👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉
Utbytesår / High School

STS High School: Finland

STS Education, i Finland
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
augusti 2025 se detaljer
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
augusti 2025 se detaljer
Få mer information om programmet 👍

Film

Om utbildningen

STS High School Finland

I Finlands storslagna nordiska landskap finns det ett fascinerande djurliv, orörda skogar och omkring 200 000 sjöar. Här råder en extremt hög livskvalitet och under de senaste åren har Finland toppat listan över världens lyckligaste länder. Finländarna har rykte om sig att vara ganska reserverade och måste uthärda långa, kalla vintrar. Men under ytan kommer du att märka att finländarna är varma och genuina, älskar friluftsliv och njuter av de nöjen naturen har att erbjuda.  

För att få åka som utbytesstudent behöver du vara 15-18,5 år gammal vid utbytesårets start. Du kan välja att åka i 3, 5 eller 10 månader.    

Skolsystemet i Finland:  

Finlands skolsystem är känt för att vara ett av de bästa i världen. Man uppmuntrar kritiskt tänkande och intellektuella utmaningar, i stället för att repetera och memorera. Det ges endast ett fåtal hemläxor och skoldagarna är kortare eftersom man ser fritiden som en viktig del av en sund och komplett utbildning. 

High school-utbildningen i Finland ger studenterna en omfattande allmänbildning och förbereder dem inför universitetsstudier eller en yrkesutbildning. De flesta high schools i Finland (där de kallas ”lukio”) använder ett flexibelt, ”klasslöst” system, vilket innebär att studenterna kan arbeta i sin egen takt och bli klara inom två till fyra år. Skolan är inte åldersbaserad och kurserna ges inte för en specifik årskull, vilket innebär att en studiegrupp kan innehålla elever som är mellan 16 och 19 år gamla. De obligatoriska kurserna inkluderar ett modersmål och ett främmande språk, litteratur, matematik, miljö- och naturkunskap, humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnen samt idrott. 

Fritiden i Finland 

Utbytesstudenter rekommenderas starkt att delta i fritidsaktiviteter i lokala föreningar, eftersom skolorna i Finland sällan organiserar sådana aktiviteter. Populära aktiviteter inkluderar sport, kulturföreningar, sociala evenemang, konst, musik och drama. Detta är kanske det bästa sättet att träffa nya vänner utanför skolan. 

Finländarna älskar naturen och njuter av sitt vackra land under hela året. På sommaren åker många stadsbor till sina sommarstugor vid sjöarna ute på landet. Veckoslut och helger ägnas ofta åt avkoppling, simning, fiske och naturligtvis även åt att bada bastu. Andra populära aktiviteter inkluderar cykling, jogging, vattensporter och nationalsporten boboll, som på finska heter pesäpallo och är en finländsk variant av baseboll. 

För många finländare är vintern högsäsong för sport. Det är möjligt att åka skidor (både längd- och utförsåkning) nästan överallt i Finland, och isfiske och simning i iskallt vatten blir allt populärare. Men den allra populäraste sporten är utan tvekan ishockey. 

Är du intresserad och vill veta mer om STS High School: Finland, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

augusti 2025

  • Klassrum
  • Finland

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information från STS:

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
STS Education
Norra Hamngatan 36
411 06 Göteborg

STS high school exchange

Att som ung studera utomlands och åka på ett utbytesår under din gymnasietid är ett äventyr som utvecklar dig på många sätt. Du får inte bara bättre språkkunskaper, du kommer också att växa som person, lära känna dig själv, träffa...

Läs mer om STS Education och visa alla program.

Sponsrad