hur söker man dit ?

Tack för hjälpen! /sara
Svar:

Hej Sara,

Vad jag vet så finns det en gymnasieskola där man kan läsa på distans, se länken nedan;

Torsås korrespondensgymnasium

Kontakta också din studievägledare på skolan för mer information. Gymnasiekurser finns även att läsa på distans på komvux, om detta är ett alternativ. Se länk nedan:

Gymnasiekurser på komvux

Lycka till med ridningen och gymnasiestudierna!

Mvh Tove Videfors, Gymnasium.se

Vilket gymnasium får jag gå på?
Hej!

Jag har två helt skilda frågor.

1. Måste jag vara skriven i den stad jag går gymnasiet i, för att få studera där? Jag funderar nämligen på att flytta som inneboende hos min bror i Stockholm, men kommer då inte kunna stå skriven där. Kan jag då ändå studera där?

2. Kostar highschool-året som ni har något, eller får man det betald om man blir antagen?

Tack
Svar:

Hej

1. Du kan läsa gymnasiet i en stad som du inte står skriven i, men det kan då vara svårare att bli antagen eftersom du söker som andrahandssökande. Din kommun ska även vara villig att betala för din utbildning. För utbildningar som har riksintag gäller dock samma intagningsregler för alla elever i hela landet.

Mitt tips är att du tar kontakt med Gymnasieintagningen Stockholms län som har hand om intagningen till gymnasieskolan i Stockholms stad och alla andra kommuner i länet förutom Norrtälje och Södertälje. Du kan kontakta dem på:
E-postadress: gymnasieintagningen@ksl.se
Telefon: 08-123 20 120, telefontid måndag - fredag kl 9-11

Jag tycker även att du ska ta kontakt med din studie- och yrkesvägledare. Han eller hon kommer att på bästa sätt kunna hjälpa dig med dina funderingar.

2. Vi är en söktjänst och håller inte i några utbildningar själva. Om du går in på den utbildningen du hittat en gång till så finner du kontaktinformation till den utbildningsanordnaren lite längre ner på sidan.

Lycka till med gymnasievalet och utlandsstudierna

Vänliga hälsningar
Jenny
Information

Visar 1-10 av 15 frågor
1
2

Annonser